Uutis-Jousi: Nokastaan kuuluisa lintuharvinaisuus löydetty lentokyvyttömänä maantieltä Siilinjärveltä

Harvinainen lunni-lintu on löydetty maantieltä Siilinjärveltä lauantaina, uutisoi Uutis-Jousi torstaina.

Lunneja tavataan Suomessa erittäin harvoin. Siilinjärvelle eksynyt yksilö oli löydetty lentokyvyttömänä ja toimitettu hoitoon.

Lajihavaintoja on tehty Suomessa tällä vuosikymmenellä vain kaksi, viime vuosikymmenellä enemmän. Esimerkiksi helmikuussa 2005 Suomesta löytyi saman viikonlopun aikana kaksi valtamerilintua, kun moottorikelkkailija löysi lunnin kelkkauralta Sotkamon Maanselästä ja toinen löydettiin nälkiintyneenä järven jäältä Inarijärven Hirvinuorasta.

Suomessa tehtyjä lunnihavaintoja yhdistää kaksi piirrettä: lähes kaikki on löydetty talvikuukausina ja huonokuntoisina.

Usein lunnien Suomeen harhautumisen syynä ovat olleet Jäämeren rannikon myrskytuulet ja huono näkyvyys tai kireän pakkasen aiheuttama Vienanmeren sulapaikkojen jäätyminen.

Noin kyyhkyn kokoinen lunni on mustavalkea valtamerilintu, jonka paras tuntomerkki on suuri, punakeltainen nokka. Talvella linnun poski on tummempi ja nokan värit eivät ole yhtä kirkkaat kuin kesällä. Lunni pesii suurissa yhdyskunnissa ruohikkoisilla rannikkojyrkänteillä Pohjois-Atlantin ja Jäämeren rannikolla. Suomea lähinnä lunnit pesivät Pohjois-Norjassa.

 

Uusimmat

Kotimaa

Kimmo Elomaa tuomittiin ehdolliseen törkeästä talousrikoksesta – "On yleisen elämänkokemuksen vastaista pitää talousrahoja aamutakin taskussa"

Brexit saattoi tuoda EU-myönteisen vireen vaalikeskusteluun, pohtii tutkija

Kaupunkikeskustojen elinvoima heikkeni – kivijalkakauppaa haastavat netti ja ostoskeskukset

Turun arvokuljetusryöstön yritys uudelleen aktiiviseen tutkintaan – poliisia kohti konetuliaseella ampuneet ryöstäjät onnistuivat pakenemaan vuonna 2002

Poliisi pyysi havaintoja kadonneesta naisesta – etsitty nainen löytyi pian huhuilun jälkeen

Rinne arvioi hallitusneuvotteluissa kaiken olevan valmista ehkä viikon kuluttua viikonloppuna – tänään puurtavat puheenjohtajat sekä talous- ja veroryhmät

Yle: Mykkäsen mukaan Isis-leirin naiset pidätetään, jos he palaavat Suomeen

Kansanedustaja Ritva Elomaa kiisti poliisille tienneensä mitään ghanalaistilin rahoista – talousrikoksesta syytetyn Kimmo Elomaan mukaan tililtä nostetut 150 000 euroa ovat vaimon kehonrakennuspalkintoja

Kommentti: Sote-sopu liimaa keskustaa Säätytalon lattiaan aiempaa lujemmin

Lännen Media: Perheenyhdistämiset kääntyneet laskuun korkeiden tulorajojen vuoksi

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.