Muumimukinainen yritti puhdistaa maineensa – väärensi poliisin nimissä asiakirjoja

Poliisi on aloittanut esitutkinnan petossarjasta tuomitun muumimukinaisen asiakirjatehtailusta. Yläsavolaisnaisen epäillään nyt väärentäneen asiakirjoja poliisin nimissä.

Pohjois-Savon käräjäoikeus tuomitsi viime joulukuussa 31-vuotiaan naisen 87 petoksesta 1,5 vuodeksi ehdolliseen vankeuteen ja 80 tunnin yhdyskuntapalveluun. Nainen kauppasi internetissä muun muassa muumimukeja ja verhoja.

Nainen onnistui huijaamaan ostajilta 5 500 euroa, mutta he eivät koskaan saaneet tavaroita. Huijattu potti koostui 20–300 euron summista. Rikokset oli tehty 2013–2015.

 

Tuomittu nainen lähestyi viime viikonvaihteessa Savon Sanomia väittäen, että petokset on tehnyt toinen nainen häneltä varastetulla identiteetillä. Nainen toivoi juttua identiteettivarkaudesta, joka on pilannut hänen maineensa ja sotkenut välit läheisiin.

Todisteeksi nainen lähetti sähköpostin liitteenä neljä ontuvalla suomen kielellä kirjoitettua asiakirjaa, jotka oli varustettu poliisin virallisella logolla. Allekirjoittajiksi oli merkitty neljä eri konstaapelia Iisalmen poliisiasemalta.

– Yksikään näistä herroista ei ole näitä raportteja kirjoittanut. Se on varmistettu, sanoo komisario Arto Elomaa Iisalmen poliisiasemalta.

Poliisi päätti perjantaina aloittaa jutussa esitutkinnan epäillystä väärennyksestä. Poliisi harkitsi pitkään esitutkintaa myös mahdollisesta virkavallan anastuksesta. Siitä luovuttiin, kun Elomaa oli keskustellut asiasta syyttäjän kanssa.

 

Naisen lähettämän yhden poliisiasiakirjan olisi alun perin pyytänyt samanniminen lakimies, joka avusti naista viime syksyn petosoikeudenkäynnissä.

Todisteeksi nainen oli liittänyt sähköpostiviestin, joka oli varustettu lakimiehen sähköpostiosoitteella. Se ei ole oikeasti lakimiehen sähköpostiosoite.

– On täysin vailla perää, että olisin ollut nyt yhteydessä poliisiin, sanoo petosoikeudenkäynnissä avustajana toiminut lakimies Timo Rajamäki Iisalmesta.

– Minulla ei ole mitään tekemistä asiakirjapyynnön kanssa.

 

Tekaistujen asiakirjojen mukaan identiteettivarkauden taustalla olisi ollut naisen entinen avopuoliso Oulusta. Asiakirjojen mukaan nainen olisi tehnyt miehestä lukuisia tutkintapyyntöjä pahoinpitelyistä, kunnianloukkauksesta ja vainoamisesta.

Edelleen ex-puoliso olisi varastanut naisen vanhan passin ja myynyt sen rahapulassaan iisalmelaiselle naiselle. Tämä olisi sitten passin avulla saanut poliisilta virallisen henkilöllisyystodistuksen ja tehtaillut väärällä nimellä petoksia.

Lopulta identiteetin varastanut nainen olisi kiinni jäätyään jymäyttänyt koko rikosprosessia poliisista syyttäjään ja käräjäoikeuteen. Se olisi merkinnyt tuomion purkua ja uutta oikeudenkäyntiä, jos väittämät olisivat totta.

 

Väestörekisterin mukaan Suomessa ei ole muumimukinaisen nimeämää 33-vuotiasta oululaismiestä ja 32-vuotiasta iisalmelaisnaista.

Väitetyn oululaismiehen nimikaimoja löytyy, mutta yksikään ei ole Oulusta. Väitetyn iisalmelaisnaisen nimikaimoja ei ole Suomessa yhtään.

 

Väärennyksestä sakkoa tai enintään kaksi vuotta vankeutta

Pohjois-Savon käräjäoikeus tuomitsi joulukuussa yläsavolaisnaisen ehdolliseen vankeuteen ja yhdyskuntapalveluun lähes 90 nettipetoksesta.

Nainen on nyt väittänyt, että hänen identiteettinsä oli varastettu ja petossarjan tekijä oli toinen nainen.

Tuomittu esitti todisteena neljän konstaapelin allekirjoittamia poliisiasiakirjoja. Poliisin mukaan konstaapelit eivät ole laatineet niitä.

Asiakirjapyyntöihin on sotkettu myös naista aiemmin avustanut lakimies. Lakimies kiistää osallisuutensa..

Poliisi aloittaa esitutkinnan epäillystä väärennyksestä.

Väärennyksestä voidaan tuomita sakko tai enintään kaksi vuotta vankeutta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Muumimukinainen kieltää asiakirjojen väärentämisen

Muumimukinaisesta uusia rikosilmoituksia

Muumimukeilla rahaa huijannut nainen sai ehdollisen vankeustuomion

Tuomari etsintäkuulutti pakoilevan muumimukinaisen