Utsjoella talven kylmin yö - Pohjanmaalla myräkästä laaja sähkökatkos

Lapissa Utsjoella on mitattu tämän talven kylmin yö. Ilmatieteen laitoksen mukaan Utsjoen Kevojärvellä mitattiin -25,6 astetta. Mittari näytti yhä puoliltapäivin reilua kahtakymmentä pakkasastetta Utsjoella.

Kainuussa puolestaan on satanut reippaasti lunta eilisillasta lähtien. Lunta saatiin monin paikoin yli 20 senttiä.

Lumisten teiden vuoksi ajokeli on paikoin huono Kainuun ja Pohjois-Pohjanmaan maakunnissa.

Pohjanmaan radalla junaliikenne myöhästelee edelleen, kertoo Liikenneviraston rataliikennekeskus. Alueelliset sähkökatkot haittaavat liikenteenohjausjärjestelmän toimivuutta vielä rataosuudella Kokkola-Ylivieska.

Junat ovat myöhästelleet koko päivän pahimmillaan jopa kaksi tuntia. Rataosalla Seinäjoki-Vaasa osa junavuoroista korvataan edelleen linja-autoilla.

Pylvään kaatuminen aiheutti aamulla laajan sähkökatkoksen Pietarsaaren seudulla Pohjanmaalla. Sähköyhtiö Herrforsin mukaan ilman sähköä oli noin 40 000 asiakasta Pietarsaaren, Uudenkaarlepyyn, Vöyrin, Oravaisten ja Kruunupyyn alueelta. Pylväs katkaisi alueverkon noin puoli seitsemän aikaan aamulla. Katkos kesti reilun tunnin.

110 kilovoltin pylvään kaatuminen johtui lumikuormasta.

- Tämä oli harvinainen, aivan ainutlaatuinen tilanne alueellamme. Vikapaikka on eristetty, ja sähköä syötetään toista kautta, kunnes pylväs saadaan vaihdettua, kertoo Herrfors Nät-Verkon toimitusjohtaja Seppo Tupeli.

Herrfors on alueverkon haltija, joka syöttää sähköä muille sähkölaitoksille kuten Pietarsaaren Energialaitokselle.

Tupelin mukaan sähkökatkos aiheutti aamulla häiriöitä myös UPM:n Pietarsaaren sellutehtaalle sekä voimalaitos Alholmens Kraftille.

Sähköhäiriöitä on ollut myös muualla maassa. Vikoja on korjattu ainakin Keski- ja Pohjois-Pohjanmaalla sekä Keski-Suomessa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.