Uudet muotihuumeet nopeammin kiellettyjen listalle

Uudet muotihuumeet on tarkoitus saada kiellettyjen listalle nykyistä ripeämmin. Huumausainelain kokonaisuudistus laajentaisi myös huumekasvien viljelykieltoa. Lakiesitys annetaan nyt eduskunnalle uudelleen, koska edellinen eduskunta ei ehtinyt sitä käsitellä vaalikauden loppuun mennessä.

Lain tarkoituksena on tehostaa huumevalvontaa, kun uusia huumeita tehtaillaan markkinoille tiuhaan tahtiin. Lakiehdotuksen mukaan Suomenkin huumelistaan voitaisiin ottaa mukaan Euroopan unionin huumeiksi katsomat aineet, kun tähän asti siihen on voitu ottaa vain YK:n sopimuksessa olevat huumeet.

Huumekasvien viljelykieltoa tehostetaan nostamalla täydellisen viljelykiellon piiriin kokapensaan lisäksi myös khat-kasvit sekä psilosybiiniä sisältävät sienet. Nytkin niiden viljely huumetarkoitukseen on ollut asetuksella kiellettyä. Näillä eksoottisilla kasveilla ei ole muuta käyttötarkoitusta kuin huumekäyttö, joten niitä ei saisi kotipihoilta, kasvihuoneista tai parvekkeilta löytyä.

Myös oopiumiunikon, hampun viljely ja meskaliinia sisältävien kaktusten viljely huumekäyttöön olisi edelleen kiellettyä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.