Useat viranomaissivut joutuivat palvelunestohyökkäyksen kohteeksi – taustoja selvitetään

Useiden viranomaisten verkkosivut joutuivat palvelunestohyökkäyksen kohteeksi torstaina aamupäivästä. Valtion tieto- ja viestintätekniikkakeskus Valtorin mukaan hyökkäys kohdistui viiteen eri julkiseen verkkopalveluun.

– Poliisi.fi, 112.fi, vero.fi, suomi.fi ja raja.fi -verkkopalveluihin havaittiin kohdistuvan laajavaikutteinen palvelunestohyökkäys. Hyökkäys vaikeutti tai esti palveluiden käytön, keskuksen tiedotteessa kerrottiin.

Valtorin tuotantojohtaja Tero Latvakangas kertoi STT:lle, että häiriöt alkoivat kymmenen jälkeen torstaiaamuna. Puoli kahteentoista mennessä hyökkäyksen kohteena olleet palvelut olivat Valtorin mukaan pääosin palautuneet.

– Kerromme lisätietoja, kun häiriön taustat selviävät, keskus myös kertoi tiedotteessaan.

Traficomin Kyberturvallisuuskeskuksen tietoturva-asiantuntijan Juha Tretjakovin mukaan palvelunestohyökkäyksen syystä ei vielä ole tarkkaa tietoa. Tretjakovin mukaan Venäjän presidentti Vladimir Putinin eilisellä Suomen vierailulla ei uskota olevan yhteyttä palvelunestohyökkäykseen.

– Se on luultavasti sattumaa. Tuskin liittyy mihinkään tällaiseen, hän sanoi torstaina aamupäivästä.

 

Myös keskiviikkona havaittiin häiriöitä

Poliisihallituksesta kerrottiin STT:lle torstaina hieman ennen puoltapäivää, että poliisin verkkosivut olivat jälleen käytössä. Ylitarkastaja Anna Lindin mukaan häiriöitä huomattiin keskiviikkoiltana ja torstaina. Lind ei pystynyt vahvistamaan mitään syytä häiriöille.

Verohallinnosta puolestaan kerrottiin hieman ennen puoltapäivää, että suurimman osan viranomaispalveluista pitäisi jälleen toimia. Kehitys- ja tietohallintojohtaja Jarkko Levasman mukaan Verohallinnon puolella katkoksia oli vuorokauden aikana kaksi tai kolme.

Levasman saamien tietojen mukaan kyseessä oli palvelunestohyökkäys.

– Yleensä tällaisista palvelunestohyökkäyksistä aiheutuu lyhyehköjä katkoja.

Levasma neuvoi, että mikäli viranomaisen sivut eivät toimi hyökkäyksen takia, sivuille kannattaa yrittää mennä uudestaan tunnin tai kahden päästä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Poliisi: Sivut jälleen käytössä – muutkin hyökkäyksien kohteeksi joutuneet nettisivut näyttävät toimivan

Uusimmat

Kotimaa

Kahden viikon lakko toisi työnantajan mukaan lähes miljardin euron menetykset metsäteollisuudelle

KRP: Rikollisjärjestö United Brotherhoodin johtajaa epäillään useista törkeistä rikoksista – epäillään rakennuttaneen rikoksista saaduilla rahoilla kaksi 200-neliöistä omakotitaloa Porvooseen

Sähköautoilijalla on tallissaan usein myös bensakäyttöinen auto

STT aloitti Yle Uutisten kommenttiosioiden moderoinnin  –  HS ja IS moderointiasiakkaiksi jo aiemmin

Työsuhdeautoista ja -matkalipuista linjaukset huhtikuussa – Bensiinin verotus tehokkain ohjauskeino päästöjen vähentämiseksi

Pohjanmaa saa aamulla muutaman lumisentin, illalla myrskyää laajasti

Lauha ja lumeton talvi altistaa metsät myrskytuhoille – puut kaatuvat herkemmin, kun maa ei ole jäässä

Taksikyytien hinnat nousseet taksiuudistuksen jälkeen – Hintojen nousu ei yllättänyt kuopiolaista taksiyrittäjää

Ensin reilusti lämpöasteita Oulun seudulle saakka, keskiviikkona pakastaa hieman – lunta ei ole edelleenkään luvassa etelään

Ilkka: iisalmelaistaustainen Riikka Pirkkalainen hakee jatkokautta keskustan puoluesihteerinä

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.