Uusi Renault Grand Scenic kulkee ylväästi - katso video!

Tämän auto "juttu" ovat ehdottomasti sen pyörät. Isot 20-tuumaiset vanteet ovat todella näyttävät, ja yleensä näin isoja pyöriä laitetaan vain kalliisiin sporttimalleihin ja katumaastureihin.

Tila-auto Renault Scenic ja sen pidempi versio Grand Scenic, jota pääsimme kokeilemaan, on tehty alusta alkaen nimenomaan suurten pyörien ehdoilla. Muotoilijoiden ei ole tarvinnut tyytyä kompromisseihin, eikä muita rengaskokoja ole näihin autoihin edes valittavissa.

Suuret renkaat merkitsevät yleensä isoja kustannuksia. Neljännen sukupolven Sceniceihin on kuitenkin sovitettu vain 195 milliä leveät ja suhteellisen korkeaprofiiliset kumit, minkä ansiosta hintataso pysyy 17-tuumaisten havinoissa.

Erikoisen koon takia merkkivaihtoehtoja on vähän, joten halpisrenkaita on turha hakea.

Ajossa meillä oli Nokian Hakkapeliitta R2 -kitkarenkailla varustettu auto, joka osoittautui ohjaukseltaan tasapainoiseksi ja melutasoltaan hiljaiseksi.

Auton maavara on kasvanut peräti neljä senttiä. Sillä oletettavasti kosiskellaan katumaasturiasiakkaita. Tila-autothan eivät ole nykyään suuressa huudossa, vaan moni suurperheellinen päätyy farmariin tai katumaasturiin.

Grand Scenic on näyttävä kulkine niin ulkoa kuin sisältä, joten sillä voi olla saumoja hyvin toimeen tulevien perheiden silmissä.

Tila-autossa olennaisinta on mahdollisuus käyttää tiloja monipuolisesti. Joskus kyydissä voi olla seitsemän hengen retkue, jolloin tavaratila supistuu hyvin pieneksi, mutta jos kyydissä on vain kuljettaja, kalliimmassa Bose-varustelussa peräti kuusi istuinta saa nurin, mikä synnyttää valtavan, lähes tasapohjaisen tavaratilan.

Makeinta tässä varustelussa on se, että takaa voi napsutella sähköisesti istuimet kumoon joko yksitellen tai kaikki kerralla. Vain vänkärin penkki pitää käydä kippaamassa käsivoimin.

Grand Scenicin voi toki ostaa myös viisipaikkaisena, jolloin ruuma on vielä isompi, kun taitettavat kolmannen rivin istuimet eivät vie tilaa.

Keskimmäisen rivin istuimia voi liikutella eteenpäin pituussuunnassa kahdessa osassa. Keskimmäinen ja oikean puolen istuin ovat samassa nipussa, mikä hitusen rajoittaa vaihtoehtoja.

Takarivin matalille istuimille voi ängetä keskimittaisia aikuisiakin, mutta tällöin keskirivi on jätettävä melko eteen.

Etuistuimet ovat leveät, joten vantterakaan immeinen ei ahdistu. Penkit ovat aiempaa napakammat, ja Bose-varustelussa kuljettajaa hellitään sähköisellä ristiselän tuen säädöllä, jatkettavalla reisituella ja jopa hierontatoiminnolla.

Aitoa hierojaa selkärangan myllertäminen ei vastaa, mutta se voi toimia ensiapuna, jos selkä alkaa jumittua pitkässä ajossa.

Hierontatoiminto käynnistyy samalla, kun isolta kosketusnäytöltä näpäyttää ajotilaksi mukavuutta lupaavan Comfortin. Hienot näytöt ja matkustamossa ajotilan mukaan vaihtuvat värisävyt luovat tunnelmaa varsinkin pimeällä.

Perheautossa turvallisuus on tärkeässä roolissa, ja siihen ranskalaiset ovat panostaneet kiitettävästi.

Vakiovarusteinen aktiivinen hätäjarrutusjärjestelmä on valppaana silloinkin, kun kuljettajan katse harhailee väärässä paikassa. Edellytyksenä on nopeuden asettuminen 7–60 kilometriin tunnissa. Järjestelmä tunnistaa myös jalankulkijat.

Lisävarusteilla turvallisuus ja mukavuus paranee vielä entisestään.

Tuulilasin puhtaana pitämisen vuoksi pissapoika saisi olla tehokkaampi.

Lyhyempi Scenic ehtii Suomeen vasta maaliskuussa. Sen tunnistaa vaakasuorista takavaloista.

Jos vähän pienempi tavaratila ja viisi istuinta riittää, Sceniciin pääsee kiinni 2 600 euroa halvemmalla. Siinä moottori- ja vaihteistovaihtoehtoja on enemmän kuin Grand Scenicissä.

Uusi seitsenportainen automaatti sai peukun ylöspäin. 110-heppainen dieselkin riittää maltilliseen ajoon.

Viisiovinen keskikokoinen tila-auto seitsemälle.

Nelisylinterinen 1,5-litrainen turboahdettu dieselmoottori. Teho 110 hevosvoimaa, sammutusautomatiikka.

Seitsenportainen automaattivaihteisto, etupyörät vetävät.

Kiihtyy nollasta sataan 12,4 sekunnissa.

Polttoaineenkulutus 4,0 litraa sadalla kilometrillä.

Hiilidioksidipäästöt 104 grammaa kilometrillä.

Valmistettu Ranskassa.

Hinta lisävarusteineen 40 420 euroa, mallisto alkaen 31 990 euroa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Kotimaa

Jengiläiset pakottivat miehen puukottamaan itseään jalkaan – sivullisia terrorisoinut porukka tallentui kameroihin

Kilpailu- ja kuluttajaviraston mukaan Hus on tehnyt kilpailuttamatta useiden miljoonien euron hankintoja – virasto esittää sairaanhoitopiirille 160  000 euron seuraamusmaksua

Kahdeksan vuotta sitten kadonneen miehen tarina sai päätöksen – sivullinen löysi vainajan

Yle: Suomalaiset sijoittivat kymmeniä miljoonia euroja huijaukseksi paljastuneeseen Onecoin-virtuaalivaluuttaan

Poliisiammattikorkeakoulun opettaja syytteeseen seksuaalisista hyväksikäytöistä ja ahdistelusta – uhreja on seitsemän

Ilmatieteen laitoksen pääjohtaja varoittaa Helsinkiä tulvasta – yhtenäinen vesimassa voi nousta Itämerellä yli kolme metriä ilmastonmuutoksen takia

Postilakon osapuolet istuvat jälleen neuvottelupöydässä – tukilakot laajenevat

Seinäjoen ralliturmasta viidelle syytteet kuolemantuottamuksesta – katsoja-alueella ollut nainen kuoli, kun ralliauto suistui päälle

Yhä useampi rahoittaa opintonsa lainalla – opintolainaa nostaneiden määrä kaksinkertaistunut

Veikkaus tavoitti vihdoin viimeisenkin Siilinjärven Eurojackpot-voittajista: Syy tavoittamattomuudelle yksinkertainen

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.