VTT kehitti ruuan pilaantumisen paljastavan anturin

Tulevaisuudessa jääkaappia tyhjennettäessä kaikkea viimeisen käyttöpäivänsä ohittaneita ruokia ei tarvitse yhtä herkästi laittaa roskiin, vaan älypuhelimella voi katsoa käyttökelpoiset tuotteet. Teknologian tutkimuskeskus VTT:n kehittämä tuotteen pilaantumista mittaava anturi pystytään kiinnittämään etikettiin.

Luonnonvarakeskus on arvioinut, että ruokahävikki on Suomessa vuosittain noin 500 miljoonaa kiloa. Uusi keksintö vuosi vähentää hävikkiä, mutta myös estää pilaantuneen ruuan myyntiä ja käyttöä.

- Pakkaukseen merkitty päivämäärä ei kerro pilaantumisesta, vaan tuote voi pilaantua nopeammin tai paljon hitaammin, jolloin se on käyttökelpoinen vielä selvästi päivämäärän jälkeen, VTT:n erikoistutkija Thea Sipiläinen-Malm sanoo.

VTT etsii yritystä

Sipiläinen-Malm arvioi, että sensorin hinnan takia se voisi yleistyä ensin suurissa elintarvike-erissä, jossa muutamien pakkausten anturit varmistavat ruuan kuljettamisen onnistumisen ilman pilaantumista. Tekniikan yleistyessä hinta voi laskea niin alas, että asiakkaat voivat suurimmasta osasta pakkauksia tarkastaa mahdollisen pilaantumisen myös kaupassa tai kotona.

Yhteenlasketusta 500 miljoonan kilon vuosittaisesta hävikistä kotitalouksien osuus on 120-160 miljoonaa kiloa eli yli 20 kiloa henkilöä kohden. Loput hävikistä jakaantuu alkutuotannon, teollisuuden, kauppojen ja ravintoloiden välille.

- Teollisuudessa hävikki on taloudellisesti tyhmää, joten tällaiset anturit ovat varmasti tulevaisuutta, johtaja Marleena Tanhuanpää Elintarviketeollisuusliitosta arvioi.

Hän lisää, että kaikkia takaisinvetoja anturi ei voi estää. Tuote voi olla pakattu esimerkiksi väärään pussiin.

Anturi tunnistaa elintarvikepakkauksen ilmatilasta etanolin, joka syntyy pilaantumisen seurauksena. Tutkimuksessa käytettiin kalaa ja hedelmiä. Joillakin elintarvikkeilla voisi mitata muita haihtuvia aineita, jotka paljastavat pilaantumisen.

VTT etsii anturin kaupallistamiseen yritystä, joka kehittäisi sitä eteenpäin pakkauksiin sopivaksi. Anturin patentointi on käynnissä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.