Väyrynen sai kannattajakortit kasaan – "Itsenäisyyspäivän jälkeen alkaa Niinistön arki"

Vaikeaa se oli, mutta Suomen 100-vuotispäivän aattona Paavo Väyrynen pääsi viimein kertomaan odotetun uutisen. Presidenttiehdokkuuteen tarvittavat 20 000 kannattajakorttia ovat nyt kasassa, ja Väyrynen on pääsemässä neljättä kertaa presidenttiehdokkaaksi.

– Kun itsenäisyyspäivä on vietetty, alkaa Sauli Niinistön arki ja kansanvallan juhla, Väyrynen julisti tiistaina.

Väyrynen sanoo lähtevänsä hakemaan toisen kierroksen paikkaa ja pitävänsä ainoana vastustajanaan Niinistöä. Väyrynen uskoo, että Niinistön gallup-ylivoima johtuu paljolti Suomi 100 -vuodesta, jonka symbolina istuva presidentti on päässyt esiintymään.

Ensimmäiset presidentinvaalitentit on jo käyty ilman Väyrystä. 71-vuotias europarlamentaarikko uskoo tuovansa nyt kisaan väriä ja sisältöä.

– Ne tentithän ovat olleet aika tylsiä. On keskusteltu toisarvoisista asioista, Väyrynen analysoi.

– Meitä on sitten kaksi kansanliikkeen ehdokasta siellä. Vaikka oikeastihan Niinistö on kokoomuksen ehdokas. Kansanliike on peiteväri.

Väyrynen nostaa kampanjansa keskeisiksi teemoiksi Suomen itsenäisyyden, puolueettomuuden, liittoutumattomuuden ja hallitun maahanmuuttopolitiikan.

 

Niinistö tiukempaan hiillostukseen

 

Turun yliopiston eduskuntatutkimuksen keskuksen johtaja Markku Jokisipilä odottaa Väyrysen mukaantulon muuttavan vaalikeskustelujen luonnetta.

– Tähän asti on ollut sisäsiistiä ja kohteliasta etenkin istuvaa presidenttiä kohtaan. Nyt tulee mukaan toimija, joka ei taatusti lähde pokkuroimaan. Voidaan kuulla tiukempaa haastamista, Väyrynen ei olisi Väyrynen jos näin ei kävisi, Jokisipilä arvioi.

Erityisesti Laura Huhtasaarella (ps.) ja Merja Kyllösellä (vas.) on Jokisipilän mielestä nyt terävöitymisen paikka. Väyrysen ajatukset ovat maahanmuutossa lähellä Huhtasaarta ja liittoutumattomuudessa Kyllöstä.

Jokisipilän mukaan Väyrystä ei koskaan pidä aliarvioida, mutta toisen kierroksen paikkaa hän ei pidä kovin realistisina. Niinistön kannatuslukemat ovat murskaavat, ja Väyrynen on etääntynyt vanhasta puolueestaan keskustasta, joka asetti tällä kertaa ehdolle Matti Vanhasen.

– Se, että nyt keskustan äänestäjien joukosta tulisi joukkopako Väyrysen taakse, ei historian valossa ole kovin todennäköistä.

 

Lehti-ilmoitukset auttoivat

 

Kortit saatiin kasaan kreivin aikaan, sillä takaraja niiden luovuttamiselle vaalipiirilautakuntaan on ensi tiistaina.

Syksyn mittaan hieman tahmeasti edennyt keräys sai vauhtia marraskuussa, kun Väyrysen kansanliike alkoi julkaista kannattajakortteja monien lehtien, kuten Maaseudun Tulevaisuuden liitteinä.

– Luotin kyllä koko ajan, että kortit saadaan, Väyrynen sanoi.

Väyrynen aikoo rahoittaa kampanjansa itse. Merkittävä osa rahoituksesta on tarkoitus tulla Paavo-mukien myynnistä.