Väitös: Työttömyys voi heikentää suunterveyttä merkittävästi

Työttömyys voi heikentää suunterveyttä, selviää tuoreesta Itä-Suomen yliopistossa tarkastettavasta väitöstutkimuksesta.

Väitöstutkimus osoittaa, että työttömillä hampaiden harjauskerrat ovat harvempia, hammaslääkärissä käynnit epäsäännöllisiä ja ksylitolin käyttö vähäistä. Myös päivittäinen tupakointi ja tiheä alkoholinkäyttö olivat työttömillä tavallisempaa kuin työssäkäyvillä.

Työttömyys oli yhteydessä huonompaan suunterveyteen mitattuna lähes kaikilla käytettävissä olleilla mittareilla. Suun terveyskäyttäytyminen, tulot ja koulutus vaikuttivat asiaan. Työttömyyden kestolla ei ollut vaikutusta.

Tutkimusaineistoina käytettiin osia suomalaisia aikuisia edustavista Terveys 2000 – ja Terveys 2011 –tutkimuksista, jotka sisälsivät kliinisiä terveystarkastuksia, haastatteluja ja kyselyjä. Tutkimuksen kohdeväestönä olivat vuonna 2000 työikäiset, 30–64-vuotiaat aikuiset. Suun terveyteen liittyvää käyttäytymistä mitattiin hampaiden harjaustiheydellä, säännöllisellä hoidossa käymisellä, sokerin käytöllä kahvissa ja teessä, ksylitolipurukumin käytöllä, tupakoinnilla ja alkoholin käytöllä.

Kliinisesti mitattua suun terveyttä kuvasti hampaiden lukumäärä, hampaiden kunto eli terveiden, paikattujen ja reikiintyneiden hampaiden määrä, sekä kiinnityskudosten kunto.

Fouad Al-Sudanin väitöskirja Employment status and its contribution in oral health-related behaviors and oral health (Työllisyyden ja työttömyyden yhteys terveyskäyttäytymiseen ja suunterveyteen) tarkastetaan Itä-Suomen yliopiston terveystieteiden tiedekunnassa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.