Vaalitulos enteilee vaikeaa nimitysrulettia – Weber puolustaa kärkiehdokkaan nousua komission johtoon

Euroopan kansanpuolueen (EPP) kärkiehdokas Manfred Weber puolustaa kärkiehdokkaan nousua komission johtoon. EPP:n puoluejohdon mukaan on selvää, että komission puheenjohtajan paikka kuuluu Weberille.

EPP säilytti paikkansa Euroopan parlamentin suurimpana, mutta hävisi ennakkotietojen mukaan vajaa 40 paikkaa. Myös sosiaalidemokraatit (S&D) oli häviämässä reilu 30 paikkaa.

Ennakkotietojen mukaan EPP saisi parlamenttiin 180 paikkaa, sosiaalidemokraatit 152, liberaaliryhmä Alde 105 ja vihreät 67. Isoimmat puolueryhmittymät ovat näin melko lähellä toisiaan ja tarvitsevat toisiaan enemmistön muodostamiseen.

EPP:n puheenjohtaja Joseph Daul sanoi sunnuntaina AFP:n mukaan, että Weberistä tulee komission puheenjohtaja, koska puolue oli voittanut vaalin.

Vaali-illassa Euroopan parlamentissa puhunut Weber sanoi keskustaoikeiston etsivän yhteistyötä sosiaalidemokraattien, liberaaliryhmä Alden ja vihreiden kanssa.

–  Ei ole vakaata enemmistöä ilman EPP:tä, Weber tulkitsi tulosta.

Weber sulki pois yhteistyön sellaisten ryhmittymien kanssa, jotka eivät usko Euroopan unioniin.

Tunnustelut koalitiosta käynnistyvät jo tällä viikolla.

Kärkiehdokasmenettelyä ei ole kirjattu perussopimuksiin, eikä ole varmaa, että sitä noudatetaan. Komission puheenjohtajan paikka on yksi neljästä keskeisestä huippupaikasta, jotka täytetään nyt vaalien jälkeen.

Uusimmat

Kotimaa

Kittilän kunnanvaltuusto jätti kaikki nimitykset odottamaan oikeuden päätöksiä

Viikon puolivälissä viilenee – Keski-Euroopan helteet eivät yllä Suomeen

Lähes 7  000 suomalaista elää avioliitossa tai rekisteröidyssä parisuhteessa samaa sukupuolta olevan kanssa – "virallisia" sateenkaarilapsiperheitä vain 785

Supo: Isis-leiriltä palaavat naiset todennäköisesti lisäävät terrorismin uhkaa Suomessa

Ministerit täydensivät tietoja omistuksistaan ja veloistaan: Rinne ilmoitti omistavansa sadantuhannen euron moottoripurren puolisonsa kanssa

Supo: Isis-leiriltä palaavat naiset todennäköisesti lisäävät terrorismin uhkaa Suomessa

Tutut ruokabrändit ovat erilaisia ympäri Eurooppaa – Fantassa tuhdisti enemmän sokeria, sipseissä rasvaa

Tuoreelta aviomieheltä epäillään huijatun yli 100  000 euroa –  vaimolle vaaditaan vankeutta, myös kolme muuta syytteessä

"Seksuaalista itsemääräämisoikeutta olisi pitänyt vahvistaa jo aiemmin" – Professorin mukaan hallituksen lupaama seksuaalirikoslain kokonaisuudistus on kiireellisimpiä muutostarpeita rikoslaissa

Mies murtautui taloon, vei viinat ja teki kakan lattialle Huittisissa

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.