Uudenmaan prikaatin rannikkojääkärit Nato-valmiuteen

Suomi asettaa Uudenmaan prikaatin kansainvälisen rannikkojääkärikomppanian Naton nopean toiminnan joukkojen valmiuteen vuodelle 2015.

Pääosin reserviläisistä muodostuva joukko poikkeaa aikaisemmista valmiusyksiköistä juuri suuren reserviläismääränsä takia. 290 hengen joukosta vain noin 20 sotilasta on vakituisessa palveluksessa olevaa kantahenkilökuntaa.

Suomi on osallistunut Naton nopean toiminnan joukkojen valmiuteen vuodesta 2012. Tänä vuonna valmiudessa ovat olleet ilmavoimien Hornet-hävittäjät. Yksikön lähettäminen kriisinhallintaoperaatioon edellyttää erillisen kansallisen päätöksen.

Rannikkojääkärikomppania on räätälöity hyökkäyksellisiin tehtäviin ja se kykenee toimimaan muun muassa kriisinhallintajoukon kärkiyksikkönä sekä ottamaan haltuun ja varmistamaan satamia evakuointioperaatioiden suojaamiseksi tai humanitäärisen avun perille saattamiseksi.

Nopean toiminnan joukkojen päivystysvuoro kestää koko vuoden 2015. Yksikköön kuuluvat reserviläiset työskentelevät normaalisti omissa siviilitehtävissään, mutta ovat sitoutuneet nopeaan lähtöön, jos Nato esittää pyynnön Suomelle joukon käytöstä.