Uudet tutkimukset: Korona on levinnyt varsin suppeasti jopa pahimmilla tautialueilla – WHO tyrmää laumasuojastrategiat

Euroopassa tällä viikolla julkaistut uudet tutkimukset vahvistavat käsitystä, että koronavirus on levinnyt väestössä vielä varsin suppeasti. Jopa pahimpiin tautipesäkkeisiin kuuluvassa Madridissa viruksen vasta-aineita on muodostunut vain 11 prosentille väestöstä.

Serologisista eli vasta-ainetutkimuksista saadut tulokset ovat elintärkeitä, kun valtiot luovat niin sanottuja exit-strategioita, joiden avulla kovimpia koronarajoituksia nyt puretaan. Mikäli rajoituksia puretaan liian nopeasti, on vaara, että pandemia ryöpsähtää uuteen kasvuun.

T utkimuksista ovat tällä viikolla kertoneet Espanjan terveysministeriö sekä 17 ranskalais-brittiläise n tutkija n joukko. Lisäksi vastaavia tuloksia on raportoi tu Tšekistä.

Koronapandemiaa seuraava evoluutiobiologi Tuomas Aivelo arvioi, että merkittävintä uutta tietoa antaa espanjalaistutkimus. Sen mukaan Espanjassa viruksen vasta-aineita on keskimäärin 5,5 prosentilla väestöstä ja Madridissa 11 prosentilla. Tutkimuksen otos on iso, 60 000 ihmistä.

– Madridista tulevat tiedot ovat merkittäviä, sillä kaupunki kuuluu tautipesäkkeisiin, Aivelo sanoo.

Vasta-aineita muodostuu ihmiseen muutaman viikon viiveellä, kun hän on sairastanut covid-19-taudin. Toistaiseksi ei ole varmuutta, kuinka pitkän suojan ihminen saa taudin sairastettuaan.

Aivelon mukaan näyttää yhä vahvemmin siltä, että parhaiten covid-19-taudin levinneisyydestä kertoo raportoitujen kuolemien määrä.

Myös arvio siitä, että taudin kokonaiskuolleisuus on selvästi kausi-influenssaa korkeampi, eli noin 1 prosentin luokkaa, saa uusista tutkimuksista lisävahvistusta.

– Mitä enemmän kuolemia kussakin maassa on, sitä laajemmin virus on levinnyt. Tähän vaikuttaa kuitenkin osin väestön ikäjakauma sekä perussairauksien esiintyvyys. Etelä-Euroopassa on suhteellisen iäkäs väestö, mikä on lisännyt kuolleisuutta siellä. Yhdysvalloissa taas kuolleisuutta nostaa perussairauksien korkea esiintyvyys, Aivelo sanoo.

Serologisiin tutkimuksiin pitää yhä suhtautua varovaisesti, sillä testien luotettavuuteen liittyy ongelmia.

– Nämä uudet satunnaisotannalla tehdyt tutkimukset antavat silti yhä tarkemman kuvan siitä, miten tauti on väestössä levinnyt. Samalla kumoutuu arvio, että Suomessa tautia voisi olla 20–30-kertaisesti enemmän kuin todettuja tartuntoja.

Arvion 20–30-kertaisesta taudin levinneisyydestä esitti maaliskuussa Terveyden- ja hyvinvoinninlaitoksen THL:n pääjohtaja. THL:n tuoreimmat vasta-ainetutkimukset kertovat kuitenkin, että levinneisyys olisi Suomessakin paljon pienempää.

Tieto tarkentuu, kun THL mittaa vasta-aineiden esiintyvyyttä nyt satunnaisotannalla kaikkien yliopistosairaaloiden alueilla. Tutkimukseen kutsutaan 750 suomalaista joka viikko.

Tuomas Aivelo odottaa, että vastaavia satunnaisotantoihin perustuvia tutkimuksia saataisiin myös Ruotsista. Hänen arvionsa on, että Ruotsin vaikeimmalla tautialueella Tukholmassa taudin levinneisyys voi olla 10 prosentin luokkaa. Ruotsalaisarvioissa on aiemmin väläytetty, että levinneisyys olisi jopa 30–40 prosenttia.

Laumasuoja

WHO varoittaa laumasuoja-ajattelusta

Uudet serologiset tutkimukset vetävät mattoa alta niin sanotulta laumasuoja-ajattelulta, jonka mukaan tauti saisi levitä väestössä ja näin muodostuisi luonnollinen vastustuskyky.

Maailman terveysjärjestön WHO:n koronavirustoimia johtava epidemiologi Michael Ryan varoitti tiistaina, että laumasuojaan ei pidä nojata ja että ihmisiä ei voi kohdella karjalaumoina.

Ryan mukaan ajatus, että ne maat, joilla on leväperäiset koronatoimet, voisivat yhtäkkiä saavuttaa laumaimmuniteetin, vaikka siinä menetettäisiin vanhojen ihmisten henkiä, on hyvin vaarallinen.

Ryan kuvaili covid-19-tautia kansanviholliseksi numero yksi.

Laumasuoja-ajattelua kritisoi Suomessa muun muassa epidemiologian apulaisprofessori Maarit Leinonen.

– WHO:n mielestä laumaimmuniteetti on 'dangerous concept'. Vaikea olla eri mieltä, Leinonen twiittasi keskiviikkona ja viittasi Espanjasta saatuihin uusiin tutkimustuloksiin.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Suomessa varmistunut nyt 287 koronakuolemaa – määrä nousi eilisestä kolmella

Superin kysely: Vanhus- ja vammaispalveluissa on pulaa suojaimista

Matkustajaliikenne laivoilla alkoi, mutta vapaa-ajan matkustamista ei suositella

Koronarokotteen jakelusta kiistellään jo, vaikka sitä ei edes ole – EU:n mukaan rokote voi valmistua aikaisintaan vuoden päästä

Essoten alueelta on löytynyt yksi uusi koronatartunta

Flow Festival on peruttu koronaviruksen takia

Hengityssuojaintuotanto alkamassa Suomessa vielä tämän kuun aikana

Uusimmat

Kotimaa

HS: Poliisi epäilee nuoren naispotilaan joutuneen murhatuksi sairaalassa Salossa

Lapsen löytämä käsikranaatti on raivattu Lahden satamasta

Seppo Kolehmainen jatkaa poliisiylijohtajana

Suomesta löytyi uusi hyttyslaji, joka saattaa levittää malariaa

Suomessa todettu vuorokaudessa viisi uutta koronavirustartuntaa

IL: Tiina Jylhä nosti kolmen miljoonan euron vahingonkorvauskanteen Suomen valtiota vastaan maskikaupoista

Suurin osa saanut myrskyssä katkenneet sähköt takaisin – Itä-Suomessa on vielä korjattavaa, sähköverkon ongelmat hidastavat junaliikennettä

Kansanedustaja Sebastian Tynkkysen tuomio kiihottamisesta kansanryhmää vastaan pysyi hovissa

Lähes 13  000 ihmistä on hakenut tartuntatautipäivärahaa Kelalta – kielteisiä päätöksiä entistä vähemmän

Ylen gallup: SDP:n kannatuksen kasvu taittui, mutta se on yhä suosituin puolue

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.