Uudet päivähoitomaksut aiheuttavat kunnissa kiireitä: "Meni aika viime tinkaan"

Laki varhaiskasvatuksen uusista hinnoista tuli voimaan maaliskuun ensimmäinen päivä. Siilinjärvellä on jo ehditty laskea, että viime syksynä perheiden ilmoittamien tulojen perusteella lakimuutos koskee 120 perhettä. Osan kohdalla päivähoitomaksu laskee tuntuvastikin.

– Muutosta pystyttiin jonkin verran ennakoimaan, mutta kyllähän sen hyväksyminen eduskunnassa meni aika viime tinkaan. Jos ajattelee perheitä ja sitä rytmiä, mikä täällä varhaiskasvatuksessa on, niin paras ajankohta olisi, jos muutokset tulisivat elokuun alussa. On aika poikkeuksellista viime vuosiin verrattuna, että maksumuutos tulee tällaiseen aikaan kuin maaliskuun alussa, toteaa Siilinjärven varhaiskasvatusjohtaja Eeva-Liisa Lyytinen.

Kuopiossa ei ole vielä saatu valmiiksi edes ohjelmistomuutosta, saati päästy arvioimaan, mitä muutos tarkoittaa kunnan tuloille.

– Laskuttajamme ovat varautuneet siihen, että kaikille pitää tehdä uudet päätökset. Osittain ne hoituvat niin sanotulla massa-ajolla, mutta jonkin verran perheet ovat toimittaneet uusia tuloselvityksiä. Vielä ei ole tietoa siitä, miten paljon muutos työllistää, Kuopion varhaiskasvatuspalveluiden palvelupäällikkö Tuula Nuotio kertoo.

– Tarkoitus on, että laskutus olisi ajallaan, mutta siihenkin on varauduttava, että se ei ole.

Iisalmessakaan ei vielä tiedetä montaako perhettä muutos koskee, mutta kaupunki on arvioinut tulojensa pienenevät noin 30 000 euroa tänä vuonna.

Hallituksen esityksen mukaan kuntien tulot varhaiskasvatuksen maksujen osalta pienenevät noin yhdeksän miljoonaa euroa. Kuntaliitto puolestaan arvioi kustannuksien olevan vähintään 15 miljoonaa. Kuntaliiton erityisasiantuntija Jarkko Lahtinen myöntää kuitenkin, että vaikutuksia on vaikea laskea.

– Aika näyttää, mikä on totta, hän sanoo.

Laki koskee kunnan järjestämää päivähoitoa

Varhaiskasvatuksen asiakkaille lähetetään uusi maksupäätös, mikäli maksu muuttuu.

Jos perheen tulot on ilmoitettu jo aiemmin kuntaan eivätkä tulot ole muuttuneet, ei lakimuutos vaadi asiakkaalta mitään toimenpiteitä.

Tulorajat muuttuvat. Maksuja ei peritä kahden hengen perheiltä, joiden kuukausitulot ovat alle 2 150 euroa. Aiemmin raja oli 1 638 euroa.

Muutenkin maksut pienenevät eniten yhden lapsen vähätuloisilla yksinhuoltajilla: 2 000–2 140 euroa ansaitsevan maksu pienenee 70–85 euroa kuukaudessa.

Maksuja ei peritä kolmen hengen perheiltä, joiden kuukausitulot ovat alle 2 202 euroa. Aiemmin raja oli 2 017 euroa.

Enimmäismaksu pysyy 290 eurossa. Alle 27 euron maksuja ei edelleenkään peritä.

Toisesta lapsesta perittävä maksu muuttuu. Maksu on enintään 90 prosenttia ensimmäisen lapsen maksusta eli enintään 261 euroa. Seuraavien lasten maksu on 20 prosenttia nuorimman lapsen maksusta eli enintään 58 euroa.