Vain raskaana oleville vaarallinen

1. Zikaviruksen aiheuttama infektio on vaarallinen raskaana oleville naisille. Brasiliassa, jossa infektioita on paljon, on lokakuusta 2015 alkaen syntynyt 4 000 mikrokefaliasta eli pienipäisyydestä kärsivää lasta. Pienipäisyyden ja muiden keskushermoston vaurioiden syyksi epäillään zikaviruksen aiheuttamaa infektiota.

2. Zikaviruksen tuovat ihmiseen Aedes-sukuun kuuluvat hyttyset. Ihmisestä toiseen virus ei tartu, vaan infektio tulee hyttysen piston kautta. Kyseisiä hyttysiä ei esiinny Suomessa. Hyttysistäkään kaikki yksilöt eivät ole viruksen saastuttamia, vaan ainostaan osa.

3. Virusta levittäviä Aedes-sukuun kuuluvia hyttysiä on subtrooppisilla ja trooppisilla alueilla. Eniten niitä on tätä nykyä Etelä-Amerikassa. Hyttysiä on myös Tyynenmeren saarilla, Indonesian saaristossa ja useissa sellaisissa paikoissa, joihin suomalaiset talvella matkustavat nauttimaan lämmöstä ja auringosta.

3. Hyttyset elävät ja lisääntyvät kosteissa paikoissa. Parhaita kasvualustoja ovat avoimet vesiastiat, joissa vesi seisoo, kuten kuralätäköt, kukkamaljakot ja vesisäiliöt. Esimerkiksi meren rannalla hyttysiä ei usein ole, koska ne eivät pidä tuulisista paikoista.

4. Virusta vastaan ei ole rokotetta, eikä infektion saaneelle parantavaa lääkettä. Koska hyttyset levittävät myös dengue-kuumetta, kannattaa pistoja vastaan suojautua peittävällä vaatetuksella. Hyttyskarkotteita kannattaa myös käyttää. Muiden kuin raskaana olevien naisten ei ole aihetta varautua pistoihin edellä lueteltuja vahvemmin konstein.

5. Vain raskaana olevien naisten on kartettava hyttysen pistojen saamista. Varmin tapa välttyä infektiolta on olla menemättä alueille, joilla hyttystä esiintyy.

6. Ensimmäisen kerran zikavirus eristettiin apinasta Ugandassa vuonna 1947. Apinasta virus siirtyi ihmiseen hyttysen piston kautta. Hyttystä virus ei sairastuta.

7. Ihmisen verestä tai virtsasta tehdyllä kokeella voi tehdä jonkinsuuntaisia päätelmiä mahdollisesta infektiosta. Verestä voi löytyä vasta-aineita virukselle, mutta vasta-aine voi olla peräisin muustakin virusinfektiosta kuin zikaviruksesta.

8. Zikaviruksen aiheuttamia sairauksia on paljon Latinalaisen Amerikan maiden ohella jo Yhdysvalloissakin ja jonkin verran Euroopassa. Tautitapauksia on rekisteröity jo noin 30 maassa. Suomessa on testattu vain yksi varma tapaus. Tämä henkilö oli käynyt Malediiveilla.

9. Toistaiseksi on vain epäilyjä, miksi tauti on saanut niin paljon valtaa Latinalaisessa Amerikassa. Yksi selitys saattaa olla, että alueen ihmisillä ei ole immunologista suojaa tautia vastaa, koska virus on ollut noissa maissa tähän asti tuntematon. Toinen, Yhdysvalloissa esitetty selitys hyttysten ja infektoiden lisääntymiselle on ilmastonmuutos ja kasvihuoneilmiö. Etelä-Amerikassa on yhä enemmän alueita, joissa on lämmintä ja kosteaa. Niissä oloissaa hyttyset sikiävät hyvin.

Lähteet: Ulkoministeriö, THL ja WHO.

Suomesta suositus välttää matkoja tropiikkiin

Uusimmat

Kotimaa

Kaikkien kuntien tietoturvassa olisi parantamisen varaa – Lahteen kohdistuneessa kyberhyökkäyksessä tuhat tietokonetta saastui

Neuvostovankeja kohdeltiin maatiloilla yleensä hyvin, tiukat ohjeet eivät uponneet isäntäperheisiin – Tutkimukseen haastateltujen jatkosodan ajan lasten mukaan vankien kanssa syntyi usein ystävyys

Monet perheet kokevat vauvan normaalinkin yöheräilyn ongelmaksi – "Normaali on usein paljon odotettua huonompaa kuin vanhemmat luulevat"

HS: Jutta Urpilainen siirtynee EU-komissaariksi suoraan vanhempainvapaalta, perheeseen tulee toinen lapsi

Hämeenlinnassa paljastetaan väittelyä herättänyt Lotta-patsas

Seinäjoella kaksi nuorta miestä kuollut auton törmättyä puuhun

Kultarannassa keskustellaan jälleen ulko- ja turvallisuuspolitiikasta – teemana maailman murros ja Euroopan tulevaisuus, päävieraana Saksan liittopresidentti

Nato-asiantuntija HBL:lle: Ei ole varmaa, hyväksyisikö Trump Suomen jäsenhakemuksen

Poliisi: Mies löi toista miekalla useita kertoja Vantaalla – uhrille vakavat vammat

Poliisihallinto miettii jo, minne lisävirat kohdennetaan – Sisäministeri Ohisalo: "Tarve olisi ollut vielä suuremmalle lisäykselle"

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.