Uutisanalyysi: Perussuomalaiset saivat itsensä hetkeksi totaaliseen umpisolmuun presidentinvaalin vuoksi

SDP ei ole ongelmansa kanssa yksi. Sunnuntai osoitti, ettei puolueen presidenttiehdokkaan nimeäminen ole helppoa perussuomalaisillekaan.

Uusi puheenjohtaja Jussi Halla-aho kävi esittämässä, että päätös puolueen presidentinvaaleihin osallistumisesta siirretään puoluevaltuustoon. Puolueen perustajiin kuuluva Raimo Vistbacka taas esitti asian käsittelyn siirtämistä sitä laajemmalle kokoonpanolle, puolueneuvostolle, mikä olisi ollut suoraan puolueen sääntöjen mukaista. Asian siirtäminen puoluevaltuuston päätettäväksi sen sijaan ei.

Pitkän ja aaltoilevan keskustelun jälkeen puoluekokous meinasi ensimmäisenä päästä äänestämään suoraan presidentinvaaleihin osallistumisesta. Sen jälkeen keskusteltiin puolisen tuntia, miten äänestetään, äänestetäänkö siitä, asettaako perussuomalaiset oman presidenttiehdokkaan vai ei.

Epämääräisessä härdellissä oli monta vaihetta. Meinattiin hoitaa lippuäänestyksenä, sitten seisomaan nousulla ja lopulta päädyttiin järeimpään tapaan, sähköiseen äänestämiseen.

Lopulta puoluekokous päätti, että presidenttikysymys siirretään puoluevaltuuston myöhemmin ratkaistavaksi.

Lauantain valinnat solmun taustalla

Puoluekokouksen puheenjohtajana toiminut puolueen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Toimi Kankaanniemi ei ollut täysin erikoisen tilanteen vaatimalla tasolla. Varsinainen syy erikoiseen näytelmään on kuitenkin muualla. Lauantai-illan henkilövalinnat mutkistivat perussuomalaisten presidenttiehdokasasettelua entisestään.

Jos kulttuuri- ja Eurooppa-ministeri Sampo Terho olisi päätynyt perussuomalaisten puheenjohtajaksi, hänet olisi kukitettu myös puolueen presidenttiehdokkaaksi.

Ajatus uuden puheenjohtajan asettumisesta puolueen presidenttiehdokkaaksi oli yksi Terhon lyömäaseista puheenjohtajakisassa. Halla-aho on ilmoittanut jo hyvissä ajoin, ettei aio presidenttiehdokkaaksi, vaikka nousisi puheenjohtajaksi. Kuin senkin uhalla Vistbacka kävi kertomassa julkisesti kantansa, jonka sanoi jo Uutissuomalaisen haastattelussa: Halla-ahon on asetuttava itse ehdokkaaksi, jos puolue presidenttiehdokkaan asettaa.

Puolustusministeri Jussi Niinistöllä on kyselyiden perusteella ollut merkittävää kannatusta puolueen presidenttiehdokkaaksi, mutta hänen tappionsa varapuheenjohtajakisassa viimeistään löi ruksit päälle hänenkin ehdokkuudelleen.

Parviäly pääsi irti

Halla-aho ei ottanut uutena puheenjohtajana presidenttikysymykseen selkeää kantaa vielä lauantaina, vaan vakuutti luottavansa puoluekokousväen viisauteen.

– Minulle kelpaa se, että puolue asettaa oman presidenttiehdokkaan, mutta luotan tässä enemmän parviälyyn kuin henkilökohtaiseen viisauteeni. Tässä asiassa on kaksi oikeaa vastausta, hän vastasi Uutissuomalaisen kysymykseen.

Sunnuntai-iltapäivä varmasti koetteli kovasti tuoreen puheenjohtajan luottamusta oman joukkonsa parviälyyn.

"Voi olla, ettemme äänestä"

Oman ongelmansa aiheuttaa myös presidentti Sauli Niinistön vahva kannatus perussuomalaisten keskuudessa. Halla-ahokin korosti, ettei puolueen kannata asettaa ehdolle ainakaan köyhän miehen kopiota Niinistöstä. Käytännössä Niinistöstä erottuva profiili tarkoittaisi joko naista tai todella maahanmuuttokriittistä tai molempia.

– Niinistön kovan kannatuksen kävi toteamassa puoluekokousväellä myös Halla-aho itse. Hän totesi sen jälkeen Uutissuomalaiselle, ettei Niinistön taakse asettuminen ole hänelle mahdotonta.

Niinistön kovan kannatuksen vuoksi perussuomalaisten kannattajien kokoaminen laajasti puolueen asettaman ehdokkaan taakse olisi epätodennäköistä.

– Voi olla, että emme äänestä presidentinvaaleissa ollenkaan, jos perussuomalaiset asettaa oman ehdokkaan. Meidän mielestämme Sauli Niinistö on ollut vallan hyvä presidentti, kiteyttivät vantaalaiset Annette Rusko-Kivistö ja Tony Kivistö sunnuntaiaamuna puoluekokouksessa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.