VM: Suomen takausvastuut eivät kaksinkertaistu

Valtiovarainministeriö pitää erittäin epätodennäköisenä, että Suomen takausvastuu eurokriisissä voisi nousta merkittävästi.

Helsingin Sanomat uutisoi aiemmin, että Suomen takausvastuu saattaisi kasvaa jopa kaksinkertaiseksi julkisuudessa kerrotusta 14 miljardista.

Valtionvarainministeriön alivaltiosihteeri Martti Hetemäki sanoi STT:lle, että lehden laskelmat perustuvat epärealistisiin oletuksiin, jotka käytännössä eivät voi toteutua.

- Laskelmat lähtevät siitä, että 14 miljardia lainattaisiin ennen kuin pysyvä vakausmekanismi otettaisiin käyttöön ja että koko laina otettaisiin kolmeksikymmeneksi vuodeksi.

Hetemäki huomauttaa, että väliaikainen vakausväline ERVV jää lyhytaikaiseksi ja että pysyvään mekanismiin siirrytään todennäköisesti jo ensi kesänä.

- Seuraavat lainat ja niiden korot menevät jo pysyvään mekanismiin. Nämä lainat ja niiden korkomenot eivät ole enää takauksen piirissä.

SDP:n kansanedustaja Tarja Filatov kertoo Facebookissa, että perustuslakivaliokunnalle toimitetussa muistiossa sanotaan selvästi: "ERVV:lle annettava varainhankinnan takaus ei kata korkokuluja".

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.