Valde, Stelle ja Mussu saivat supersuosion netissä

Viranomaisten netissä jakamat koirakuvat ovat viime päivinä kiertäneet katsottavina useilla kymmenillätuhansilla suomalaisilla.

Kuopion Eläinlääkärikeskus julkaisi maanantaina Facebook-sivullaan kuvan koiranpentu Valdesta, josta kasvatetaan poliisikoiraa Itä-Suomen poliisilaitokselle Kuopioon.

Kuopion Eläinlääkärikeskuksen Facebook-sivulla Valden kuva oli tiistai-iltaan mennessä kerännyt lähes 63 000 tykkäystä, ja kuvaa oli jaettu useita tuhansia kertoja. Kuva keräsi runsaasti tykkäyksiä, kommentteja ja jakoja myös Itä-Suomen poliisin Facebook-sivujen kautta.

Valde on kahdeksan viikon ikäinen belgianpaimenkoira malinois.

Koiran virallinen nimi on Suhteellisen Väijy ja poliisilaitoksen mukaan koiranohjaaja kasvattaa siitä seuraajaa aikuiselle poliisikoiralleen Gunnarille, joka jää myöhemmin eläkkeelle.

Valdesta on tarkoitus kouluttaa poliisin partiokoira. Poliisilaitoksen mukaan ohjaaja on jo käyttänyt koiranpentua töissä katselemassa paikkoja ja olemassa työkavereiden ihasteltavana.

Ohjaaja ei halua asiassa enempää julkisuutta, vaan toivoo työ- ja kasvatusrauhaa koiriensa kanssa.

Pieni koira asuu koiranohjaajan perheessä ja kasvaa nopeasti kokoa, jolloin sille vähitellen aletaan kouluttaa eri asioita ja testata lisää, onko koira terve ja soveltuva poliisikoiraksi.

Nöffi harrastaa vesipelastusta

Ennen Kuopion aseman koiranpentukuvaa Helsingin poliisilaitos julkaisi nettipalveluissaan kuvan newfoundlandinkoirasta Stellestä.

Se ei ole poliisin virkakoira, vaan poliisin yhteistyökumppani eli vapaaehtoisesti vesipelastusta harrastava pelastuskoira.

Stellen koko nimi on Wave Seeker´s Material Girl.

Koira oli viime viikonloppuna vieraana Helsingin poliisin osastolla Venemessuilla Helsingissä ja herätti runsaasti huomiota siellä yhtä lailla kuin nettikuvassaan.

Mussu-koira saanut kuulla söpöttelyjä

Kolmas samalla tavoin netissä kiertävä otos poliisin koirakuvista on myös viime päiviltä.

Itä-Uudenmaan poliisilaitokselle on tulossa uudeksi poliisikoiraksi saksanpaimenkoira Mussu. Netissä julkaistu kuva Mussusta on herättänyt satoja kommentteja, joista yleisiin on ollut "Onpa söpö!"

Myös se on pieni pentu vielä, mutta käynyt jo tutustumassa isäntänsä kanssa tulevaan työpaikkaansa poliisiasemalla.

 

Tausta: Poliisikoirat

Suomessa on noin 240 poliisikoiranohjaajaa.

Yleisimmät poliisin käyttämät koirarodut ovat saksanpaimenkoira ja belgianpaimenkoira malinois. Suurin osa poliisikoirista on partiokoiria eli kulkevat ohjaajansa kanssa poliisin hälytys- ja valvontapartiossa.

Partiokoira on monikäyttökoira ja se koulutetaan hallittavuuteen, voimankäyttöön, jäljestämiseen, henkilöetsintään sekä esine- ja paikkaetsintään.

Lisäksi koiralle opetetaan jokin erikoiskoulutusalue kuten huumeet, räjähdysaineet, palavat nesteet tai vainajan haju.

Poliisilla on myös erikseen erikoiskoiriksi koulutettuja koiria. Niissä käytetään myös muita koirarotuja kuten labradorinnoutaja ja englanninspringerspanieli.

Poliisikoirat ovat työkäytössä poliisilla partiossa tai etsinnässä, mutta niillä on myös pr-arvoa. Koirakuvat tuovat viranomaisille huomiota ja myönteistä julkisuutta. Osaa koirista käytetään pr-tehtävissä myös esimerkiksi yleisötapahtumissa.

 

Katso alla olevasta linkistä kuvasarja suomalaisista virkakoirista.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tällainen on karannut poliisikoira Huntti

Poliisikoira löysi kaksi kaapelivarasta

Poliisi kehittää kadonneiden etsintää

Poliisi etsii kadonnutta poliisikoiraa

Kaikki poliisikoirat ADHD-testeihin

Ruumiskoira etsii myös jään alle kadonnutta

Poliisikoira löysi kesällä kadonneen vainajan

Poliisikoira Baxter pelasti naisen metsästä

Poliisikoira etsi eksynyttä, löysikin kaksi

Poliisikoira löysi piilottelevan rattijuopon

Uusimmat

Kotimaa

Työllisyyden kuntakokeilusta hallituksen esitys – kokeilu alkamassa koronan takia vasta tammikuussa

Vantaan Koivukylän tapon taustalla oli epäily rannekellovarkaudesta – uhria lyötiin vasaralla ja kuristettiin johdolla

Hallitus kertoo syksyn koulutusta koskevista suunnitelmista koronan varalle – seuraa tiedotustilaisuutta

Suomessa ei yhtään uutta varmistettua koronavirustapausta eilisen jälkeen

Hamppua viljeltiin kiinteistöillä syrjäseuduilla, rahat päätyivät pääosin Serbiaan – Oulun käräjäoikeus langetti ehdottomia ja ehdollisia vankeustuomioita

Euroopan päätöksentekijöiden joukossa etniset vähemmistöt ovat aliedustettuina, eikä tietoa puutteiden korjaamiseksi ole tarpeeksi

Koronaviruksen jäljitystä helpottavan mobiilisovelluksen käyttäjä päättää itse, jakaako tiedon sairastumisesta – sovellus tarkoitus saada käyttöön elokuussa

Irtoavia paljetteja ja yksisarvisen silmiä – Tulli löysi puutteita huvipuistoihin tarkoitetuista leluista

Sinileväkesä saattaa olla viime vuotta helpompi

Amfetamiinia käytettiin keväällä pääkaupunkiseudulla enemmän kuin koskaan aiemmin – koronarajoitukset eivät vähentäneet huumeiden käyttöä tai saatavuutta

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.