Vaalitulos jää voimaan jos kukaan ei valita

Maaninkalainen Ville Blom äänesti seurakuntavaaleissa ennakkoon Kuopiossa, mutta sai varsinaisena vaalipäivänä tietää, ettei hänen äänensä ollut rekisteröitynyt. Niinpä hän äänesti toistamiseen varsinaisena vaalipäivänä.

Kuopion seurakuntayhtymä tiedotti maanantai-iltana, että heidän selvityksensä mukaan äänestyksessä ei ollut tapahtunut menettelyvirhettä. Tiistaina selvisi, että Blomin ennakkoääni oli mennyt Järvi-Kuopion seurakuntaan Kallaveden seurakunnan sijaan. Maaningan seurakunta liittyy jälkimmäiseen vuoden alusta.

– (Ennakko)ääni on jouduttu hylkäämään ja siitä on merkintä pöytäkirjassa. Blomin ääni on laskettu vain yhteen kertaan, Kuopion seurakuntayhtymän viestintäpäällikkö Minna Siikaniva sanoi.

 

Kirkkohallituksen lakimies Outi Perkiömäki muistuttaa, että ”Äänioikeutta on mahdollista käyttää kerran. Jos henkilö äänestää toistamiseen varsinaisena vaalipäivänä, menettelee äänestäjä vaalisäännösten perusperiaatteiden vastaisesti.” Kuopion seurakuntayhtymässä säännöstä on kuitenkin tulkittu toisin, vaikkei tulkinnanvaraa pitäisi olla. Äänioikeus on käytetty, olipa ääni hyväksytty tai ei.

Oikeusministeriön vaalijohtaja Arto Jääskeläinen ja politiikan tutkija, vaaliasiantuntija Sami Borg eivät suostuneet kommentoimaan tapausta, sillä kyse on seurakuntavaaleista.

 

Kallaveden seurakunnan vaalilautakunnan puheenjohtajan, kirkkoherra Matti Pentikäisen mielestä vastuu on äänestäjän harteilla.

– Hän tietää äänestäneensä, mutta on voinut tulkita niin, että hän ei ole nyt äänestänytkään (ennakkoon).

– Paikallinen vaaliviranomainen on tehnyt ratkaisun (varsinaisena vaalipäivänä) ja tilanne on tulkittu äänestäjän eduksi, jotta ääni saadaan perille.

 

Menettelyn oikeudellisuus on kuitenkin Pentikäisen mielestä ”hieman kyseenalainen”.

– Eiväthän muutkaan, joiden ääni on mahdollisesti jäänyt matkan varrelle, ole saaneet samanlaista kohtelua.

Pentikäinen uskoo, että kansalaisia kiinnostaa nyt se, mikä on heidän ennakkoäänestysturvansa.

– Mutta oikeus voittaa aina, eikä vääryys ole nytkään saanut valtaa.

Minna Siikanivan mukaan Blomin väärään paikkaan mennyt ääni vaikuttaa yksittäistapaukselta.

 

Seurakuntavaalien virallisilla tulossivuilla ilmotettiin vielä keskiviikkoaamunakin, että Kuopion seurakuntayhtymän tuloslaskenta on kesken. Kallaveden seurakunnan vaalituloksessa on virheellistä tietoa. Näyttää esimerkiksi siltä, että 16–17-vuotiaista yksikään ei ole käyttänyt äänioikeuttaan. Todellisuudessa äänestämässä kävi 39 nuorta.

Ei siis ole mennyt putkeen siltäkään osin.

Minna Siikanivan mukaan vika on Kirkkohallituksen järjestelmässä, johon tuloksia ei ole pystytty syöttämään.

 

Kallaveden seurakunnan vaalitulos jää voimaan, jol­lei kukaan valita siitä Itä-Suomen hallinto-oikeuteen. Valitusoikeus on seurakunnan jäsenillä, ehdokkailla ja valitsijayhdistysten asiamiehillä.

 

---

Juttua on korjattu: Kuopion hallinto-oikeus on nykyisin Itä-Suomen hallinto-oikeus.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Vaali voidaan kumota

Savolaismies äänesti kahteen kertaan