Vaalin tulos ei ratkea vielä ennakkoäänillä

Presidentinvaalien ennakkoäänestys alkaa tänään ja päättyy kotimaassa ensi tiistaina 23. tammikuuta.

Vaikka valitsijayhdistyksen ehdokkaan, istuvan presidentin Sauli Niinistön ylivoima vaikuttaa musertavalta, pelkillä ennakkoäänillä vaali ei ratkea, muistuttaa vaaliasiantuntija Sami Borg Tampereen yliopistosta.

– Miten pian tulos vaali-iltana ratkeaa, riippuu vaalipäivän äänimäärästä ja siitä, missä suhteessa varsinaisen vaalipäivän äänet tulevat.

Ennakkoäänten tulos kuitenkin antaa suunnan koko vaalin tulokselle. Borg muistaa vain yhden vaalin, jossa vaalipäivän tulos on poikennut merkittävästi ennakkoäänestyksen tuloksesta.

– Vuoden 1994 presidentinvaalin ensimmäisellä kierroksella Elisabeth Rehnin vaalipäivän tulos poikkesi ennakkoäänestyksen tuloksesta. Vaalipäivänä monet taktikoivat ja äänestivät Rehniä. Nyt taktikointia ei ole näkyvissä, sanoo Borg.

Vuonna 1994 presidentti valittiin ensimmäisen kerran suoralla kansanvaalilla, ja toiselle kierrokselle etenivät SDP:n ehdokas Martti Ahtisaari (25,9 prosenttia äänistä) ja RKP:n ehdokas Elisabeth Rehn (22,0 prosenttia äänistä). Ensimmäisellä kierroksella Rehn sai äänistään 30 prosenttia ennakkoäänestyksessä mutta 70 prosenttia vaalipäivänä, eli teki varsinainen nousun vaalipäivän äänillä.

Borgin mukaan vaalitulosta ennakoivat varsin hyvin myös mahdollisimman lähellä vaalipäivää julkaistavat gallupit, joskin kyselyt tehdään noin viikkoa ennen julkaisemista.

Edellisissä presidentinvaaleissa vuonna 2012 ensimmäisellä kierroksella ennakkoon äänesti kolmannes eli 32,7 prosenttia äänioikeutetuista. Toiselle kierrokselle etenivät kokoomuksen Sauli Niinistö ja vihreiden Pekka Haavisto.

Toisella kierroksella äänestysaktiivisuus kotimaassa jäi 68,9 prosenttiin, mikä oli alhaisin tulos vuoden 1950 vaalien jälkeen. Ensimmäisen kerran ennakkoon äänestäneitä oli enemmän kuin varsinaisena vaalipäivänä äänestäneitä.

Uutissuomalaisen vaalikoneeseen pääset tästä.

Vaalikone on suositellut Laura Huhtasaarta ykkösehdokkaaksi melkein joka toiselle

Lähes kaikki presidenttiehdokkaat haluavat pitää koko Suomen asuttuna

Uusimmat

Kotimaa

IL: Mies tönäisi toisen junaraiteille – ulkopuolinen pelasti 23 sekuntia ennen junan tuloa

Perussuomalaisten Halla-aho ei irtisanoudu vanhoista blogikirjoituksistaan – "osa tyhmiä ja harkitsemattomia, osassa edelleen pointti"

Partio on kasvattanut jäsenmääräänsä 10  000:lla viidessä vuodessa – retkeily on edelleen nuorten mieleen, vaikkei partio pelkkää eränkäyntiä olekaan

Sää jatkuu lämpimänä – "Kuivuus taitaa jatkua monta päivää"

"Kevätjää on todella petollinen" – lämmin huhtikuu haurastuttaa jäitä vauhdilla ympäri Suomen

Ruohikkopalovaroitukset saattavat sammuttaa pääsiäiskokot heti alkuunsa – Seurasaaressa roihunnee kaksi kokkoa, Pohjanmaalla kokot jäänevät polttamatta

Kolme vai seitsemän viikossa? Kananmunien maksimimäärästä on erimielisyyttä, mutta itselle terveellisen määrän selvittäminen ei ole mahdotonta

Pappi matkasi kuolemaantuomitun rinnalla vankilasta teloituslavalle asti

Pääsiäisvaellus Via Crucis kerää jälleen tuhansien yleisön Helsinkiin

Poliisi epäilee: 50-vuotias mies ajoi mökkitiellä juovuksissa törmäten puuhun ja kiveen

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.