Useat viranomaissivut joutuivat palvelunestohyökkäyksen kohteeksi – taustoja selvitetään

Useiden viranomaisten verkkosivut joutuivat palvelunestohyökkäyksen kohteeksi torstaina aamupäivästä. Valtion tieto- ja viestintätekniikkakeskus Valtorin mukaan hyökkäys kohdistui viiteen eri julkiseen verkkopalveluun.

– Poliisi.fi, 112.fi, vero.fi, suomi.fi ja raja.fi -verkkopalveluihin havaittiin kohdistuvan laajavaikutteinen palvelunestohyökkäys. Hyökkäys vaikeutti tai esti palveluiden käytön, keskuksen tiedotteessa kerrottiin.

Valtorin tuotantojohtaja Tero Latvakangas kertoi STT:lle, että häiriöt alkoivat kymmenen jälkeen torstaiaamuna. Puoli kahteentoista mennessä hyökkäyksen kohteena olleet palvelut olivat Valtorin mukaan pääosin palautuneet.

– Kerromme lisätietoja, kun häiriön taustat selviävät, keskus myös kertoi tiedotteessaan.

Traficomin Kyberturvallisuuskeskuksen tietoturva-asiantuntijan Juha Tretjakovin mukaan palvelunestohyökkäyksen syystä ei vielä ole tarkkaa tietoa. Tretjakovin mukaan Venäjän presidentti Vladimir Putinin eilisellä Suomen vierailulla ei uskota olevan yhteyttä palvelunestohyökkäykseen.

– Se on luultavasti sattumaa. Tuskin liittyy mihinkään tällaiseen, hän sanoi torstaina aamupäivästä.

 

Myös keskiviikkona havaittiin häiriöitä

Poliisihallituksesta kerrottiin STT:lle torstaina hieman ennen puoltapäivää, että poliisin verkkosivut olivat jälleen käytössä. Ylitarkastaja Anna Lindin mukaan häiriöitä huomattiin keskiviikkoiltana ja torstaina. Lind ei pystynyt vahvistamaan mitään syytä häiriöille.

Verohallinnosta puolestaan kerrottiin hieman ennen puoltapäivää, että suurimman osan viranomaispalveluista pitäisi jälleen toimia. Kehitys- ja tietohallintojohtaja Jarkko Levasman mukaan Verohallinnon puolella katkoksia oli vuorokauden aikana kaksi tai kolme.

Levasman saamien tietojen mukaan kyseessä oli palvelunestohyökkäys.

– Yleensä tällaisista palvelunestohyökkäyksistä aiheutuu lyhyehköjä katkoja.

Levasma neuvoi, että mikäli viranomaisen sivut eivät toimi hyökkäyksen takia, sivuille kannattaa yrittää mennä uudestaan tunnin tai kahden päästä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Poliisi: Sivut jälleen käytössä – muutkin hyökkäyksien kohteeksi joutuneet nettisivut näyttävät toimivan