Vaalit hävinnyt May neuvottelee tuesta vähemmistöhallitukselle

Britanniassa pääministeri Theresa May on jatkanut keskusteluja mahdollisesta yhteistyöstä pohjoisirlantilaisen pienpuolueen kanssa. May tapasi demokraattisen unionistipuolueen DUP:n johtajan Arlene Fosterin Lontoossa.

Vaalitappion kärsineet konservatiivit tarvitsevat DUP:n tukea saadakseen niukan enemmistön parlamentin alahuoneen tärkeissä äänestyksissä. Hallitukseen DUP ei ole tulossa mukaan ja tuesta muissa äänestyksissä päätetään tapauskohtaisesti.

BBC:n lähteiden mukaan sopimus unionistien tuesta konservatiivien vähemmistöhallitukselle on jo käytännössä valmis.

Mahdollinen yhteistyö muun muassa aborttia ja homoliittoja vastustavan vanhoillisen DUP:n kanssa on herättänyt jo etukäteen paljon vastustusta. Sadattuhannet ihmiset ovat allekirjoittaneet vetoomuksen kaavaillun hallituksen muodostamista vastaan.

Irlannissa naapurimaan uuden hallituskoalition pelätään voivan horjuttaa Pohjois-Irlannin rauhansopimusta.

 

May ja Macron tapaavat

Myöhemmin päivällä May matkustaa Pariisiin, missä hän tapaa Ranskan presidentin Emmanuel Macronin. Toisin kuin May, Macron on saamassa suurvoiton ja ehdottoman enemmistön Ranskan kaksivaiheisissa parlamenttivaaleissa. Päivällisen lisäksi johtajien ohjelmassa on Englannin ja Ranskan välinen ystävyysottelu jalkapallossa.

Britannian sisäpolitiikan kuohut ja brexit-neuvottelujen alkamisen viipyminen hermostuttavat EU:ta. EU:n brexit-neuvottelija Michel Barnier varoittaa Britanniaa hukkaamasta lisää aikaa ennen EU-eroneuvottelujen aloittamista. Hän muistutti eurooppalaislehtien haastattelussa, että pääministeri Mayn ilmoituksesta eroprosessin aloittamisesta on kulunut nyt jo kolme kuukautta.

Barnierin mukaan hän tarvitsee neuvotteluosapuoleksi brittivaltuuskunnan ja johtajan, joilla on selvä valtuutus neuvottelujen käymiseen.

Barnier on aiemmin sanonut haluavansa sopimuksen Britannian EU-erosta valmiiksi lokakuuhun 2018 mennessä.