Vaate on hyvä lahja isälle

– Helpoimmalla pääsee, kun ostaa isälle sukat. Se on mielikuvitukseton lahja, mutta tulee varmasti käyttöön, kiteyttää miehelleen isänpäivälahjaa etsiskellyt Tuija Forsberg.

Forsberg katseli täksi vuodeksi muun muassa collegehousuja, mutta koko oli jo loppunut.

– Yleensä koot loppuvat nopeasti juuri sukista ja housuista, hän harmittelee.

Vaatteiden katselu ei ole turhaa, sillä Savon Sanomien isänpäivälahjatoiveita kartoittaneen verkkokyselyn mukaan tekstiiliosastolta poimitut lahjat ovat isien mieleen. Samalla ne jättivät taakseen muun muassa hierontalahjakortin ja jopa aktiivisuusrannekkeen, joka on tämän vuoden hittituote.

Kyselyyn vastasi 38 iältään 16–81-vuotiasta isää. Vastaajaprofiili painottui 41–60-vuotiaisiin. Kyselyyn otettiin mukaan vain lahjoja, jotka liittyvät pukeutumiseen, hyvinvointiin tai ihonhoitoon.

Erilaisista tekstiiliosaston tuotteista isät toivoivat eniten ulkoiluvaatteita. Sen jälkeen tulevat järjestyksessä kauluspaita ja aamutossut. Klassikkolahja – sukat tai alushousut – tulevat vasta toivelistan puolivälissä.

Kaupan liiton mukaan yöpaidat, aamutossut, miesten kosmetiikka, kirjat ja pien­elektroniikka jokavuotisia isänpäivälahjahittejä.

Lahjat ovat yleensä ottaen maltillisia, rahasummilla ei mahtailla.

Isänpäivä kuitenkin piristää marraskuuta, joka on muutoin yksi hiljaisimmista vähittäiskaupan kuukausista.

Myös kuopiolaisen Citymarket Päivärannan pukeutumisosaston päällikkö Sanna Rytkönen kertoo, että isien lahjat ovat erittäin perinteisiä:

– Pitkät kalsarit, kerrastot, yöasut, kylpytakit ja Reino-aamutossut ovat kestosuosikkeja. Pelkästään sukkia tullaan harvemmin hakemaan; ne ovat pikemminkin heräteostos, joka ostetaan jonkin muun tuotteen, kuten yöasun, rinnalle.

Jos isiltä kysytään, niin toiveet ovat vaatimattomia.

– En pyydä isänpäiväksi suuria; kunhan vain vaimo jaksaisi tarjota kahvit aamulla. Olen vähään tyytyväinen, enkä muutenkaan tarvitse nyt vaatteita edes hirvimetsälle. Paras koskaan saamani isänpäivälahja on samettinen kylpytakki, jota käytin niin kauan, että se oli jo pakko heittää roskiin. Se takki jäi hyvin mieleeni, kertoo iisalmelainen kansanedustaja Markku Eestilä.

Kuopiolainen Marko Kutanen paljastaa, että tarvitsisi lämpimät villasukat.

– En kuitenkaan toivo muuta kuin pojaltani kortin. Se olisi paras isänpäivälahja, mitä voisin saada.

Isänpäivälahjajutun tekemiseen osallistuneet Sonja Lammi ja Reetta Karhunen (kuvat) ovat olleet Savon Sanomissa työelämääntutustumisjaksolla (TET).