"Vaistot ovat meillä ilman, että niitä opitaan"

Ihmisen aistimukset ja kyvyt havainnoida ovat moninaiset, kirjoittaa Etelä-Suomen Sanomat.

Ulkoisten perusaistiemme näön, kuulon, hajun, maun ja tunnon lisäksi reagoimme myös selittämättömän vaiston ja tunteen varassa.

”Kuudetta aistia” ei ole toistaiseksi tieteellisesti pystytty todentamaan, mutta siitä on paljon kokemustietoa.

Joillakin ihmisillä on erityinen herkkyys aavistaa tulevaa, haistaa ilmapiiriä, vaistota vaaraa. Vielä paranormaalimpana pidetään telepatiaa eli kykyä olla yhteydessä toiseen ihmiseen ajatuksen välityksellä.

Ihmisen kykyjä, jotka eivät ole viiden tavallisen aistin mukaisia, ei ole juurikaan tutkittu. Syynä on se, että niiden tutkimus laboratoriotyyppisesti valvotuissa oloissa olisi hankalaa.

Viime aikoina tieteenharjoittajilla on alkanut viritä kiinnostusta kuudenteen aistiulottuvuuteen.

Emeritusprofessori Simo Knuuttila ei pidä mahdottomana, etteikö tulevaisuuden tutkimuksissa löytyisi jotain selitystä ihmisen kyvyille, jotka eivät yleensä ole käytössä, mutta silloin tällöin ilmenevät.

Knuuttila on teologisen etiikan ja uskonnonfilosofian professori, joka on saanut Suomen tiedepalkinnon vuonna 2011.

– Kiinnostusta tätä aluetta kohtaan ovat viime vuosina hiukan lisänneet hiukkasfysiikassa tehdyt havainnot. Pienet hiukkaset näet saattavat vaikuttaa toisiinsa ehkä kymmenien kilometrien päästä ilman tunnettua kausaalista (selitettävää) mekanismia. Se on erikoinen ilmiö, jota on pystytty ihan kokeellisestikin tutkimaan. Ehkä aivotkin voivat olla sensitiivisiä tuollaisille vaikutteille, Knuuttila pohtii.

Kuudes aisti on tullut esiin kirjallisuudessa ja esimerkiksi taltioitaessa sodasta palanneiden miesten kertomuksia.

– Miehet ovat kertoneet välttäneensä varman kuoleman valitessaan rintamalla toisen suunnan. Heille on silloin tullut voimakas tunne, että tiettyyn paikkaan ei pitäisi mennä.

Knuuttilan mukaan ihmisellä saattaa olla myös tiedostamattomia havaintoja, joita voi rekisteröidä kiinnittämättä niihin itse huomiota.

– Ehkä osa niin sanotun kuudennen aistin toiminnoista on juuri näitä aistijärjestelmän ei-havaittuja reaktioita, jotka alitajuisesti vaikuttavat ihmisen toimintaan esimerkiksi vaaran uhatessa.

Telepatiaa eli ajatuksensiirtoa on tutkittu kokeellisesti jo 1950-luvulla.

– Eräiden maiden armeijoissa oltiin jopa kiinnostuneita soveltamaan sotilaskäyttöön tätä ilmiötä, mutta tutkimushanke ei edennyt, Knuuttila muistelee.

Äskettäin on herättänyt huomiota eräänlainen ajatuksensiirtokoe, jota johtivat Harvardin yliopiston tutkijat.

Intialaisen koehenkilön aivoista lähetettiin viesti ranskalaisen koehenkilön aivoihin – ilman, että he olivat kosketuksissa toisiinsa – aivojen sähkömagneettisuutta ja internetiä hyväksi käyttäen.

Intialaisen päähän oli asennettu aivosähkökäyrää mittaava laite, joka oli yhdistetty internetiin. Laite purki hänen ajattelemansa viestin binäärikoodiksi, joka lähetettiin purkulaitteeseen ranskalaisen päähän. Vastaanottaja pystyi tulkitsemaan yksinkertaisen viestin sisällön.

Vaistoja on tutkittu jo antiikista asti, toteaa Knuuttila, joka on erityisesti antiikin ja keskiajan filosofian asiantuntija.

– Vaistot ovat meillä ilman, että niitä opitaan. Eläinten vaistot ja aistit ovat kehittyneemmät kuin ihmisellä. Vaistoista ilmaantuu jatkuvasti artikkeleita.

Jo parituhatta vuotta sitten pidettiin kiinnostavana esimerkiksi lintujen suuntavaistoa ja hämähäkin monimutkaisia verkkoja. Samoin sitä, miksi kananpoikaset luonnostaan pelkäävät haukkaa ilman kokemusta siitä.

