Usean ihmisen kuolema samasta salamasta nykyaikana erittäin harvinaista – ennen vanhaan joukkokuolemat olivat arkea

Salamanisku tappaa nykyajan Suomessa vain harvoin, ja vielä harvinaisempaa on useamman ihmisen kuolema samasta salamasta. Ilmatieteen laitoksen mukaan salamaniskuun kuolee suomalainen keskimäärin joka toinen vuosi.

Poliisi epäilee salaman tappaneen perjantaina kaksi miestä Juuassa Pohjois-Karjalassa. Puuhun iskeneen salaman sähkövirran arvellaan levinneen uhreihin kostean maaperän kautta.

Ilmatieteen laitoksen ukkostutkija Antti Mäkelän mukaan nykyajan Suomessa on erittäin harvinaista, että salama tappaisi useamman ihmisen kerralla. Ennen vanhaan tämäntyyppiset onnettomuudet olivat arkipäiväisempiä.

– Vuosikymmeniä sitten rakennusten maadoitus oli huonompi. Vielä 50–60-luvuilla Suomessa oli tavallista, että salamaan kuoli kymmenen ihmistä vuodessa, Mäkelä sanoo.

Ennen vanhaan salama saattoi tappaa kertaheitolla useita ihmisiä rakennuksen sisällä, ukkostutkija kertoo. Tyypillisessä onnettomuudessa salamanisku saattoi esimerkiksi tappaa kerralla useampia latoon rajuilmalta suojautuneita peltotyöläisiä.

Kahden päivän aikana lähes 50 000 salamaa 

Elokuun alku on ollut kesän voimakkaimpien ukonilmojen aikaa. Maasalama iski Ilmatieteen laitoksen mukaan torstaina yhteensä noin 27 000 kertaa ja perjantainakin 22 000 kertaa. Näin voimakkaita ukkospäiviä ei joka kesänä Suomessa nähdä, Mäkelä kertoo.

– Yli 20 000 salamaniskun päiviä esiintyy joka toinen vuosi. Yli 10 000 salamaa päivässä on jo todella runsas, ja 20 000 raja rikotaan vain silloin tällöin. Voi siis sanoa, että nämä olivat aika merkittäviä ukkospäiviä, ukkostutkija arvioi.

Salamoinnin määrä ja ukkosten voimakkuus vaihtelevat Suomessa suuresti vuodesta toiseen. Ilmastonmuutos ei tutkijan mukaan ole vielä aiheuttanut selkeätä muutosta ukkosiin, mutta tulevaisuudessa senkin vaikutus voi näkyä.

– Ilmastonmuutos ei välttämättä lisää salamoiden määrää, mutta se voi lisätä voimakkaiden ukkosmyrskyjen määrää, Mäkelä sanoo.

Useimmat uhrit selviävät 

Ihmiseen osuva salamanisku ei tiedä varmaa kuolemaa. Todennäköisyys kuolla iskusta on noin 20–30 prosenttia, eli useampi kuin kaksi kolmesta salaman iskemästä selviää. Paras tapa suojautua salamaniskulta on hakeutua sisätiloihin tai sulkeutua autoon. Metsässä ei tule istua suoraan puun alla, vaikka sateensuojaa kaipaisikin.

– Salama tappaa perinteisesti ihmisen, joka on sateelta suojassa puun alla. Jos juuri siihen puuhun iskee salama, sen virta käytännössä aina hyppää ihmiseen, koska me johdamme sähköä paremmin kuin se puu.

Salamanisku aiheuttaa samoja oireita kuin muunkinlaiset sähköiskut. Iskun kohteeksi joutunut ihminen voi saada palovammoja sekä lihaskouristuksia. Isku voi myös pysäyttää sydämen ja hengityksen.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Salamaniskuun kuolee vuosittain pari ihmistä Suomessa – iskusta sähköiskun kaltaisia oireita

Itä-Suomen poliisi: Salamanisku tappoi kaksi veljestä perjantai-iltana

Uusimmat

Kotimaa

Miehen epäillään pahoinpidelleen avopuolisonsa Kuusamossa – nainen löydettiin myöhemmin kuolleena

Tuhansien ihmisten huijaamista yrittäneitä miehiä ei pysäyttänyt edes rikostuomio –  kaksikko kauppasi katteettomia palveluita ja lähetteli perusteettomia perintäkirjeitä

Tänään voi seurata Kuun punertavaksi muuttavaa osittaista kuunpimennystä – pimennys näkyy parhaiten illaksi selkenevässä Etelä-Suomessa

Suomalainen vehnänviljelijä sai huomiota Ursula von der Leyenin puheessa – Nämä kolme kysymystä suomalaismepit kysyivät komission puheenjohtajaehdokkaalta

Moni luulee olevansa porvari, mutta on professorin mukaan väärässä – kevään vaalit osoittivat vanhojen yleispuolueiden ongelmat

Jäähalliin tunkeuduttiin viikonlopun aikana Kajaanissa – kaapeista vietiin alkoholia, jäälle rikottiin pulloja ja jääkoneella ajettiin pitkin kaukaloa

Venäläislehti kysyi Haavistolta tämän homoseksuaalisuuden vaikutuksista Venäjä-diplomatiaan – "Se voi haitata toista osapuolta"

Irak kertoo lähettäneensä suomalaisia Isis-lapsia pois maasta – Suomen ulkoministeriöllä ei ole tietoa asiasta

Komission johtoon tähyävä Ursula von der Leyen lupaa taistella ilmaston puolesta – "Eurooppa on kuin pitkä avioliitto, rakkaus ei ole samanlaista kuin aluksi, mutta syvenee"

Päihtynyt mies teki U-käännöksen moottoritiellä ja lähti ajamaan väärään suuntaan

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.