Uusia aineita luokitellaan huumeiksi - helpottaa rikostutkintaa

Suomi luokittelee huhtikuun alussa 12 uutta ainetta huumeiksi. Huumeina kiellettävät aineet ovat kipulääkejohdannaisia sekä niin kutsuttuja muuntobentsoja.

Niitä on valmistettu eri maissa huumausaineiksi, mutta levitetään silti tahallaan aidon lääkkeen kaltaisina kuten painettuina tableteiksi.

Lisäksi samaan aikaan kielletään 23 muuta kemikaalia tai rohdosta kuluttajamarkkinoilta. Ne luokitellaan Suomessa niin kutsutuiksi psykoaktiivisiksi aineiksi, joiden valmistus, maahantuonti, myynti, varastointi ja luovuttaminen on kiellettyä.

Psykoaktiivisten aineiden hallussapidosta ei kuitenkaan rangaista, vaan viranomaiset hävittävät aineet.

Vaikuttaa tutkintakeinojen valikoimaan

Rikostutkinnan ammattilaisten mukaan uusien aineiden lisääminen Suomen huumausainelistalle helpottaa viranomaisten työtä.

– Uusien aineiden luokittelu huumausaineiksi helpottaa tutkintaa, valvontajohtaja Hannu Sinkkonen Tullista kertoo.

Poliisilla ja tullilla on enemmän mahdollisuuksia tutkintakeinojen kuten telekuuntelun käyttöön silloin kuin kyse on törkeästä huumausainerikoksesta verrattuna siihen, että tutkittaisiin lääkerikosta tai vain tunnistamattoman aineen hallussapitoa.

Tullissa on tosin toivottu, että Suomessa entisestään nopeutettaisiin aineiden luokittelua ja katsottaisiin huumeiksi kaikki huumaaviksi tarkoitetut, samaa tehoainetta sisältävät aineet. Ainejoukon luokittelua tehoaineen mukaan kutsutaan geneeriseksi luokitteluksi.

Nykyään Suomessa Fimea ja sosiaali- ja terveysministeriö listaavat aineita huumelistalle aine kerrallaan sitä mukaa, kun niitä saadaan tunnistettua ja luokiteltua. Samaan aikaan huumeiden valmistajat tekevät lisää muuntoversioita entisistä aineista muuttamalla niiden koostumasta vain hieman.

– Uusia synteettisiä aineita tulee koko ajan etenkin Kiinasta. Tulli kannattaa siksi geneeristä luokittelua, Sinkkonen sanoo.

– Tärkeintä kuitenkin on, että saamme haitallisia aineita pois markkinoilta. Monissa uusissa aineissa on esimerkiksi vakava yliannostusvaara, Sinkkonen sanoo.

Myös poliisi pitää huumausaineluettelon täydentämistä tärkeänä.

– Poliisi kohtaa paljon epämääräisiä aineita. Ne voivat olla eri tavoin luokiteltuja, mutta usein niillä on päihdetarkoitus. Jos kyse on huumausainerikoksesta, se tuo helpotusta tutkintaan verrattuna esimerkiksi lääkerikoksiin, rikoskomisario Pälvi Suokas Hämeen poliisista sanoo.

– Keskisessä Suomessa uudet aineet eivät ole niin iso ongelma kuin pääkaupunkiseudulla, mutta yksittäisiä tapauksia tulee vastaan.

Ei mitään lääkekäyttöä Suomessa

Uudet huumeeksi luokiteltavat aineet ovat aiheuttaneet myrkytyksiä jo muualla Euroopassa. Suomessa ne ovat olleet harvinaisempia, mutta niitä yritetään tilata yhä useammin esimerkiksi netin kautta.

Sosiaali- ja terveysministeriön mukaan millään kiellettävistä aineista ei ole Suomessa lääkekäyttöä.

Muutokset ovat osa suomalaista huumausainelainsäädäntöä, jossa seurataan uusia huumausaineita ja niiden käyttöä.

Suomessa lisätään kiellettyjen aineiden listalle nykyään noin sata ainetta vuodessa.

Muuntobentsoja ja valefentanyylia

Uusista huumeiksi luokiteltaviksi aineista kipulääkejohdannaiset muistuttavat fentanyyli-lääkettä ja ovat erittäin vaarallisia vaikean annostelunsa ja yliannostusvaaran vuoksi.

Muuntobentsot ovat jauheita tai tabletteja, joita päihdeongelmaiset käyttävät esimerkiksi alkoholin kanssa päihtymiseen tai liennyttämään piristävien huumeiden haittavaikutuksia.

Uudet psykoaktiivisina aineita kiellettävät aineet ovat pääosin muuntohuumeita, jotka jäljittelevät kannabiksen vaikutuksia, mutta ovat synteettisiä ja vaikutuksiltaan voimakkaampia.

Näistä uusista aineista ei ole kuitenkaan raportoitu sellaista tietoa, että niitä olisi ainakaan vielä luokiteltu Euroopassa huumeiksi.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Huumekoirat palaavat takaisin festareille

Nuorimmat huumekokeilijat jakoivat annoksia Aku Ankan päällä

Tullille oikeus valeostoihin netissä

Huumepoliisi: Muuntohuumeista tullut iso bisnes

Uusimmat

Kotimaa

Pääministeri Marin: EU-maat ovat vielä kaukana toisistaan – on mahdollista, että sopua ei synny vielä tänä viikonloppuna

Parkanossa kahden henkilöauton ja raskaan ajoneuvon kolari – useita vakavasti loukkaantuneita

Kassojen jäsenmaksuissa yli kymmenkertaiset erot – "Jäsenemme eivät ole huomanneet kassan maksun nousua"

Tietragedioita keskiviikon ja torstain aikana – kesän liikennekuolemat kuitenkin viime vuoden tasolla

Tietragedioita keskiviikon ja torstain aikana – kesän liikennekuolemat kuitenkin viime vuoden tasolla

Oulun vuoden 2004 kolmoissurmasta tuomittu mies pääsee ehdonalaiseen

Lapsille sattuu parkkipaikoilla kuolemaan johtaneita onnettomuuksia vuosittain – asiantuntija: "Autoilijan vastuu on äärettömän suuri"

Opiskelija-asuntojen tarjonta on tänä syksynä tavallista parempi – korkeakoulujen aloituspaikkojen lisäys ja etäopetukseen siirtyminen eivät näy hakemusmäärissä

Sipilän hallituksen aikana perustetut sote-yhtiöt 30 miljoonaa miinuksella – Koronakevät toi niistä yhden palvelut monen huulille

Ainakin neljä ihmistä kuollut liikenneonnettomuuksissa eri puolilla maata

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.