Tutkija uskoo maahanmuuton luovan vastakkainasettelua presidentinvaaleissa: "Tilanne on Niinistöä kohtaan epäreilu"

Vihreiden presidenttiehdokkaaksi valittu Pekka Haavisto voisi asiantuntijan mukaan uusia jättimenestyksensä ensi vuoden vaaleissa. Viisi vuotta sitten presidentinvaaleissa Haavisto nousi loppumetreillä toiselle kierrokselle haastamaan kokoomuksen ehdokkaan Sauli Niinistön. Haavisto sai yli miljoona ääntä.

– Jos ihmisillä on jäänyt viime vaaleista hampaankoloon, heillä voi olla tällä kertaa tarve näyttää, kuten Niinistö näytti vuonna 2012 kärsittyään edellisissä vaaleissa tappion, arvioi Eduskuntatutkimuksen keskuksen erikoistutkija Erkka Railo STT:lle.

Tutkijasta on selvää, että istuva presidentti Niinistö voittaa vaalit, jos hän – kuten oletetaan – lähtee mukaan vaaleihin. Niinistö ei ole vielä ilmoittanut lähdöstään.

Niinistön haastajaksi tarvitaan Railon mielestä liberaalia vastavoimaa, jota etenkin Etelä-Suomen kaupunkien liberaalit kansalaiset voivat kannattaa.

– Jää nähtäväksi, olisiko muilla puolueilla tarjota ehdokkaita, jotka voisivat yhdistää Etelä-Suomen kaupunkien liberaaleja äänestäjiä. Vai onko se Haavisto, joka tekee sen uudelleen, hän kysyy.

Haaviston lisäksi siihen voisi pystyä SDP:n ehdokas, muttei Railolla ei ole mielessä, kuka sellainen olisi. SDP:n entinen puheenjohtaja Jutta Urpilainen kertoi viime viikolla pohtivansa ehdokkuutta.

Pienemmistä liberaaleista puolueista, RKP:stä tai vasemmistoliitosta, tulevan ehdokkaan olisi mahdollista mutta epätodennäköistä haastaa istuva presidentti, Railo arvioi.

Perussuomalaisten ja keskustan kannattajista moni todennäköisesti asettuu Niinistön taakse, joten näiden puolueiden omille ehdokkaille ei Railon mukaan riitä ääniä. Keskustan ehdokkaaksi on jo valittu Matti Vanhanen.

Tutkija arvelee, että maahanmuutosta voi tulla näissä vaaleissa aihe, jolla ehdokkaat laitetaan vastakkain.

– Tilanne on Niinistöä kohtaan epäreilu. Hän ei ole koskaan ollut rajojen sulkemisen kannattaja, mutta epäilen, että saattaa syntyä asetelma, jossa hänet tulkitaan sellaiseksi, joka puolustaa kansallisvaltiota ja sitten katsotaan, kuka asettuu vastavoimaksi.

 

Haavisto: Onneksi en uskonut kannatuslukuihin

 

Pekka Haavisto ei halua arvailla mahdollisuuksiaan vaaleissa.

– Vaalit eivät ole koskaan samanlaisia, eivät ehdokkaat eikä aika. Maailma on muuttunut.

Hän on kokenut itsekin sen, kuinka yllätykselliset vaalit saattavat olla.

– Jos olisin lähtenyt viimeksi uskoen siihen kolmen prosentin kannatukseen, olisin tehnyt ihan toisenlaista kampanjaa, ihan vasemmalla kädellä.

Hän viittaa kolmella prosentilla kannatuslukuunsa viime presidentinvaalikampanjan alussa.

Vihreiden puoluevaltuuskunta valitsi sunnuntaina Haaviston yksimielisesti puolueen presidenttiehdokkaaksi. Kilpailijoita ei ilmaantunut.

Vaalit käydään tammi-helmikuussa 2018.