Tajunnan taso saattaa myös olla ”veteen piirretty viiva”. Tästä esimerkkejä ovat kuolemanrajakokemukset.

Lokakuussa julki tullut tutkimus on osoittanut, että aivotoimintaa voi olla vielä kuoleman jälkeenkin. Tutkimuksessa oli kerätty tietoja sydänkohtauspotilaista viidestätoista sairaalasta Yhdysvalloissa, Britanniassa ja Itävallassa. Tutkituista 2 000 henkilöstä noin 300 oli elvytetty, heistä joka kolmas pystyi kertomaan kokemastaan.

Simo Knuuttilalle tulee mieleen kiinnostava tapaus kymmenen vuoden takaa.

– Englantilainen filosofi A.J . Ayer sai sydänpysähdyksen ja hänet elvytettiin. Hän oli ollut kuolleena hetken aikaa. Virottuaan Ayer sanoi saaneensa uskonnollisen kokemuksen, vaikka oli ateisti. Hän oli kertonut kokemuksestaan assistentilleen ja todennut, ettei enää ole varma pitääkö itseään ateistina. Molemmat olivat tunnettuja tutkija- ja mediapersoonia. Tapaus herätti paljon keskustelua Englannissa.

On myös ihmisiä, jotka väittävät kokeneensa kehosta irtautumisen eli nähneensä itsensä ulkopuolelta elossakin.

Aistit voivat kehittyä erityisherkiksi jatkuvan harjoituksen seurauksena.

– Esimerkiksi taidemaalarien, joiden työskentely perustuu paljolti väreihin, kyky nähdä värejä ja niiden eri vivahteita on luultavasti kehittyneempi kuin ihmisillä keskimäärin. Sama pätee muun muassa kahvin ja viinien maistajiin ja hajujen osalta parfyymien kehittäjiin, Simo Knuuttila selvittää.

Aistien herkistymiseen liittyy myös se, että sokeutuneen kuulo- ja tuntoaisti kehittyvät tavallista herkemmiksi. Ne ovat ikään kuin ylikäytössä korvatessaan menetettyä näköaistia.

Jotkut matemaatikot sanovat näkevänsä numerot tietyn värisinä ja säveltäjät puolestaan sävelet. Siinä kyse on synestesiasta. Ilmiötä esiintyy naisilla enemmän kuin miehillä, vasenkätisillä muita enemmän.

Hiukkasfyysikko Sami Lehti Helsingin yliopistosta suhtautuu suurella varauksella kaikkeen, mitä ei pystytä kokeellisesti todentamaan.

– Ajatuksensiirtokokeen aivosähkökäyrän lähettäminen internetillä kuulostaa mielenkiintoiselta, se lienee mahdollisuuksien puitteissa.

Paikallisen reaalisuuden rikkovaa kvanttilomittumista (quantum entanglement) Lehti pitää ilmiönä kiinnostavana.

– On kuitenkin vaikea nähdä kuinka kahdet aivot tai aivojen osat päätyisivät samaan kvanttitilaan, mikä on lomittumisilmiön edellytyksenä.

Lähteitä: Telepatiaa toteutettiin käytännössä (yle.fi 5.9.), Hämmentävä tutkimus: Tietoisuus säilyy kuoleman jälkeen (iltasanomat.fi 8.10.).

Uusimmat

Kotimaa

Sipilä hallitusneuvotteluista: Kaikki on vielä auki –  Rinteen mukaan menoja ei tarvitse lähteä leikkaamaan yhtään

Rikolliset lähettävät Postin nimissä taas uusia huijausviestejä

Uskaltaako kauppasodan keskelle joutuneen Huawein puhelimen vielä ostaa? – "Kuluttajasuojalaissa ei ole otettu tällaista huomioon"

Lakimiesliitto vaatii työnantajaa puuttumaan tuomareiden, syyttäjien ja lakimiesten kohtaamaan vaikuttamiseen

Kevätkylvöt etenevät hyvin, viljelijät toivovat nyt sopivasti sateita

Kuopiossa on eniten kesämökkejä koko Suomessa – tilaston ykkössija tuli niukalla erolla toiseen savolaiskaupunkiin verrattuna

Yksityisille palveluille on kysyntää, lapsiperheet osaavat jo pyytää apua ruuhkavuosiin

Keskustalaiset ovat onnistuneet nostamaan Brysseliin muitakin kuin valtakunnanpoliitikkoja – "Kiersin joka ikisen Itä-Suomen kunnan vähintään kahdesti"

Tuhkarokkoa ja lääkkeille vastustuskykyisiä bakteereja tavattiin Suomessa edellisvuotta enemmän

Enemmistö EU-vaalien ehdokkaista ei purkaisi Venäjä-pakotteita – "Tilanne on yhä lähempänä Venäjän todellista miehitystä"

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.