Uusi alkometri käyttöön - nyt puhalletaan kuppiin

Poliisi on saanut Itä-Suomessa nyt käyttöön uuden seulonta-alkometrin, jossa ei puhalleta enää alkometrin pilliin, vaan kohti uuden alkometrin muovikuppia.

– Enää puhallutuksesta ei saa näköjään pilliä muistoksi. Muutenhan tuo oli hyvä laite, Ilpo Kauhanen arvioi torstaina, kun poliisit puhalluttivat kuljettajia aamun työmatkaliikenteessä Kuopion Tasavallankadulla. Hänellä kaikki oli kunnossa niin kuin pitikin.

Alkometrien vaihtaminen on historiallinen muutos, sillä poliisi on puhalluttanut kuljettajia pilleillä aina 1960-luvulta asti.

Kuppiin puhaltaminen otetaan käyttöön lähiaikoina koko Suomessa, sillä poliisi ei hanki enää vanhanmallisia alkometrejä, vaan uudet korvaavat ne vähitellen.

Vanhoja laitteita saa käyttää rinnalla sen aikaa kuin ne toimivat. Jokainen poliisilaitos vastaa uusimisaikataulusta itse, joten laitteiden uusimistahdissa on alueellisia eroja.

Epäillyt edelleen tarkkuusmittaukseen

Uusi seulonta-alkometri Alco-Sensor on passiivitestauslaite eli laite analysoi kuppia päin puhalletusta ilmasta, onko siinä alkoholipitoisuutta vai ei.

– Uusi alkometri näyttää tuloksena vihreän valon eli negatiivisen: ei alkoholia. Toinen vaihtoehto on punainen: positiivinen näyte eli alkoholipitoisuus on jotakin, mutta laite ei kerro lukua, vanhempi konstaapeli Timo Kokkonen Itä-Suomen poliisin liikennepoliisista kertoo.

Jos ensimmäinen seulonta näyttää punaista, samaan laitteeseen vaihdetaan puhallutuspilli ja kuljettaja puhaltaa siihen uudestaan. Sen jälkeen laite antaa myös lukeman.

Lukemaa ei näytetä promilleina, vaan milligrammoina litrassa.

Rattijuopumuksen rajaa eli 0,5 promillea vastaava luku on 0,22 milligrammaa litrassa. Törkeän rattijuopumuksen raja eli 1,2 promillea on 0,53 milligrammaa litrassa.

– Jos toinen puhallus ylittää rattijuopumuksen rajan, kuljettajan kanssa lähdetään tarkkuusalkometriin laitokselle, Kokkonen kertoo.

Kuljettaja voidaan tarkkuusalkometrin sijasta käyttää myös verikokeessa. Vasta jompi kumpi niistä antaa oikeudessa pätevän tuloksen rattijuopumuksesta.

Nopea seulomaan ilman pillien vaihtoa

Kuppialkometrin etu on se, että sillä voidaan nopeasti ja helposti puhalluttaa iso joukkoa kuljettajia. Selvin päin ajavat kuljettajat saadaan nopeasti eroteltua joukosta eikä poliisilta kulu aikaa uuden pillin vaihtamiseen laitteeseen.

Suomessa on aiemmin käytetty jopa yli miljoona puhalluspilliä vuodessa, joten Poliisihallituksen arvion mukaan uusi laite on edullisempi käyttää, kun kertakäyttöpillien tarve vähenee huomattavasti.

Lisäksi pieni laite on poliisille kätevä: toinen käsi jää vapaaksi vaihtopillien pitämisen sijasta esimerkiksi liikenteenohjaukseen.

– Uusi alkometri on myös tarkka kuin mikä. Se antaa ensimmäisessä puhalluksessa punaisen lukeman jo hyvin pienillä pitoisuuksilla, Kokkonen sanoo.

Ensimmäisten käyttökokemusten perusteella poliisit pitävät laitteen lukemiakin tarkkoina. Uusia alkometrejä testattiin pitkään ennen kuin ne hyväksyttiin poliisin käyttöön.

– Autoilijat ovat ihmetelleet uutta alkometriä ja sen väriä, Kokkonen sanoo.

Poliisien käytössä oleva malli on kirkkaankeltainen eikä laitetta myydä sen värisenä muille. Kadonneet tai varastetut alkometrit on siis helppo tunnistaa poliisin omaisuudeksi.

Kokkonen uskoo, että poliisien alkometrit tulevat loppuvuoden aikana monille kuljettajille tutuiksi. Pikkujoulukausi on rattijuopumusten sesonkiaikaa.

– Siksi myös poliisin rattijuopumusvalvonta tulee olemaan näkyvästi esillä.

Valvontaa tehdään paitsi iltaisin ja öisin, niin myös muina aikoina – esimerkiksi juuri aamuliikenteessä. Moni arvioi edellisillan juomiset väärin ja silloin voi käydä huonosti.

Torstainakin poliisit tavoittivat puhallutusratsiassaan heti yhden epäillyn rattijuopon.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Huumerattijuoppojen määrissä raju kasvu - uusi testilaite kaikille poliisilaitoksille

Auton takavarikointi puuttuu tehokkaasti rattijuopumuksiin

Uusimmat

Kotimaa

Länsi- ja Pohjois-Suomeen on luvassa sadetta, idässä kesäisiä lämpötiloja

Blockfestin aikana poliisilla riitti hommaa Tampereella – huumausainerikoksia, pahoinpitelyitä ja alueelle liputta ryntäileviä nuoria

Outojen voimien valtaamaan newyorkilaistaloon sijoittuva Control on espoolaisen Remedyn toistaiseksi suomalaisin peli

Häkämies varoittelee palkansaajaliittoja tavoittelemasta liian suuria palkankorotuksia – "Näkymä on heikentynyt"

Tulevien päivien sää on epävakainen mutta lämmin – sunnuntaina lämpötilat voivat nousta idässä yli 20 asteen

Miehen epäillään levittäneen asuntoon palavaa nestettä – poliisi tutkii omakotitalon paloa Ylitorniolla murhan yrityksenä

Rinne budjetista Demokraatille: Korkeakoulujen lisärahat tulevat varmasti, mutta niiden jaksotus on auki

Rattijuopoksi epäilty oli hukkua paetessaan poliisia Espoossa – apuun venepoliisi ja jopa lennokki

Sellissä ilman luonnonvaloa tai virikkeitä – Suomelle on huomautettu toistuvasti poliisin tiloissa säilytettävien tutkintavankien oloista, ministeriöllä alustavia ratkaisuja

Polkupyöräilijä kuoli risteysturmassa Oulussa

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.