Vakoojat keräävät tietoa Suomesta yrityskaupoilla

Ulkomaiset tiedustelupalvelut yrittävät hankkia tietoja Suomesta yrityskauppojen avulla. Aamulehden mukaan tiedustelupalvelut ovat kiinnostuneita erityisesti korkean teknologian yhtiöistä.

Aamulehden haastattelema suojelupoliisin vastavakoilun päällikkö Harri Sarvanto vahvistaa tiedon, jonka mukaan tapauksia on ollut myös Suomessa. Hän ei kuitenkaan paljasta tapausten yksityiskohtia.

Supon tietojen mukaan kauppojen hierominen on yleistynyt laskusuhdanteen aikana. Tiedustelupalvelut piiloutuvat kaupoissa yleensä bulvaanien taakse.

Suojelupoliisin tiedustelutietojen mukaan Suomessa toimii vähintään kymmeniä ulkomaisten tiedustelupalveluiden vakoojia. Vieraiden valtioiden tiedustelupalvelut ovat kiinnostuneita esimerkiksi nanoteknologiaan, säteilyturvallisuuteen, paikannusteknologiaan ja uusiin energiamuotoihin liittyvistä tiedoista.

Tietoja yritetään hankkia myös värväämällä esimerkiksi poliittisten päättäjien avustajia. Sarvannon mukaan avoimet tietolähteet, kuten henkilökohtaiset verkkosivut ja Facebook, ovat nekin nykyään osa tehokasta ja edullista tiedustelutoimintaa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.