Vaaliasiantuntijat rajoittaisivat mainontaa

Kaksi tunnettua vaaliasiantuntijaa evästää vaalirahoitusta pohtivaa Lauri Tarastin toimikuntaa rajoittamaan vaalimainontaa.

Tampereen yliopiston valtio-opin dosentti Pertti Timonen esittää Aamulehden kirjoituksessaan, että vaalimainonta olisi rajoitettava vain ennakkoäänestyksen ja varsinaisen vaalipäivän väliseen jaksoon.

Vaalimainonta alkaa tiedotusvälineissä viimeistään silloin, kun ehdokkaat saavat numerot eli kuukausi ennen varsinaista vaalipäivää. Kuntaliitto puolestaan on suositellut kuntia pystyttämään telineet vaalimainoksille viikkoa ennen ennakkoäänestystä.

Emeritusprofessori Olavi Borg puolestaan esittää Keskisuomalaisen haastattelussa tv-mainonnan kieltämistä. Borgin mielestä mainonta ratkaisee äänestyskäyttäytymisen, kun äänestäjillä on ohut tietämys asioista eikä sen syventäminen kiinnosta.

Dosentti Timosen mielestä ulkopuolinen tuki tulisi kanavoida puolueen kautta ja jakaa tasaisesti kaikille ehdokkaille. Hän hämmästelee sitä, että ehdokkaat, jotka ovat jääneet vaille ulkopuolista rahoitusta, ovat "lammasmaisesti" tyytyneet kohtaloonsa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.