Valamon luostari perui näyttelyn rikostutkinnan takia - toinen näyttely tilalle

Valamon luostari on perunut ensi syksyksi alustavasti sovitun taidenäyttelyn, jonka piti jatkaa yhteistyötä kuopiolaisen perheen kanssa. Perheyrityksen epäillään sotkeutuneen taideväärennöksiin ja petoksiin. Itä-Suomen poliisi tutkii tekovyyhtiä edelleen. Rikostutkinta alkoi noin vuosi sitten.

Valamon luostari ei ota samojen tekijöiden välittämää näyttelyä tiloihinsa luostariin Heinävedelle enää ensi talveksi, vaan suunnitelma korvataan lokakuussa avattavalla näyttelyllä Valamon luostarin kauneimmista kirkkotekstiileistä.

Asian vahvisti Savon Sanomille luostarin johtaja, arkkimandriitta Sergei.

Tarjolla oli kultakauden teoksia

Savon Sanomien tietojen mukaan tarjolla olisi ollut uusi myyntinäyttely, jossa olisi ollut esillä muun muassa suomalaisten Ellen Thesleffin, Eero Järnefeltin ja Maria Wiikin töitä. Osin vastaaviin teoksiin pohjautuva näyttely oli aiemmin tänä vuonna esillä taidekeskus Taarastissa Lahdessa.

Näyttelyyn olisi koottu suomalaisten taiteilijoiden töitä vuosilta 1880–1990 sekä osin myös sen jälkeiseltä ajalta.

Savon Sanomien tiedossa ei ole, epäileekö poliisi myös näihin töihin liittyvän väärennöksiä.

Sen sijaan Valamon aiemmasta taidenäyttelystä on löytynyt teoksia, jotka ovat poliisin esitutkinnan mukaan väärennettyjä. Aiemmin on kerrottu julki (SS 10.5.), että myös ortodoksisten seurakuntien tiloissa kiertäneessä myyntinäyttelyssä oli teoksia, jotka ovat poliisin mukaan väärennöksiä.

Myyntinäyttelyn väitettiin keräävän tuottoja Syyrian sodan uhrien tueksi ja sen tuotosta merkittävä osa piti tilittää ortodoksisen kirkon lähetystyölle. Järjestö sai luvatuista summista kuitenkin vain pienen osan.

Yhteistyötä piti jatkaa syksyllä

Valamon luostarissa samasta kokoelmasta olleita näyttelyitä on ollut perätysten syksystä 2014 asti ja uuden näyttelyn piti ensi syksynä jatkaa onnistunutta jatkumoa, joka on ollut ortodoksiselle yhteisölle erittäin tuloksekas.

Kaksi ensimmäistä Mestarin jälki -näyttelyä toivat Valamon luostarille noin 74 000 euron pääsymaksutulot ja olivat merkittävä apu luostarin taloudelle. Syksystä 2014 – kevääseen 2016 olleet kaksi näyttelyä eivät olleet varsinaisesti myyntinäyttelyitä, vaikka Savon Sanomien tietojen mukaan samoja teoksia lähdettiin myymään jo ainakin vuonna 2015.

Vuonna 2016–2017 Via Finlandia -näyttelyn pääsymaksutulot olivat noin 75 000 euroa. Näyttely oli myyntinäyttely, jonka teoksia myytiin kävijöille.

Lisäksi kiertäviä myyntinäyttelyjä seurakuntien tiloissa oli reilut puolenkymmentä vuosina 2015–2017.

Tiedossa ei ole, mitä palautetta kirkko on saanut

Ortodoksisen seurakunnan arkkipiispa Leo avasi molemmat Mestarin jälki -näyttelyt samoin kuin kirkon tiloihin avatun myyntinäyttelyn Kuopiossa. Hänet oli kutsuttu avaamaan myös Lahden näyttely tänä vuonna. Lisäksi näyttelyiden järjestäjät käyttivät näytttelyiden mainostamiseen toistuvasti mainintoja ortodoksisen kirkon piispojen suositteluista tai näyttelystä maksettavasta tuesta Valamon luostarille tai kirkon lähetystyölle.

Arkkipiispa Leo vastasi Savon Sanomille sihteerinsä kautta, ettei hänellä ole asiaan kommentoitavaa. Tiedossa ei siksi ole, millaista keskustelua ja palautetta näyttelystä esiin noussut rikostutkinta on herättänyt kirkossa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Väärennöstutkinta: Taulujen aitoustakuut voivat olla arvottomia

Poliisin tutkiman taulukaupan varoja tilitettiin lähetystyöhön - pääosa rahoista jäi antamatta

Poliisi tutkii, väitettiinkö taideteosten arvosta petollista tietoa

Poliisi: Kymmeniä taideteoksia varmistui väärennöksiksi

Uusimmat

Kotimaa

Tutkimus: Keisarileikkaus lisää lasten astmariskiä – muut vaikutukset terveyteen luultua vähäisempiä

Huippukokous koolla Brysselissä – tämä tiedetään ratkaisevan brexit-kokouksen asetelmista

Naisten kokemukset esillä asunnottomien yössä

Pohjoismaiden suurin kauppakeskus Tripla avaa ovensa, poliisi ennustaa ruuhkaa Pasilaan

Alma-kysely: Pekka Haavisto ylivoimainen suosikki seuraavaksi presidentiksi

Ruotsista rantautuu saderintama – auringonpaisteiset päivät kortilla

Presidentti Niinistön mielestä pakolaissopimus Turkin kanssa ei ollut virhe –  suuri ongelma on, jos Isis voittaa

Kuonokoppainen poliisikoira karkasi Jämijärven lentokentän läheltä – löytyi hyväkuntoisena

Vaalijalalta vaaditaan ennakoitavuutta kuluissa

Eduskunta äänesti hidasautolakien voimaantulon lykkäämisen puolesta

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.