Vaarallisimpia rikoksia tehneistä uusijoista halutaan tehdä riskiarvio

Eduskunta saa todennäköisesti loppusyksystä päätettäväkseen lakiesityksen muutoksista, joilla pyritään vähentämään tappoon tai muihin vakaviin väkivalta- ja seksuaalirikoksiin toistuvasti syyllistyneiden tekijöiden todennäköisyyttä syyllistyä uusiin rikoksiin.

Oikeusministeriö on valmistellut esityksen ripeästi. Julkisuudessa on koko alkuvuoden ajan puhuttu vilkkaasti vakavista rikoksista tuomittujen mahdollisuudesta päästä ehdonalaiseen vapauteen tai kokonaan vapaaksi nopeammin kuin on koettu olevan turvallista.

Valmisteltu uudistus on osa oikeusministeri Antti Häkkäsen (kok) lupaamaa ohjelmaa kiristää rangaistuksia juuri väkivalta- ja seksuaalirikoksissa.

Tarkoitus on lisätä vankeusaikana tehtäviä arviointeja henkilöiden vaarallisuudesta eli väkivaltariskistä. Oikeusministeriön tämänhetkisen arvion mukaan uudistus koskisi noin reilua sataa vankia vuodessa.

Tietyillä riskivangeilla arvioitaisiin jatkossa systemaattisesti muun muassa rikollista käyttäytymistä ylläpitäviä tekijöitä ja toisaalta rikoksettomaan elämään ohjaavia tekijöitä.

Vankeja olisi tarkoitus ohjata nykyistä tehokkaammin ja suunnitelmallisemmin esimerkiksi yksilö- tai ryhmäkuntoutukseen sen mukaan, mikä olisi arvioitu hyödylliseksi rikollisuuden vähentämiseksi.

Edellyttää lakimuutosta

Väkivaltariskin arvioinnin tekeminen järjestelmällisesti edellyttää lakimuutosta. Arvioinnin tekemistä varten Rikosseuraamuslaitokselle tulisi mahdollistaa oikeus saada vangin terveystietoja.

Arviointi tehtäisiin eri tavoin vangista saatavilla tiedoilla ja erityisillä riskinarvioinnin menetelmillä.

Vastaavanlainen väkivaltariskin arviointi tehdään nykyään elinkautisvangeista, kun he koko Suomessa hakevat ehdonalaiseen vapauteen pääsemistä Helsingin hovioikeudelta. Esimerkiksi taposta tai törkeistä raiskauksista saadusta tuomiosta vapautuville tällaisista arviointia ei nykyään saa tehdä.

Valvontaa lisättäisiin

Jos vangin riski uusiin rikoksiin arvioitaisiin korkeaksi vielä, kun hänen määräaikainen tuomionsa päättyy ja vapauttaminen koettaa, siihen vaiheeseen olisi tarkoitus luoda uusi ehto ehdonalaiseen pääsylle.

Lakiin ehdotetaan mahdollisuutta asettaa ehdonalaiseen pääsevä vanki valvontaan eli hän tulisi ilmoittautua, olla tavattavissa tai sitoutua esimerkiksi päihteettömyyteen.

Valvonta olisi mahdollista, jos tappoon tai vakaviin väkivalta- tai seksuaalirikoksiin syyllistyneen henkilön riski syyllistyä uudestaan samankaltaisiin rikoksiin arvioitaisiin korkeaksi. Aiemman tilastotiedon mukaan riskivangin todennäköisyys tehdä uusia vakavia rikoksia on korkeimmillaan vankilasta vapautumisen jälkeisinä viikkoina tai kuukausina.

Jos ehdonalaista vapautta saisi harjoitella viranomaisten tukemana, oikeusministeriö uskoo sen vähentävän todennäköisyyttä rikoksiin ja vankilaan palaamiseen.

Uudistusesityksessä on lausuntoaika meneillään.

Lisäksi hallitus on muuttamassa ehdonalaiseen vapauteen pääsyä niin, että vanki pääsee ehdonalaiseen puolessa välissä vankeusrangaistustaan, jos hän ei ole rikosta ennen ollut viiteen vuoteen vankilassa. Nykyään määräaika on kolme vuotta.

Muutoksen on laskettu lisäävän vankeinhoidon kustannuksia 2,2 miljoonalla eurolla. Hallitus on varannut varat uudistukseen.

Kommentti: Jos syyllistyy henkirikokseen toisen kerran, tuomion pitäisi olla ankarampi

Murhan käsittely etenee hovioikeuteen - Tekijä oli tatuoinut uhrin käteen pedon luvun

Uusimmat

Kotimaa

Sitran elämäntapatestin suosio lähti lentoon ilmastoraportin jälkeen

Kuopion bussiturma: Linja-auton hallintalaitteet olivat kuljettajalle vieraat

Soini ilmastokeskustelusta: "Hysteeristä höpinää"

Kuopion bussiturma: Vahva kaide hidasti ja käänsi rajusti tieltä suistuneen bussin

Metsäteollisuus vaatii rajoituksia poliittisille lakoille

Pro aloittaa kolmen päivän työnseisauksen 44 työpaikalla – vaikutukset näkyvät myös Kuopiossa

Vihreät haluaa Suomesta hiilineutraalin vuoteen 2030 mennessä – metsänomistajille maksettava puiden kasvamisesta

Teollisuusliiton lakot laajenevat – ulottuvat myös tehtaisiin Kuopiossa, Varkaudessa ja Keiteleellä

Työministeri Lindström esittää kritiikkiä oman hallituksensa tavasta edistää työmarkkinauudistuksia

Pääministeri Sipilä blokkasi käyttäjiä Twitterissä – oikeuskansleri ei ryhdy toimiin

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.