Väitös: Kotihoidon ongelmat eivät johdu hoitajapulasta

Vanhusten kotihoidon ongelmat eivät ole seurausta hoitajapulasta, arvioi tuore väitöstutkimus.

Hoitajien kiire ja kotihoidon huono tuottavuus johtuvat pikemminkin siitä, että hoitokäynnit tehdään lähinnä aamuisin.

Tämä aiheuttaa kiireen tuntua sekä hoitajille että asiakkaille ja johtaa hoitajien ylitarjontaan myöhemmin iltapäivällä.

- Aamut ruuhkautuvat, sillä hoitajat tekevät sekaisin sekä tiettyihin kellonaikoihin sidottuja käyntejä että töitä, joiden ajankohdalla ei ole merkitystä, tutkija Johan Groop toteaa.

Lisäksi hoitajien vakanssit on sidottu tietyille alueille, mikä estää saamasta työvoimaa sinne, missä sitä kulloinkin tarvitaan.

- Kun käynnit tehdään aamulla kaikkien hoitajien ollessa kentällä, sairastapauksissa tulee heti vajaamiehitys. Lopputulos on, että joko vietetään vähemmän aikaa asiakkaan luona tai otetaan vuokratyövoimaa, joka nostaa kustannuksia, Groop kertoo.

Tutkimuksen mukaan kiireettömät hoitokäynnit tulisikin hoitaa vasta iltapäivällä. Kotihoitoon tulisi muodostaa myös niin sanottu hoitajapuskuri, eli kaikki hoitajat eivät olisi kentällä yhtä aikaa.

Uusimmat

Kotimaa

Kompostointitarkastuksessa tsekataan, että kaikki on kunnossa – katso video

Vajaat työtunnit lisääntyneet varsinkin kaupan alalla – PAMin uusi puheenjohtaja Annika Rönni-Sällinen: "Osa-aikatyötä tarvitaan, mutta ei näin paljon kuin nyt tehdään"

Helsingin Sanomien selvitys: Google on Brysselin ahkerin lobbaaja

Hovioikeus ratkaisee tänään, syyllistyikö solvauksia laukonut Ilmavoimien eversti rikoksiin – myös ex-komentajan jälkitoimet puntarissa

Kittilän kunnanvaltuusto jätti kaikki nimitykset odottamaan oikeuden päätöksiä

Viikon puolivälissä viilenee – Keski-Euroopan helteet eivät yllä Suomeen

Lähes 7  000 suomalaista elää avioliitossa tai rekisteröidyssä parisuhteessa samaa sukupuolta olevan kanssa – "virallisia" sateenkaarilapsiperheitä vain 785

Supo: Isis-leiriltä palaavat naiset todennäköisesti lisäävät terrorismin uhkaa Suomessa

Ministerit täydensivät tietoja omistuksistaan ja veloistaan: Rinne ilmoitti omistavansa sadantuhannen euron moottoripurren puolisonsa kanssa

Supo: Isis-leiriltä palaavat naiset todennäköisesti lisäävät terrorismin uhkaa Suomessa

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.