Uusi majuri sanoo arvostavansa veteraanien sitkeyttä vaativissa oloissa

Siilinjärveläiselle Jari Kolehmaiselle itsenäisyyspäivä on tänä vuonna erityisen mieleenpainuva.

Tasavallan presidentti ylensi hänet reservin majuriksi. Se on korkein reservin ylennys koko Itä-Suomessa tänä vuonna.

– Lisäksi Suomi täyttää 100 vuotta ja oma poika lähti sotilasuralle. Poika valmistui syksyllä Maanpuolustuskorkeakoulusta luutnantiksi ja aloitti nyt työt Rajavartiolaitoksessa, Kolehmainen kertoo.

– Olen aina arvostanut itsenäisyyspäivää, kun olen miettinyt maan vaiheita ja ihmiskohtaloita. Tänä vuonna itsenäisyyspäivänä tulee varmasti myös ajateltua, miten hieno vuosi tämä on ollutkaan.

Kolehmainen työskentelee lehtorina Savon ammatti- ja aikuisopiston Toivalan toimipisteessä.

Hän on viime aikoina osallistunut paljon kertausharjoituksiin nykyisen Puolustusvoimien sodan aikaisen sijoituksensa vuoksi. Sijoitusta eli reserviläiselle annettua sodan aikaista tehtävää hän ei voi kertoa julkisesti.

Kertausharjoituksiin osallistumisen lisäksi hän on kuitenkin myös muuten aina etsinyt aikaa myös maanpuolustustoiminnalle.

– Toimin Siilinjärven reserviupseereissa, Siilinjärven veteraaneissa, Maanpuolustuskoulutusyhdistyksessä, Karjalan lennoston killassa ja Maanpuolustustusyhdistyksessä.

– Olen monessa mukana. Lisäksi päätin vastikään, että vähennän muita luottamustehtäviäni, jotta pystyn jatkamaan näitä maanpuolustusharrastuksia.

– Sotilaallinen toiminta, maanpuolustus ja isänmaallisuus ovat aina kiinnostaneet minua.

– Varusmiespalveluksen jälkeen jäin vähäksi aika kesävänskäksi ja harkitsin kadettikoulua, mutta kun metsäala ilmoitti saamastani opiskelupaikasta ensin, kouluttaudun sille alalle.

– Kertausharjoitusten ja harrastustoiminnan kautta olen kuitenkin voinut olla sotilaallisessa toiminnassa mukana – Olen aina pitänyt toimintaympäristöstä, jossa on arvot.

Tietojen puntarointi tarpeen

Koska Kolehmainen on mukana laajalti maanpuolustusjärjestöjen ja -yhdistysten toiminnassa, asia on usein tullut myös hänen oppilaidensa tietoon ammattiopistolla.

– Opiskelijat ovat pääsääntöisesti 15–20-vuotiaita. Kun he ovat tietoisia taustoistani, moni on tullut juttelemaan ja kyselemään niihin liittyvistä asioista.

– Erityisesti kannan huolta nuorten ja muidenkin ihmisten medianlukutaidosta ja kriittisyydestä. Sodankäynti ei ole nykyään vain bunkkereista ampumista, vaan hybridisodankäyntiin liittyy laajaa mielipidevaikuttamista.

– Monelle voi edelleen olla yllätys, etteivät esimerkiksi kaikki netissä ole satunnaisten kirjoittajien tekemiä, vaan taustalla voi olla esimerkiksi valtiollista vaikuttamista.

– Kun asia tulee puheeksi, perusviestini onkin aina, että älkää uskoko sumeilematta kaikkea, mitä netissäkin kirjoitetaan.

Tammet kasvavat jo

Toivalan kampuksen lähistöllä on nähtävissä myös Kolehmaisen keksimä idea.

– Kerran mieleen tuli, mitä jos veteraanien kunniaksi perustettaisiin tammikuja, joka jäisi myös jälkipolvien nähtäväksi. Tammi tuli mieleen veteraanien tammenlehvä-tunnuksesta.

Tammet istutettiin Haapaniemen havaintotilalle vuonna 2009 ja kujan isoon kiveen kiinnitettiin muistolaatta. Tammet ovat kasvaneet nyt tuplasti miehenmittaisiksi.

– Kun on itsekin ollut töissä maastossa ääriolosuhteista, veteraaneja kohtaan tuntee kunniavelkaa. Ajatelkaa, missä olosuhteissa ja missä varusteissa he kulkivat henki uhattuna. Tämän ajatteleminen on nostanut arvostusta heitä kohtaan entisestään.

Kaksi ylennystä kenraalimajureiksi, kolme uutta kenraalikuntaan

Ylennykset reservissä Savon alueella

Ylennyksiä Karjalan lennostossa