Uutuuskirja paljastaa: presidentti Niinistö pani arvovaltansa peliin kikyn puolesta salaisessa tapaamisessa

Presidentti Sauli Niinistö toteutti lupauksensa antaa hallitukselle tukea, kun hän joulukuussa 2015 kutsui työmarkkinajärjestöt Mäntyniemeen ja vetosi jatkamaan kiky-neuvotteluita, arvioi Eduskuntatutkimuksen keskuksen johtaja Markku Jokisipilä.

Maanantaina julkaistu Matti Mörttisen ja Lauri Nurmen kirja Sauli Niinistö – Mäntyniemen herra paljastaa, että presidentti operoi 2015 syvällä sisäpolitiikan ytimessä. Niinistö kutsui EK:n ja SAK:n ylimmän johdon Mäntyniemeen sen jälkeen, kun neuvottelut kilpailukykysopimuksesta olivat katkenneet.

– Eiväthän työmarkkinasuhteet perustuslain mukaan presidentin valtaoikeuksiin kuulu millään lailla. Mutta ei se myöskään kiellä sitä, etteikö presidentti voisi tällaisena yleisempänä yhteiskunnallisena keskustelijana toimia ja pyrkiä vetoapua antamaan, Jokisipilä sanoo STT:lle.

Jokisipilä muistuttaa, että huhtikuussa 2015 valtiopäivien avajaisissa Niinistö puhui rakennemuutoksen tarpeesta ja suuntasi sanansa tuoreelle pääministerille Juha Sipilälle (kesk.).

– Jos tässä tukimiestä tarvitaan, niin ottakaa tämä ilmoittautumisena, tai Antti Rokan sanoin: Täs siul on sellane!, Niinistö sanoi siteeraten Väinö Linnan Tuntematonta sotilasta.

 

Stubbille ei kerrottu

 

Uutuuskirjan mukaan tapaamisesta ei kerrottu edes valtiovarainministeri Alexander Stubbille (kok.). Nykyisen valtiovarainministerin ja kokoomuksen puheenjohtajan Petteri Orpon mielestä Niinistö toimi perustuslain hengen mukaisesti.

– Minusta presidentti hyvin selkeästi johtaa Suomen ulko- ja turvallisuuspolitiikkaa. Mutta hän sanoi jo aikanaan kampanjoidessaan, että hän kuitenkin mielellään osallistuu keskusteluun, ja mielestäni sitä ei häneltä kukaan voi kiistää, Orpo sanoi STT:lle maanantaina.

Jokisipilä huomauttaa, että presidentillä ei kiky-asiassa ollut hallituksesta eriävää kantaa.

– Pikemminkin presidentti oman asemansa turvin koitti tukea hallitusta.

Niinistö, Stubb tai Sipilä eivät maanantaina olleet tavoitettavissa haastattelua varten.

 

Naryshkin-kysymys hiersi

 

Kirjassa kerrotaan myös erimielisyydestä, joka syntyi tp-utvassa eli tasavallan presidentin ja valtioneuvoston ulko- ja turvallisuuspoliittisessa valiokunnassa kesällä 2015.

Niinistö olisi halunnut päästää Venäjän duuman puhemiehen Sergei Naryshkinin ja viisi muuta venäläispoliitikkoa Suomeen vuonna 1975 pidetyn ETYK-konferenssin 40-vuotismerkkipäivän juhlallisuuksiin. Ulkoministeri Timo Soini ja valtiovarainministeri Stubb olivat eri mieltä. Heidän kantansa voitti.

–Niinistö olisi päästänyt Naryshkinin Suomeen. Ulkoministeriön virkamiehet kävivät asiasta kuumana, kertoo yksi ulkopolitiikan vaikuttaja kirjassa.

Toisen lähteen mukaan Niinistö haukkui ulkoministeriön virkamiehiä "haukoiksi”.

 

Fortum komennettiin Fennovoiman osakkaaksi

 

Kiistaan kytkeytyi Fennovoiman ydinvoimalan rakentaminen Pyhäjoelle. Laitoksen reaktoritoimittajaksi ja rahoittajaksi oli tulossa Venäjän valtion energiayhtiö Rosatom. Hanke oli kuitenkin Suomessa vastatuulessa.

Kirjassa kerrotaan, että puhuttuaan Venäjän presidentin Vladimir Putinin kanssa presidentti Niinistö teki Sipilälle ja Fortumin hallitukselle tiettäväksi tilanteen vakavuuden – Suomen ja Venäjän valtiolliset suhteet vahingoittuisivat, ellei Fortum pelastaisi Fennovoimaa. Hallitus pakotti Niinistön tahdon mukaisesti Fortumin osakkaaksi hankkeeseen.

Sauli Niinistöstä kertova kirja julki, toinen tulossa kauppoihin huomenna