Uusi direktiivi: Kaupunkien kerättävä koirien jätöksetkin - Ulosteista kertyy melkoinen keko

Erittäin tervetullut uudistus, huokaa kuopiolainen Liisa Kolehmainen kuullessaan lainmuutoksesta, joka koskee katuhiekan poistoa.

Uusien määräysten mukaan katuhiekan lisäksi kaupungin on kerättävä myös koirien ulosteet. Laki astuu voimaan tänään.

– Kyllä kehitys kehittyy, Kolehmainen iloitsee.

– Koirien kiinteät jätökset ovat todellinen riesa säiden lämmettyä. Ne ovat koetelleet jopa parisuhdettani, koska minulla on huono hajuaisti.

– En ole huomannut kengän pohjaan tarttunutta könttiä useinkaan ennen kuin mieheni on viileästi huomauttanut kotona, Kolehmainen mainitsee.

Taustalla on EU-direktiivi ilmansaasteista, EU National Emissions Ceilings Directive (2001/81/EC), jota on täydennetty saasteiden hyötykäytöllä.

– Tämä tuo ongelmaa johdetussa organisaatiossamme, kun saimme tiedon direktiivistä vasta maanantaina, kertoo Kuopion kaupungin katualuevastaava Aleksanteri Natri.

– Viheliäisintä on, että koirien ulosteet on lajiteltava hiekasta erilleen. Sellaista konetta ei meillä vielä ole.

– Kone on tilattu suonenjokelaiselta yritykseltä. Tuotekehitys työnimellä ”O’shit” on vauhdissa, mutta tähän hätään kone ei ennätä, Natri kertoo.

– Luvattu on kevääksi 2020.

Joudumme tekemään ulostekeräyksen käsityönä, Natri pohtii.

– Meillä ei ole riittävästi henkilökuntaa. Vapaaehtoisia on kyselty. Kaksi on ilmoittautunut.

– Ketään ei voida pakottaa, koska työsopimuksissa ei ole tähän varauduttu. Joustot olisivat nyt paikallaan, Natri sanoo.

Savon Sanomien saamien tietojen mukaan asia oli maanantai-iltana kaupunginhallituksen b-listalla.

– Kaupunginhallituksen linjauksen mukaan työ tehdään kansalaistalkoina, kertoo Natri, joka sai virkamääräyksen talkooisännäksi.

– Nyt tarvitaan vapaaehtoista uhrimieltä kuten talvisodassa. Vastustaja ei ole sentään ystävällismielinen naapurivaltio vaan kotoinen koiran uloste, Natri hymähtää.

Ulosteista kertyy melkoinen keko, Natri laskee.

– Direktiivin mukaisilla keräysalueilla majailee 13 728 koiraa. Arviolta puolet tekee kaduille keskimäärin yhden 300 gramman läjän päivässä.

– Vuodessa kertyy vajaa 752 000 kiloa. Kuopion torille levitettynä se yltäisi nilkkoihin asti. Ei olisi mukava asioida torilla.

Ei ulosteita tietenkään torille levitetä, Natri rauhoittelee.

– Se ei oikein sovi Kuopio-brändiin. Ulosteet viedään kompostoitumaan kaatopaikalle. Niistä tulee tehokasta lannoitetta, jota kaupunkilaiset voivat käydä ensi keväänä pussitettuna ostamassa.

– Ulosteella uusi uljas huomen, jos tällainen ilmaisu sallitaan, Natri sanoo.

Direktiivi koskee vain yli 50 000 asukkaan kaupunkeja lähiöineen. Myöhemmin uudistus otetaan asteittain käyttöön myös haja-asutusalueilla.

– Direktiivin velvoitteet kytketään uusiin haja-asutusalueiden jätevesimääräyksiin, kertoo neuvotteleva virkamies Tapio Huovinen ympäristöministeriöstä.

– Jos uusi ympäristöministeri ja hallitus ovat yhtä rivakoita kuin aiemmat, koirien ulosteiden osalta asiat saadaan järjestykseen vuonna 2029.

Lähtölaukaus torilla tänään

Koiran ulosteiden keräys alkaa Kuopiossa tänään keskiviikkona vapaaehtoisvoimin.

Kokoontuminen kello 12 torilla, jossa jaetaan keräysryhmät.

Kerääjien on tuotava keräysvälineet: sanko tai koiran ulostepussi, lapio ja suojakäsineet.

Kaupunki ei jaa keräysvälineitä säästösyistä. Keräysalueille toimitetaan tyhjennyskontteja.

Kunkin alueen paras kerääjä palkitaan Kuopion historia kunnallishallinnon uudistuksesta sen demokratisointiin 1875–1918 -teoksella.

Kerääjille pullakahvit ja pesumahdollisuus uimahallissa. Oma muki ja pyyhe mukaan.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Koiranjätös-direktiivi oli aprillipila