Kuopion ja Rautavaaran kuntaraja siirtyy: Uusi vuosi tuo perheelle uuden kotikunnan

Kun kello lyö kaksitoista torstain ja perjantain välisenä yönä ja vuosi vaihtuu uudeksi, haukkaa Rautavaara Kuopiosta 2,5 hehtaarin kokoisen alueen. Samalla Kangaslahdessa sijaitsevalla tilalla asuvista Korhosista tulee virallisesti rautavaaralaisia.

– Hyvältä tuntuu, kun saadaan se, mitä haluttiin, Harri Korhonen kertoo.

Kolme vuotta sitten tammikuussa Harri ja Heidi Korhonen laittoivat vireille osaliitoshakemuksen tilan liittämisestä Rautavaaraan. Korhosten pihasta on matkaa Rautavaaran kirkonkylälle 20 kilometriä, Nilsiään 35 ja Kuopioon 85 kilometriä.

Yksi tärkeä syy hakea muutosta kuntarajaan oli perheen asioinnin suuntautuminen Rautavaaralle. Siellä on lasten koulu ja harrastukset, terveyspalvelut ja kaupat. Harri sanookin, että kaikki, mitä perhe tarvitsee, löytyy Rautavaaralta.

– Tuolla päin käydään vain, kun mennään mummolaan, Harri kertoo osoittaen Nilsiän suuntaan.

Kolmannessa polvessa tilaa asuttava Harri Korhonen on koko ikänsä tuntenut itsensä rautavaaralaiseksi, vaikka virallinen kotikunta olikin ensin Nilsiä ja kuntaliitoksen myötä Kuopio. 16-vuotiaana hän toki monen muun maaseudun nuoren tavoin vannoi, ettei koskaan muuta takaisin kotipitäjään, mutta mieli muuttui iän karttuessa ja lasten syntyessä.

– Asuimme kuusi vuotta Kuopiossa ja sen jälkeen puoli vuotta Järvenpäässä. Se ei ollut minun paikkani, kaikilla oli niin kiire.

Kun perhe sai kuulla, että Heidi odottaa kaksosia, oli päätös muuttaa takaisin Rautavaaralle sukulaisten ja ystävien lähelle helppo. Ensin Korhoset asettuivat kirkonkylälle. Vuonna 2011 Harrin vanhemmat alkoivat miettiä tilasta luopumista, sillä iso, puulla lämpeävä talo vaatii paljon työtä.

– Minulle kävi hyvin, kun kaikilla kolmella veljelläni oli jo omat talot. Tämä on enemmän kuin kotitalo, tähän on sukuside.

Enää Harri Korhonen ei kaipaa muualle, vaikka elämä ei välttämättä kaikin tavoin ole kotitilalla helpompaa. Etelään jäi hyvä työ hyvällä palkalla ja muutoinkin paremmat työmahdollisuudet, mutta mikään muu ei sitten miellyttänytkään.

– Onhan täällä ollut huomattavasti mukavampaa kuin muualla. Jos joskus on täältä lähdettävä, niin suunta on pohjoiseen.

Korhoset korostavat, että pienessä kunnassa on paljon etuja. Kaupassa on jo onniteltu ja toivotettu uudet rautavaaralaiset tervetulleiksi. Kunta tarjoaa lapsille iltapäiväkerhoja eikä harrastuksissakaan tarvitse olla heti lompakko auki.

– Kaikki tuntevat kaikki. Kun menet isossa kaupungissa asioita hoitamaan, se on jäykkää ja persoonatonta. Menet Rautavaaralla, niin virastossa tiedetään jo, kuka olet ja mitä olet tullut tekemään.

Suuria juhlallisuuksia ei ole tiedossa, vaikka kotikunta vuodenvaihteen jälkeen on se, minne sydän kuuluu.

– Raketteja ammutaan samaan tapaan kuin ennenkin. Katsotaan, jos sitten kun tulevat kyltin siirtämään takapihalle, niin jotain järjestäisi.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.