Vajaat 2 000 osallistuu äärioikeiston 612-marssiin

Äärioikeiston 612-mielenosoitus on saapunut Hietaniemen hautausmaalle Helsingissä. Poliisi arvioi heitä olevan noin 1 800.

Aiemmin tänään uusnatsijärjestö Pohjoismaisen vastarintaliikkeen mielenosoitukseen osallistui vajaat 300 ihmistä ja sitä vastustaneeseen Helsinki ilman natseja -mielenosoitukseen vajaat 2 000.

Poliisi takavarikoi iltapäivällä uusnatsijärjestö Pohjoismaisen vastarintaliikkeen mielenosoittajilta kolme hakaristilippua. Samalla se otti kiinni neljä mielenosoittajaa.

Poliisin mukaan kiinniotot tehtiin rikoksilta ja häiriöltä suojaamiseksi. Viestintäjohtaja Juha Hakolan mukaan pidätetyt ovat suomalaisia ja he olivat heilutelleet natsilippuja kulkueen kärjessä.

‒ Liput otettiin pois kokoontumislain ja poliisilain nojalla yleisen järjestyksen ja turvallisuuden ylläpitämiseksi, kertoo yleisjohtaja, ylikomisario Seppo Kujala Helsingin poliisilaitokselta.

Poliisi ei kommentoi tässä vaiheessa mahdollisia rikosnimikkeitä. Hakolan mukaan mielenosoitus sujui muuten rauhallisesti. Mellakkavarusteisia poliiseja oli paikalla paljon, ja osa heistä oli aseistautunut paineilma-asein.

Mielenosoittajat pitivät aikansa puheita ja tekivät natsitervehdyksiä Töölön Kisahallin vieressä, kunnes hajaantuivat ja siirtyivät kohti Töölön toria ja 612-marssia.

 

Vajaat 2 000 vastamielenosoittajaa

 

Vastarintaliikkeen marssiin osallistui pari-kolmesataa ihmistä. Joukossa oli muun muassa joitakin kymmeniä Soldiers of Odin -katupartioliikkeen jäseniä ja muutama kymmenen ihmistä Pohjoismaisen vastarintaliikkeen väreissä.

Alkumatkasta mielenosoittajajoukko pysäytettiin hetkeksi Hakaniemeen, mutta pääsi pian kiinniottojen jälkeen jatkamaan matkaansa kohti Töölöä.

Hakaniementorille ja Kallion kaduille oli kokoontunut runsaasti vastamielenosoittajia, jotka huusivat muun muassa "ei natseja Kallioon, ei natseja mihinkään". Hakolan mukaan Kallio ilman natseja -mielenosoituksen järjestäjää epäillään kokoontumislain rikkoontumisesta, jos hänet pystytään identifioimaan.

Vastarintaliikkeen johtamat mielenosoittajat nimittelivät muun muassa pääministeri Juha Sipilää (kesk.), valtiovarainministeri Petteri Orpoa (kok.), presidentti Sauli Niinistöä ja europarlamentaarikko Jussi Halla-ahoa (ps.) kansanpettureiksi.

Uusnatsimielenosoittajia oli saapunut paikalle ainakin Ruotsista.

Keskustan Narinkkatorilta Taivallahden kentälle kulkenut Helsinki ilman natseja -vastamielenosoitus sujui rauhallisesti. Joukko poistui Töölöstä kohti keskustaa ennen 612-marssin alkua.

Vastamielenosoituksen järjestivät A-ryhmä, Helsingin vasemmistonuoret, Suomi-Rojava sekä Varisverkosto.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.