Vain raskaana oleville vaarallinen

1. Zikaviruksen aiheuttama infektio on vaarallinen raskaana oleville naisille. Brasiliassa, jossa infektioita on paljon, on lokakuusta 2015 alkaen syntynyt 4 000 mikrokefaliasta eli pienipäisyydestä kärsivää lasta. Pienipäisyyden ja muiden keskushermoston vaurioiden syyksi epäillään zikaviruksen aiheuttamaa infektiota.

2. Zikaviruksen tuovat ihmiseen Aedes-sukuun kuuluvat hyttyset. Ihmisestä toiseen virus ei tartu, vaan infektio tulee hyttysen piston kautta. Kyseisiä hyttysiä ei esiinny Suomessa. Hyttysistäkään kaikki yksilöt eivät ole viruksen saastuttamia, vaan ainostaan osa.

3. Virusta levittäviä Aedes-sukuun kuuluvia hyttysiä on subtrooppisilla ja trooppisilla alueilla. Eniten niitä on tätä nykyä Etelä-Amerikassa. Hyttysiä on myös Tyynenmeren saarilla, Indonesian saaristossa ja useissa sellaisissa paikoissa, joihin suomalaiset talvella matkustavat nauttimaan lämmöstä ja auringosta.

3. Hyttyset elävät ja lisääntyvät kosteissa paikoissa. Parhaita kasvualustoja ovat avoimet vesiastiat, joissa vesi seisoo, kuten kuralätäköt, kukkamaljakot ja vesisäiliöt. Esimerkiksi meren rannalla hyttysiä ei usein ole, koska ne eivät pidä tuulisista paikoista.

4. Virusta vastaan ei ole rokotetta, eikä infektion saaneelle parantavaa lääkettä. Koska hyttyset levittävät myös dengue-kuumetta, kannattaa pistoja vastaan suojautua peittävällä vaatetuksella. Hyttyskarkotteita kannattaa myös käyttää. Muiden kuin raskaana olevien naisten ei ole aihetta varautua pistoihin edellä lueteltuja vahvemmin konstein.

5. Vain raskaana olevien naisten on kartettava hyttysen pistojen saamista. Varmin tapa välttyä infektiolta on olla menemättä alueille, joilla hyttystä esiintyy.

6. Ensimmäisen kerran zikavirus eristettiin apinasta Ugandassa vuonna 1947. Apinasta virus siirtyi ihmiseen hyttysen piston kautta. Hyttystä virus ei sairastuta.

7. Ihmisen verestä tai virtsasta tehdyllä kokeella voi tehdä jonkinsuuntaisia päätelmiä mahdollisesta infektiosta. Verestä voi löytyä vasta-aineita virukselle, mutta vasta-aine voi olla peräisin muustakin virusinfektiosta kuin zikaviruksesta.

8. Zikaviruksen aiheuttamia sairauksia on paljon Latinalaisen Amerikan maiden ohella jo Yhdysvalloissakin ja jonkin verran Euroopassa. Tautitapauksia on rekisteröity jo noin 30 maassa. Suomessa on testattu vain yksi varma tapaus. Tämä henkilö oli käynyt Malediiveilla.

9. Toistaiseksi on vain epäilyjä, miksi tauti on saanut niin paljon valtaa Latinalaisessa Amerikassa. Yksi selitys saattaa olla, että alueen ihmisillä ei ole immunologista suojaa tautia vastaa, koska virus on ollut noissa maissa tähän asti tuntematon. Toinen, Yhdysvalloissa esitetty selitys hyttysten ja infektoiden lisääntymiselle on ilmastonmuutos ja kasvihuoneilmiö. Etelä-Amerikassa on yhä enemmän alueita, joissa on lämmintä ja kosteaa. Niissä oloissaa hyttyset sikiävät hyvin.

Lähteet: Ulkoministeriö, THL ja WHO.

Suomesta suositus välttää matkoja tropiikkiin