Väärää rahaa ilmi ympäri Suomen - kaikissa samoja sarjanumeroita

Kuopiossa tuli ilmi useita väärennettyjä 20 euron seteleitä torstaina. Aiemmin tällä viikolla, tiistaina, väärennettyjä seteleitä löytyi useita Helsingistä.

Mahdollista on, että väärennettyjä seteleitä levitetään parhaillaan ympäri maata myös muilla paikkakunnilla.

Kuopiossa löytyi useita väärennettyjä 20 euron seteleitä, joissa kaikissa oli sama sarjanumero T55501929854.

Helsingistä löytyi useita väärennettyjä 20 euron seteleitä, joissa kaikissa oli sama sarjanumero S21175422677. Setelin paperi tuntui myös hieman erilaisesta oikeaan seteliin verrattuna.

Poliisi pyytää havaintoja kaikilta, jotka epäilevät saaneensa väärennetyn setelin tai muuten tietävät asiasta jotain. Savon alueella asiasta voi ilmoittaa poliisin vihjepuhelimeen 0295 415 232 tai sähköpostiin vihjeet.ita-suomi@poliisi.fi

Euroseteleitä väärennetään etenkin Itä-Euroopassa, mutta myös Euroopan maiden ulkopuolella. Toistaiseksi tiedossa ei ole, mistä päin Suomesta löytyneet setelit ovat peräisin ja millaisia eriä niitä on liikkeellä.

Vastaavia yhdellä tietyllä setelin laattanumerolla tehtyjä 20 euron väärennettyjä seteleitä  löytyi Helsingistä myös viime vuoden lokakuussa.

Silloin Interpolin tiedon mukaan kyseisen laattanumeron väärennökset oli tehty Italiasta, mutta poliisilla ei ollut tarkemmin tiedossa, missä varsinainen väärennyspaja sijaitsi.

Rikolliset ovat viime aikoina väärentäneet etenkin 20 euron seteleitä siksi, että niitä ei kaupoissa yleensä käytetä setelintunnistimessa toisin kuin 50 ja 100 euron seteleitä. Vaikka setelit ovat ihmissilmin aidon näköisiä, setelintunnistin tunnistaa väärennökset heti niiden puutteiden vuoksi.

Viiem vuonna Suomesta löytyi kaikkiaan 1 085 väärennettyä seteliä. Se on huomattavasti enemmän kuin edellisvuosina.

 

Näin voit tunnistaa väärän rahan

1. Vertaa väärennetyksi epäilemääsi seteliä aitoon. Aidossa eurosetelissä on erikoispainatus, jonka vuoksi osa setelistä tuntuu karheammalta kuin muu osa.

2. Eurosetelin painovärit ovat usein kirkkaat ja selkeät toisin kuin osassa väärennöksiä.

3. Aidoissa seteleissä on vesileima, läpikohdistuskuvio ja turvalanka, joka näkyy pystysuorana setelin läpi. Kaikki kolme aitoustekijää näkyvät aidossa setelissä molemmin puolin, kun sitä katsoo valoa vasten. Näin ei ole väärennöksissä.

4. Aidossa setelissä on edessä hologrammikuvio, joka muuttuu seteliä kallistaessa.

5. Lisäksi aidoissa seteleissä on mikropainatusta ja UV-valossa esille tulevia kuituja ja kuvioita.

6. Jos epäilet seteliä väärennökseksi, vie se poliisille tai pankkiin, joka on yhteydessä poliisiin.

7. Väärennetyn rahan levittäminen on rikos. Älä käytä väärennetyksi epäilemääsi seteliä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.