Uutisanalyysi: Rajan sulkeminen teki elämästä vaikeaa tavalla, joka vaatii järeitä perusteluita

Uudenmaan ja muun Suomen välisen rajan sulkeminen on suurimmalle osalle suomalaisista etäinen ja osin eksoottinen lisä poikkeusaikojen todellisuuteen.

Rajan pinnassa on toisin. Sulku aidosti vaikeuttaa elämää sellaisilla tavoilla, joita on ollut vaikeaa ennakoida nopealla aikataululla, jotka aiheuttavat kustannuksia ja merkittävää haittaa, ja jotka mullistavat elämää enemmän kuin etätyöt ja harrastusten loppuminen.

Kauempana rajasta eläville sulun vaikutus elämään on rajallinen ja korkeintaan välillinen. Sitä voi seurata tiedotusvälineistä kuin jotain kaukaista spektaakkelia. Kun rajan joutuu ylittämään, siinä voi olla seikkailun makua. Rajalla asuvalle arki on kuitenkin muuttunut kontrollin kanssa luovimiseksi.

Yksikään ihminen maakuntarajan pinnassa olevissa kylissä ei ole suunnitellut elämäänsä maakuntarajojen mukaan. Maakuntaraja on ihmisen arjen tasolla miltei olematon. Se ei konkretisoidu elämässä mitenkään muuten kuin kyltteinä tienlaidassa ja ehkä kummallisuuksina: oma postilaatikko voi sijaita toisen kunnan ja maakunnan alueella kuin kotitalo.

Elämä ei noudata maakuntarajaa. Nyt sen on pakko noudattaa, kun poikkeusaikojen pakkovalta on laskeutunut keskelle elämää.

Ensimmäiset sulkupäivät toivat jo esiin tilanteita, joihin vapaassa yhteiskunnassa elävät suomalaiset eivät ole tottuneet. Tavallisen arjen eläminen vaatii sen oikeuttamista ja selittämistä.

Kun lähdet omasta maakunnastasi oman maakuntasi alueella sijaitsevaan kohteeseen, mutta tie kulkee pitkin rajaa, joudut esittämään henkilötodistuksesi ja selittämään matkasi tarkoituksen tiesululla mennen tullen.

Muutenkin joudut suunnittelemaan arkiset kulkusi uusiksi, koska maakuntarajan yli siksakkia tekevät tieyhteydet ovat suljettuja.

Matka lähikauppaan voi yhtäkkiä pidentyä kymmenellä kilometrillä ja halkovarasto sijaita näköetäisyydellä mutta väärällä puolella rajaa.

Yrittäjänä voit olla tilanteessa, jossa asiakkaittesi tulo luoksesi vain kilometrin päästä estetään.

Joudut pohtimaan, missä maakuntaraja menee ja mahdollisesti todistamaan henkilöytesi ja matkasi tarkoituksen myös pikkupoluilla ja metsäteillä. Myös silloin, kun kuljet omille pelloillesi tai olet vain kävelyllä metsässä, jossa olet kävellyt vuosikymmenet, ja olet huolellinen, ettet ylitä rajaa.

Rajakylissä elävillä on usein eläimiä muutaman kilometrin säteellä kotoa. Välissä voi kulkea maakuntaraja.

Vaikka eläinten hyvinvoinnista huolehtiminen välttämätöntä – ja sen laiminlyöminen on rikos – joudut jännittämään, ymmärretäänkö tilanne tiesululla. Ensimmäisten päivien perusteella yksittäisissä tilanteissa on jouduttu käymään tiukkaakin keskustelua.

On helppoa ymmärtää, että ihmiset kokevat sellaisen ahdistavaksi ja epämiellyttäväksi. Eikä vastaus esimerkiksi harrastehevosten omistajille voi olla, että hevoset pitää siirtää tai hoitaminen järjestää muuten: hoitoresursseja ei välttämättä ole, ja siirtämisestä tallivuokrineen ja muineen seuraa helposti tuhansien eurojen kustannukset muutenkin epävarmassa tilanteessa.

Koronatartuntojen rajoittamisen tärkeyteen uskotaan nyt vahvasti. Jokainen uhraa jotakin. Mutta jos uhrausten arjessa koetut haitat alkavat olla merkittävästi suurempia kuin hyödyt, usko yhteiseen ponnistukseen ja valtiovallan auktoriteettiin alkaa olla koetuksella.

Uudenmaan sulkeminen toivottavasti osoittautuu perusteiltaan kestäväksi toimenpiteeksi. Jos perusteet eivät kestä, valtion toiminta voi alkaa näyttäytyä vihamielisenä ja mielivaltaisena. Siksi poikkeustilan käytössä on edettävä korostetun varovaisesti ja järkevästi.

Menetettävänä on sellaisia arvoja kuin luottamus ja kokemus valtion ja oman elämän yhteisyydestä.

Kirjoittaja on Sunnuntaisuomalaisen toimittaja.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Kotimaa

Oulussa SPR:n Kontti-myymälästä löytyi käsikranaatti myyntiin tuotujen tavaroiden joukosta – SPR löytyneestä kranaatista: "Lahjoitusesine, todennäköisesti vanha sotamuisto"

Suomessa todettu kuusi uutta koronavirustartuntaa

Ammoniakkivuoto Valion tehtaalla Janakkalassa – vaaratilanne on ohi

Seinäjoen Prisman Kultatähti-koruliikkeeseen murtauduttiin kattoon tehdyn reiän kautta, kertoo yrittäjä – kaikki kultasormukset ja kultaketjut varastettiin, saaliin arvo yli 300  000 euroa

EU:n mittavaa henkilöstöurakkaa pyöritetään suomalaisvoimin – johtajan mielestä suomalaisilla on kaksi kompastuskiveä

Koillis-Savossa edelleen sähköttömiä talouksia – Päivö-myrskyn sähkökatkojen korjaukset loppusuoralla

Äänikirjoista haettiin vastapainoa poikkeusajan huolille – koronakeväänä suosittiin rentouttavia teoksia

Anna-Maja Henriksson hakee jatkokautta RKP:n puheenjohtajana

Valtio jakaa kunnille 2 miljardia euroa, mutta silti jopa Helsinki tekee kymmenien miljoonien eurojen tappiot – "Veronkorotuksissa joudutaan tekemään isoja arvovalintoja", sanoo kokenut kuntakonsultti

Ministeri ja Kuntaliiton toimitusjohtaja vääntävät kuntien uusien tehtävien rahoituksesta julkisen talouden sukeltaessa – "Emme usko, että valtionkaan rahat riittävät"

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.