Uusi tieto: Poliisin laukaus osui kouluiskusta epäiltyä miestä jalkaan

Itä-Suomen poliisilaitoksen poliisi ampui Kuopion kouluiskun epäiltyä jalkaan Kuopion Leväsellä kauppakeskus Hermanissa tiistaina.

Se pysäytti miekan kanssa kauppakeskuksen käytävällä edenneen miehen etenemisen.

Murhasta ja murhan yrityksistä epäilty kuopiolainen Joel Marin tulee selviämään vammastaan hengissä ja on jo toipumassa siitä sairaalahoidossa. Tämä oli tieto asiasta perjantaina, kun Pohjois-Savon käräjäoikeus poliisin vaatimuksesta määräsi Marinin vangittavaksi.

Leikkauksen ja tehohoitoon siirtämisen jälkeen Marin on ollut jo kuulustelukunnossa ja hän pystyi perjantaina myös osallistumaan vangitsemisoikeudenkäyntiinsä videoyhteydellä sairaalasta käsin.

Kuopion oikeustalolla istunnossa olivat käräjätuomari, käräjäsihteeri ja poliisin tutkinnanjohtaja. Marin ja hänen avustajansa, asianajaja Matti Niiranen olivat Kuopion yliopistollisessa sairaalassa. Niiranen on asianajaja kuopiolaisesta asianajotoimistosta.

Poliisit antoivat heti ensiapua

Kun viranomaiset pysäyttivät Marinin etenemisen kauppakeskus Hermanissa, poliisi käytti tilanteessa käsiasetta, virka-asettaan.

Marin oli lyönyt miekalla useita ihmisiä Savon ammattiopiston tiloissa, mutta poistunut opiston luokasta kauppakeskuksen käytävälle, kun hän ja poliisit kohtasivat.

Paikalla kauppakeskuksessa oli silloin jo useampi poliisipartio. Kyse oli valvonta- ja hälytystoiminnan normaaleista partioista, jotka olivat joukkosurma-hälytyksen takia kiirehtineet paikalle.

Yhdellä poliisipartiolla oli normaalit poliisin työvaatteet ja suojavarusteet sekä poliisikoira. Yksi partio oli paikalla siviilimallisella poliisiautolla ja siviilivaatteissa, koska ne poliisit osallistuivat hälytystehtävään kesken normaalien valvontatehtäviensä.

Ensivaiheessa hyökkääjää pysäyttämään menneillä poliiseilla oli siis normaali ensipartioiden varustus. Poliisi ei toistaiseksi vahvista, kuinka monta poliisia kauppakeskuksessa jo oli, kun hyökkääjän eteneminen pysäytettiin noin kahdeksan minuuttia poliisin saamasta hälytyksestä.

Kun Marinia oli ammuttu jalkaan, paikalla oli Savon Sanomien tietojen mukaan pian ainakin neljä poliisia, joista osa aloitti miehelle ensiavun. Asia näkyy sivullisten tilanteesta kuvaamilta videoilta.

Ensimmäisten poliisien jälkeen myöhemmässä vaiheessa kauppakeskukseen tuli myös Itä-Suomen poliisin vaativien tilanteiden ryhmä. Myöhemmin paikalle ehtineillä poliiseilla oli mukana muun muassa poliisin tukiaseita eli karbiineja sekä muun muassa suojavarustusta mahdollisten räjähteiden varalta.

Poliisi varustautuneena Kuopion Hermannilla. Kuva: Tuire Punkki
 

Poliisin panssariautokin nähtiin hälytyspaikalla ainakin yli tunti iskun päättymisen jälkeen.

Poliiseja tarvittiin paikalla muun muassa hyökkääjän pysäyttämiseen, rakennuksen tarkistamiseen, loukkaantuneiden auttamiseen ja rakennuksen eristämiseen tutkintaa varten. Jo tiistai-iltapäivän aikana paikalle tuli myös poliisin tekninen tutkinta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Asianajaja: Kouluiskusta epäilty on rauhallinen ja tekee yhteistyötä poliisin kanssa

Vangitsemisvaatimus: Miestä vaaditaan vangittavaksi murhasta ja yhdeksästä murhan yrityksestä

Uusimmat

Kotimaa

Lääkesaatavuudessa jo yli 1  300 häiriötä tänä vuonna – huoli rintasyöpälääke letrotsolista sen sijaan ohi

Vuoden 2019 Paikallislehtikilpailun finalistit on valittu – mukana on myös Kiuruvesi-lehti

Kivihiilen ja turpeen poistuminen tuplaa puupolttoaineen käytön – "Sellaista määrää puuta ei löydy mistään"

Vihreät lakkauttaa puoluelehtensä – Vihreä Lanka tavoittaa vain pienen osan vihreistä kiinnostuneista ihmisistä, puolue perustelee ratkaisua

Kansalainen huomasi tietoturva-aukon Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiirin käyttämässä järjestelmässä –  sama järjestelmä käytössä muuallakin julkishallinnon organisaatioissa

Ilmastoraportti räjäytti kiinnostuksen: maatilojen hiililaskennalle on nyt kysyntää

Kuopion seutu menetti asemiaan Joensuulle – kaupunkien välinen kilpailu kiristyy, ennustaa tuore selvitys

Sosiaalihuollon kantelu- ja valvontamäärissä ei tasaantumisen merkkejä

Hoitajamitoituksen toteutumiseen uskoo vain harva kansalainen – Ministeri Kiuru: Olen sitoutunut viemään uudistukseen maaliin

Kangasalan ulosajossa kahdelle matkustajalle sairaalahoitoa vaativia vammoja – nuorta kuskia epäillään useista rikoksista

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.