Uusi tutkimus osoittaa, että omega-6-rasvahapot eivät lisää kroonisten sairauksien riskiä

Mitä suurempi on elimistön linolihappopitoisuus, sitä pienempi on sydän- ja verisuonisairauksiin sairastumisen riski, paljastaa tutkimus, jossa mukana oli myös Itä-Suomen yliopisto. Tutkimukseen osallistui lähes 70 000 tutkittavaa 13 eri maasta. Tulokset julkaistiin Circulation -tiedelehdessä.

Linolihappo on yleisin monityydyttymätön omega-6-sarjan rasvahappo. Runsaan omega-6-monityydyttymättömien rasvahappojen saannin on aikaisemmin epäilty lisäävän kroonisten sairauksien riskiä edistämällä muun muassa matala-asteista tulehdusta elimistössä.

Tutkimuksissa ei kuitenkaan havaittu, että runsaskaan omega-6-rasvahappojen saanti lisäisi ihmisillä tulehdusreaktioita.

Sen sijaan omega-6-sarjan rasvahapoilla on tutkimuksen mukaan monia hyviä vaikutuksia rasva- ja sokeriaineenvaihduntaan.

Itä-Suomen yliopistosta tutkimuksessa olivat mukana sepelvaltimotaudin vaaratekijätutkimus (Kuopio Ischaemic Heart Disease Risk Factor Study) ja METSIM (Metabolic Syndrome in Men) -tutkimus Itä-Suomen yliopistosta.

Tutkittavat olivat tutkimusten alussa 49–77-vuotiaita.

Linolihapon pääasiallisia lähteitä ruokavaliossa ovat kasviöljyt, kasvimargariinit, pähkinät ja siemenet.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.