Vaarallisimpia rikoksia tehneistä uusijoista halutaan tehdä riskiarvio

Eduskunta saa todennäköisesti loppusyksystä päätettäväkseen lakiesityksen muutoksista, joilla pyritään vähentämään tappoon tai muihin vakaviin väkivalta- ja seksuaalirikoksiin toistuvasti syyllistyneiden tekijöiden todennäköisyyttä syyllistyä uusiin rikoksiin.

Oikeusministeriö on valmistellut esityksen ripeästi. Julkisuudessa on koko alkuvuoden ajan puhuttu vilkkaasti vakavista rikoksista tuomittujen mahdollisuudesta päästä ehdonalaiseen vapauteen tai kokonaan vapaaksi nopeammin kuin on koettu olevan turvallista.

Valmisteltu uudistus on osa oikeusministeri Antti Häkkäsen (kok) lupaamaa ohjelmaa kiristää rangaistuksia juuri väkivalta- ja seksuaalirikoksissa.

Tarkoitus on lisätä vankeusaikana tehtäviä arviointeja henkilöiden vaarallisuudesta eli väkivaltariskistä. Oikeusministeriön tämänhetkisen arvion mukaan uudistus koskisi noin reilua sataa vankia vuodessa.

Tietyillä riskivangeilla arvioitaisiin jatkossa systemaattisesti muun muassa rikollista käyttäytymistä ylläpitäviä tekijöitä ja toisaalta rikoksettomaan elämään ohjaavia tekijöitä.

Vankeja olisi tarkoitus ohjata nykyistä tehokkaammin ja suunnitelmallisemmin esimerkiksi yksilö- tai ryhmäkuntoutukseen sen mukaan, mikä olisi arvioitu hyödylliseksi rikollisuuden vähentämiseksi.

Edellyttää lakimuutosta

Väkivaltariskin arvioinnin tekeminen järjestelmällisesti edellyttää lakimuutosta. Arvioinnin tekemistä varten Rikosseuraamuslaitokselle tulisi mahdollistaa oikeus saada vangin terveystietoja.

Arviointi tehtäisiin eri tavoin vangista saatavilla tiedoilla ja erityisillä riskinarvioinnin menetelmillä.

Vastaavanlainen väkivaltariskin arviointi tehdään nykyään elinkautisvangeista, kun he koko Suomessa hakevat ehdonalaiseen vapauteen pääsemistä Helsingin hovioikeudelta. Esimerkiksi taposta tai törkeistä raiskauksista saadusta tuomiosta vapautuville tällaisista arviointia ei nykyään saa tehdä.

Valvontaa lisättäisiin

Jos vangin riski uusiin rikoksiin arvioitaisiin korkeaksi vielä, kun hänen määräaikainen tuomionsa päättyy ja vapauttaminen koettaa, siihen vaiheeseen olisi tarkoitus luoda uusi ehto ehdonalaiseen pääsylle.

Lakiin ehdotetaan mahdollisuutta asettaa ehdonalaiseen pääsevä vanki valvontaan eli hän tulisi ilmoittautua, olla tavattavissa tai sitoutua esimerkiksi päihteettömyyteen.

Valvonta olisi mahdollista, jos tappoon tai vakaviin väkivalta- tai seksuaalirikoksiin syyllistyneen henkilön riski syyllistyä uudestaan samankaltaisiin rikoksiin arvioitaisiin korkeaksi. Aiemman tilastotiedon mukaan riskivangin todennäköisyys tehdä uusia vakavia rikoksia on korkeimmillaan vankilasta vapautumisen jälkeisinä viikkoina tai kuukausina.

Jos ehdonalaista vapautta saisi harjoitella viranomaisten tukemana, oikeusministeriö uskoo sen vähentävän todennäköisyyttä rikoksiin ja vankilaan palaamiseen.

Uudistusesityksessä on lausuntoaika meneillään.

Lisäksi hallitus on muuttamassa ehdonalaiseen vapauteen pääsyä niin, että vanki pääsee ehdonalaiseen puolessa välissä vankeusrangaistustaan, jos hän ei ole rikosta ennen ollut viiteen vuoteen vankilassa. Nykyään määräaika on kolme vuotta.

Muutoksen on laskettu lisäävän vankeinhoidon kustannuksia 2,2 miljoonalla eurolla. Hallitus on varannut varat uudistukseen.

Kommentti: Jos syyllistyy henkirikokseen toisen kerran, tuomion pitäisi olla ankarampi

Murhan käsittely etenee hovioikeuteen - Tekijä oli tatuoinut uhrin käteen pedon luvun

Uusimmat

Kotimaa

Avustajien laskut nousivat jo yli 2,2 miljoonaan euroon Aarnion oikeudenkäynneissä – jättisumman uusin erä maksuun

Tulli alkaa kouluttaa toista ruokakoiraa – ensimmäinen Aino-koira löytänyt jo lähes 600 kiloa kiellettyjä tuotteita

Pohjolan Liikenne irtisanoo enimmillään 35 henkeä

MT: Osa maatiloista turvautuu pikavippeihin rahapulansa paikkaamiseksi

"Ihmisiä arvioidaan, pelotellaan, kiusataan ja murretaan" -Valtioneuvoston kansliasssa on työilmapiiriongelmia

Valtion Vahva-hankkeen työntekijöitä on lähtenyt muihin töihin – väliaikainen johtaja: osaajat on revitty käsistä

Talvinen sää jatkuu –  etelässä lumisade heikentää ajokeliä

Joulupaketin ehtii lähettää vielä tänään, kortin voi lähettää ekstramerkillä perjantaihin saakka

Presidenttipari ottaa vastaan perinteiset joulutervehdykset

Vainaja on mies, mutta muuta hänestä ei tiedetä – leukaluun alkuperä on arvoitus tutkijoille

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.