Urpilainen sai selitellä veroparatiisiehdotustaan

Valtiovarainministeri Jutta Urpilainen (sd.) on lieventänyt puheitaan veroparatiisiyhtiöiden sivuuttamisesta kuntien hankinnoissa.

Urpilainen toivoi eduskunnan kyselytunnilla, että kunnissa selvitettäisiin kilpailutuksissa käytettäviä kriteerejä. Urpilaisen mielestä pitäisi katsoa, voidaanko asettaa sellaisia kriteerejä, jotta veroparatiiseja käyttävät yhtiöt eivät saisi etulyöntiasemaa.

Eilen Urpilainen puhui asiasta suorasukaisemmin puolueensa kuntavaaliavauksessa. Hän toivoi kunnilta periaatepäätöksiä siitä, ettei hankintoja tehtäisi yhtiöistä, joilla on kytkentöjä veroparatiiseihin.

Urpilaisen lausunto on herättänyt huomiota sen vuoksi, että kunnat eivät lain mukaan voi sulkea hankintakilpailuista pois tällaisia yhtiöitä.

Urpilainen sai kuulla vaaliavauksestaan kovaa arvostelua myös eduskunnasta.

Mauri Pekkarisen (kesk.) mielestä on kohtuutonta yrittää asettaa kunnille sellaista tehtävää, mistä ne eivät selviä. Tuija Brax (vihr.) myötäili, että on epäloogista sysätä vastuuta veroparatiisiongelmasta kunnille. Vastuu on hallituksessa ja Euroopan unionilla, Brax sanoi.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.