Vakava vaara: Vuotanut aine haitallista ihmisille - voi myös syttyä vaikka kännykästä

Mäntyharjun Kinnissä sattunut rautatieonnettomuus on aiheuttanut vakavan kemikaalivaaratilanteen. Onnettomuuspaikalla on syttymisvaara ja alueella on ihoa ärsyttävää kaasua.

Pelastuslaitos kehottaa ihmisiä välttämään liikkumista Mäntyharjulla radan lähellä Mouhuntien alueella. Onnettomuuspaikkaan on pidettävä vähintään 50 metrin etäisyys.

Lue myös: Myrkkykemikaalin vuoto Savon radalla saatiin loppumaan viiden tunnin töiden päätteeksi
 

Yksi säiliövaunu suistui päivällä kiskoilta, törmäsi rataesteeseen ja repesi. Vaunu vuotaa edelleen vaarallista kemikaalia, metyyli-tert-butyylieetteriä.

Kyseessä on väritön neste, joka haisee tunkkaiselle eetterille.

Ainetta on vuotanut isot määrät maastoon: Tämänhetkisen tiedon mukaan vuoto on useita tuhansia litroja ja voi olla enimmillään vielä noin 50 000 litraa.

Alueella on vuodon takia erittäin vakava syttymisvaara. Maahan vuotanut aine haihtuu maan pinnasta. Erityisen nopeaa on sen haihtuminen kosteasta maanpinnasta.

Aineesta syntyvä höyry on ihmisen hengitystä ja ihoa ärsyttävää.

Lisäksi höyry voi syttyä pienestäkin kipinästä tai lämmöstä kuten sähkölaitteesta tai tupakasta.

Jos ainetta pääsee pohjaveteen, se voi jo pieninäkin pitoisuuksina pilata veden maun ja hajun. Mäntyharjun onnettomuuspaikka ei ole kuitenkaan pohjavesialuetta.

Aine on imeytettävä pois

Vuoto jatkuu edelleen. Paikalla ei ole syttynyt tulipaloa. Alue on edelleen eristetty ja pelastustoimet paikalla jatkuvat.

Onnettomuuspaikalle on hälytetty VR:n raivausryhmä ja pelastuslaitoksen yksiköt Mikkelin paloasemalta, Mikkelin VPK:sta ja Mäntyharjun paloasemalta. Alueella voi liikkua vain paineilmalaitteissa.

Etelä-Savon pelastuslaitos on ottanut myös johtokeskuksen käyttööön pelastustoiminnassa.

Onnettomuustutkintakeskus on aloittanut onnettomuuden alustavan tutkinnan keräämällä alustavia tietoja tapauksesta. Tapaus katsotaan suuronnettomuusvaaraksi ja raideliikenneonnettomuudeksi.

Vuotavaa ainetta pyritään patoamaan ja imeyttämään tai pumppaamaan pois todennäköisesti ainakin iltaan asti.

Kaikki MTBE:llä saastuneet ainekset katsotaan ongelmajätteeksi, joten raivaustyöt paikalla voivat jatkua vielä päiviä.

Onnettomuuspaikka sijaitsee noin kymmenen kilometriä Mäntyharjun taajaman eteläpuolella. Vaara-alueella oleva Savon rata ja pienet paikallistiet on suljettu läpikululta.

Onnettomuuspaikan välittömässä läheisyydessä ei ole asutusta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Myrkkykemikaalin vuoto Savon radalla saatiin loppumaan viiden tunnin töiden päätteeksi

Suuronnettomuusvaara Savon radalla: maastoon valunut yli 40 000 litraa herkästi syttyvää nestettä – Junaliikenne keskeytetty