Uusavuttomat siirtyivät someen: "Kuorimaveitsen käyttö voi olla haasteellista iästä riippumatta"

Miten kuorimaveitsi toimii? Mistä voisi ostaa piirustuspaperia? Ovatko lapsen jalkoihin tulleet näppylät vesirokkoa? Arjen moniin pulmiin haetaan nykyisin apua esimerkiksi sosiaalisen median ryhmissä. Joskus kysymykset vaikuttavat suorastaan älyttömiltä, aivan kuin arjen järki olisi nykyihmiseltä jotenkin hukassa. Näin ei kuitenkaan ole, sanovat arjen ammattilaiset. Asiasta kirjoittaa Etelä-Suomen Sanomat.

– Tiedon hakeminen keskustelupalstoilta ja ryhmistä on juuri sitä arkijärkeä. Sosiaalisessa mediassa luodaan ja etsitään vertaistietoa joukkovoimalla, koska se on nopeinta ja helpointa, sanoo Turun yliopiston tutkijatohtori Sari Östman.

Vuonna 2015 digitaalisesta kulttuurista väitelleen Östmanin mielestä sosiaalisesta mediasta on tullut uudenlainen arkijärjen kanava.

Ennen maatalousyhteiskunnan pienessä yhteisössä neuvoja kysyttiin läheisiltä, ja äiti ja mummi saattoivat neuvoa ennen kuin ehti edes kysyä. Nyt sosiaalinen media tarjoaa heikkojen siteiden yhteisön, jossa kysytään neuvoja vertaisilta, joilla on kenties sama kokemus. Ja aina löytyy joku, joka on jo kokeillut esimerkiksi pestä villamattoa, pilannut sen tai löytänyt toimivan ratkaisun.

– Verkosta tuleva tieto saattaa olla hyvinkin monipuolista. Kysyjä saa lukea monia kokemuksia, jotka voivat myös vaikeuttaa omaa päätöksentekoa. Lopulta jokainen tekee oman ratkaisunsa, Östman sanoo.

Verkossa kysyminen saattaa Östmanin mielestä vähentää halua ottaa asioista selvää, mutta ei kuitenkaan taitoa.

– Ihmisillä on aiempaa vähemmän Martta-tietoa. On hyvä, että tiedetään, mistä etsiä neuvoja.

Martat ovat toimineet perheiden arjen neuvonantajina jo yli sata vuotta.

– Kuorimaveitsen käyttö tai veden keittäminen voivat olla haasteellisia iästä riippumatta, kertoo Uudenmaan Marttojen kotitalouden asiantuntija Inkeri Liinaharja.

Eläkkeelle jäänyt yksineläjä, joka on ikänsä syönyt työpaikkaruokalassa, voi kokea puutetta kotitalouden taidoissa aivan kuten ensimmäiseen omaan kotiinsa asettuva nuori.

– Aina on ollut niitä, joilla arjen taidot ja hallinta ovat enemmän hukassa kuin toisilla. Nykymaailmassa on enemmän kilpailevia asioita, esimerkiksi sosiaalinen media, joka suuntaa toimintaa ja vie aikaa kotitöiltä, Liinaharja sanoo.

Hänen mielestään arjen tehtävien osaamisessa näkyy ihmisten mielenkiinnon voimakas jakaantuminen. Toisille esimerkiksi ruoanlaitto on monimuotoinen harrastus, johon panostetaan valtavasti, ja toisia se ei kiinnosta yhtään.

Lue maanantain Savon Sanomista lisää siitä, miten somesta on apua mitä moninaisimpiin kysymyksiin ja millaisia aivan uusia taitoja tarvitsemme isovanhempiimme verrattuna.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.