Väkivaltatutkija: Kopioijia tulee varmasti

Kauhajoen ja Jokelan ampumatapaukset eivät väkivaltatutkijan mukaan jää välttämättä viimeisiksi. Tutkija Martti Lehti Oikeuspoliittisesta tutkimuslaitoksesta pitää varmana, että Matti Saaren ja Pekka-Eric Auvisen toiminta saa kopioijia.

-Varmasti yrittäjiä tulee lisää. Toinen asia on se, pystytäänkö tällaiset tapaukset estämään vastaisuudessa ennalta. Keinoja siihen pitäisikin nyt ruveta nopeasti pohtimaan, Lehti sanoo.

Lehden mukaan yksi keino tragedioiden estämiseksi olisi se, että tuhovoimaltaan hyvin tehokkaiden aseiden saantia hankaloitettaisiin. Toiseksi oppilaitosten turvallisuutta voitaisiin lisätä esimerkiksi valvonnalla.

-Se on toisaalta vaikea tie, koska eivät tällaiset teot tapahdu ainoastaan oppilaitoksissa. Tehostaa voisi myös tällaisten tekojen tunnistamista, koska sekä Jokelassa että Kauhajoella tekijät ilmoittivat etukäteen suunnitelmistaan.

Lehden mukaan kouluampumisten kaltaisia tapauksia on kuitenkin erittäin vaikea estää ennalta. Ainakin Jokelan tapauksessa tekijä oli taustaltaan erilainen kuin suurin osa suomalaisista väkivaltarikoksiin syyllistyvistä nuorista miehistä.

Nuorten väkivalta vähentynyt

Viime kuukausina nuorten miesten tekemät vakavat väkivallanteot ovat nousseet suurin kirjaimin otsikoihin. Lehden mukaan yhteiskunnassa tulisi laajemminkin nyt pohtia sitä, mitä tällaisten tapahtumien taustalla on.

-Pitäisi selvittää ja pohtia, miksi tällaisen arvomaailman omaavia ihmisiä syntyy. Tehdäänkö koulussa tai yhteiskunnassa jotakin väärin? hän kysyy.

Jokelan ja Kauhajoen ampumistapauksia Lehti kuitenkin pitää omana ilmiönään, eivätkä ne välttämättä ole merkki muun nuorten tekemän väkivallan yleistymisestä. Kaikkiaan nuorten tekemä väkivalta on ollut kokonaisuutena laskussa 2000-luvun taitteesta, vaikka erityisen raakoja tapauksia on ollut useita viime vuodenkin aikana.

Lehden mukaan Kauhajoen ammuskelu tuli yllätyksenä, vaikka hän ei aiemminkaan uskonut Jokelan tapauksen jäävän viimeiseksi.

-Oli yllätys, että tämä tuli näin nopeasti, hän sanoo.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Saaren lukio-opinnot jäivät kesken