Väyrynen aikoo palata eduskuntaan keväällä, jos ei tule valituksi presidentiksi

Europarlamentaarikko Paavo Väyrynen aikoo tehdä odotetun paluun kotimaan politiikkaan. Väyrynen kertoi torstaina palaavansa eduskuntaan kevätistuntokaudella, jos ei tule valituksi presidentiksi.

Samalla selvisi, ettei Väyrynen ole vielä saanut kerättyä 20 000:ta kannattajakorttia, jotka presidenttiehdokkuuteen vaaditaan. Hän sanoi kuitenkin pitävänsä mahdottomana ajatusta, ettei kortteja saataisi kerättyä.

Väyrynen valittiin eduskuntaan vuonna 2015 keskustan listoilta, mutta edustajantoimi on ollut keskeytyksissä europarlamentin jäsenyyden perusteella. Sittemmin Väyrynen on perustanut uuden kansalaispuolueen. Jos Väyrynen tulisi takaisin, varaedustaja Mikko Kärnä (kesk.) saisi väistyä.

– Paavo ilmoitti aikanaan kertovansa hyvissä ajoin, mitä on tekemässä. Niin myös tapahtui, Kärnä viestitti STT:lle.

Väyrysen tilalle europarlamenttiin nousisi keskustan Elsi Katainen, jonka paikan eduskunnassa ottaisi keskustan Eero Reijonen.

Väyrynen kertoi muodostavansa todennäköisesti oman eduskuntaryhmänsä. Se merkitsisi sitä, että hallitusryhmien enemmistö eduskunnassa kaventuisi 105 kansanedustajaan.

– Tietysti olen oppositiosta hallitusta vastaan ja myös oppositiota vastaan. Suomen poliittinen valtavirta on ollut keskeisissä kysymyksissä väärässä, Väyrynen sanoi tiedotustilaisuudessaan.

Hän kritisoi hallitusta muun muassa maahanmuuttopolitiikan epäonnistumisesta ja uskoi, ettei jää eduskunnassa mielipiteineen yksin. Hän julkaisi ennen tiedotustilaisuuttaan blogikirjoituksen, jossa ruoski etenkin presidentti Sauli Niinistöä. Väyrysen mukaan Niinistö on ollut viemässä Suomea liittoutumispolitiikan tielle ja puuttunut sisäpolitiikkaan edesauttamalla perussuomalaisten hajoamista.

Presidenttiehdokkaista Väyrynen myönsi olevansa joissakin asioissa samoilla linjoilla perussuomalaisten Laura Huhtasaaren kanssa, mutta piti tämän taakkana jäsenyyttä hallituspuolueessa viime kesäkuuhun asti.

"Kaikilla ei ole tulostinta"

Presidentinvaalien ensimmäinen kierros pidetään 28. tammikuuta. Väyrynen kertoi, ettei hänellä itselläänkään ole tarkkaa kokonaiskuvaa kannattajakorttien tämänhetkisestä määrästä, koska niitä kerätään monella eri taholla.

– Olen luottavainen siihen, että ne 20 000 korttia saadaan, Väyrynen kertoi.

– Uskon, että Suomen kansa haluaa todelliset vaalit. Sellaista ei tule, jos vain nykyisillä ehdokkailla mennään.

Väyryseltä kysyttiin, miten yli puoli miljoonaa ääntä viime presidentinvaaleissa kerännyt ehdokas on vaikeuksissa 20 000 kortin keräämisessä.

– Se on aika työlästä, kun kortit pitää henkilökohtaisesti täyttää. Pitää laittaa kortti eteen tai tulostaa verkosta, mutta kaikilla ei ole tulostinta. Mistä ihmiset edes saavat tietää, että on tällainen mahdollisuus? Väyrynen pyöritteli.

Väyrynen kertoi myös olevansa yhä keskustan jäsen, vaikka välit puolueen johtoon ovat viileät.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Brysselistä eduskuntaan siirtyville voi tulla velvollisuus ilmoittaa paluustaan kolme kuukautta aiemmin