Vain kaksi vihreää nimeä nousi esiin puheenjohtajakyselyssä piirijohtajille

Kysely vihreiden piirijohtajille osoittaa, ettei puolueen puheenjohtajakisassa ei ole varsinaista ennakkosuosikkia.

Kaksi piirin puheenjohtajaa mainitsi Outi Alanko-Kahiluodon ja yksi Touko Aallon, kun piirijohtajia pyydettiin nimeämään mielestään paras valinta puolueen seuraavaksi puheenjohtajaksi. Sekä Alanko-Kahiluoto että Aalto ovat istuvia kansanedustajia.

– Alanko-Kahiluodolla on kokemusta ja näkemystä, ja hän osoitti eduskuntaryhmän puheenjohtajana kykynsä toimia puoluetta eteenpäin vievässä tehtävässä, toinen Alanko-Kahiluodon nimennyt perusteli.

Myös Aallon nimennyt piirijohtaja pohdiskeli pitkään Alanko-Kahiluodon ja Aallon välillä, ennen kun valitsi Aallon.

Torstaina tehdyllä soittokierroksella tavoitettiin yhtä vaille kaikki vihreiden 12 piirin puheenjohtajaa. He saivat vastata kysymyksiin nimettömästi.

Puolueen nykyinen puheenjohtaja Ville Niinistö jättää tehtävänsä kuuden vuoden määräajan päätteeksi ensi kesänä. Loput soittokierroksella tavoitetuista yhdeksästä piirijohtajasta ei osanneet tässä vaiheessa nimetä parasta seuraajaa Niinistölle.

– Luulen, että koko kenttä on miettiväinen asian suhteen. Ei ole ketään selvää ennakkosuosikkia. Tilanne on todella auki ja ihmiset varmaan odottavat sen kehittymistä. Lisäksi meillä on nyt selkeästi katse kuntavaaleissa, eräs piirijohtaja kiteytti monelta muunkin piirijohtajan viestin.

Puheenjohtajakisaan liittyvät jännitteet nousivat joulun jälkeen pintaan, kun hän Alanko-Kahiluoto ilmoitti Helsingin Sanomien haastattelussa, ettei aio asettua ehdolle. Hän perusteli ratkaisuaan sillä, että Niinistö ajaa seuraajakseen niin voimakkaasti kansanedustaja Emma Karia. Niinistö on vakuuttanut, ettei ota kantaa seuraajakysymykseen.

Uusi puheenjohtaja valitaan jäsenäänestyksellä.

Aiemmin: Alanko-Kahiluodon ilmoitus johti vihreään minimyrskyyn

Outi Alanko-Kahiluoto kertoi tiistaina Helsingin Sanomissa, ettei pyri puolueen puheenjohtajaksi, koska kokee tilanteen olevan epäreilu Ville Niinistön ajaessa Emma Karia seuraajakseen.

Niinistö vakuutti samana päivänä, ettei suosi ketään ja toivoi Alanko-Kahiluodon harkitsevan asiaa uudestaan. Esimerkiksi Satu Hassi ja Heidi Hautala ilmaisivat tukeaan Alanko-Kahiluodolle tämän ilmoituksen jälkeen.

Entinen puoluesihteeri Panu Laturi taas kirjoitti Verkkouutisten blogissa, ettei merkittävän poliitikon ominaisuuksiin kuulu pissiminen julkisesti omiin muroihin. Entinen puolueen puheenjohtaja Osmo Soininvaara taas piti Alanko-Kahiluodon temppua Demokraatissa oman pesän likaamisena, jota ei pitäisi tehdä.