Väitös: Monen alokkaan terveys pettää asepalveluksen ensiviikkoina, eikä syytä tiedetä

Asepalveluksensa sen ensiviikkoina terveyssyistä keskeyttäneistä alokkaista vain 29 prosenttia todettiin palveluskelpoisiksi lääkärintarkastuksessa palveluksen alettua, vaikka ennakkoterveydentarkastuksissa ja kutsunnoissa heitä pidettiin terveinä.

Asiaa tuoreessa väitöskirjassaan tutkinut lääketieteen lisensiaatti ja Puolustusvoimien entinen ylilääkäri Matti Lehesjoki esittää, että syynä ei ole terveystarkastusten riittämättömyys.

– Tässä heräsi kysymys, että vuotaako ennakkoterveydentarkastus jotenkin? Eikö siellä todettu sairautta vai onko terveystarkastus tehty huonosti? Totesimme kuitenkin, että meillä on hyvä ennakkoterveystarkastus. Kyllä siinä niin käy, että alokkaat todettiin terveeksi silloin aikoinaan, Lehesjoki sanoo.

Lehesjoen mukaan alokkaiden terveys pettää joko asepalveluksen alussa tai sitä ennen.

– Ehkä se on osalla se palvelus itsessään. Ehkä se ensimmäisten viikkojen jatkuva kiire saa tuntemaan, että palvelus on sittenkin niin rankkaa, ettei oma terveys kestä.

 

Panssariprikaati myönteisenä esimerkkinä

 

Tutkimusaineistoon kuului 1 500 varusmiestä, jotka aloittivat palveluksensa tammikuussa tai heinäkuussa 2011 ja keskeyttivät sen terveyssyistä ensimmäisten kolmen viikon aikana.

Yleisiä vaivoja ovat liikunta- ja tukielinten sairaudet. Myös astma aiheuttaa monen palveluksen keskeytymisen.

Lehesjoki nostaa myönteiseksi esimerkiksi Panssariprikaatin, jossa otettiin käyttöön kevyempi aloituskausi.

– Alkuvaiheessa rauhoituttiin ja käskyttämisen sijasta oli neuvomista ja ohjaamista. Ensimmäisten viikkojen keskeyttämisluvut putosivat dramaattisesti noin 65 prosenttia, vaikka heillä oli samat terveet tai sairaat varusmiehet.

Lehesjoki esittääkin, että Panssariprikaatin menetelmiä tulisi tutkia tarkemmin.

Lehesjoki työskenteli Puolustusvoimien ylilääkärinä vuosina 1987–2016. Hän väittelee ensi perjantaina.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Kotimaa

Kaustisen mönkijäturmaa tutkitaan kuolemantuottamuksena – poliisin tietojen mukaan tie oli suljettu kettingillä vain joitakin päiviä ennen turmaa

Hyvinkääläisseuran jalkapallovalmentajalle syyte alaikäisen valmennettavan seksuaalisesta hyväksikäytöstä – mies ei enää valmenna seurassa

Neuvottelut valtion ensi vuoden tuloista ja menoista alkoivat sumuisissa näkymissä

STM: Pakkotestit ja karanteenimääräykset tulevat rajoille mahdollisimman pian – koskevat myös työmatkalaisia

Kannelmäen juna-aseman puukotuksesta yhdelle syyte taposta –  poliisin mukaan uhri ja epäilty eivät tunteneet entuudestaan

Korona lykkää lopulliset tarjouspyynnöt hävittäjistä yli vuodenvaihteen

Suomessa on todettu 22 uutta koronatartuntaa

Poliisit tekivät kotietsinnän yöllä väärään asuntoon – oikeus vaatii valtiota maksamaan naiselle korvauksia

Päijät-Hämeen keskussairaalassa koronatartunta –  lähes 30 työntekijää ja useita potilaita karanteeniin

Nuoria miehiä epäillään tietomurroista tunnettujen suomalaisten lippupalvelujen ja teleoperaattorien verkkokauppoihin – poliisin mukaan yksittäisiä tietomurtoja paljastui useita miljoonia

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.