Valde, Stelle ja Mussu saivat supersuosion netissä

Viranomaisten netissä jakamat koirakuvat ovat viime päivinä kiertäneet katsottavina useilla kymmenillätuhansilla suomalaisilla.

Kuopion Eläinlääkärikeskus julkaisi maanantaina Facebook-sivullaan kuvan koiranpentu Valdesta, josta kasvatetaan poliisikoiraa Itä-Suomen poliisilaitokselle Kuopioon.

Kuopion Eläinlääkärikeskuksen Facebook-sivulla Valden kuva oli tiistai-iltaan mennessä kerännyt lähes 63 000 tykkäystä, ja kuvaa oli jaettu useita tuhansia kertoja. Kuva keräsi runsaasti tykkäyksiä, kommentteja ja jakoja myös Itä-Suomen poliisin Facebook-sivujen kautta.

Valde on kahdeksan viikon ikäinen belgianpaimenkoira malinois.

Koiran virallinen nimi on Suhteellisen Väijy ja poliisilaitoksen mukaan koiranohjaaja kasvattaa siitä seuraajaa aikuiselle poliisikoiralleen Gunnarille, joka jää myöhemmin eläkkeelle.

Valdesta on tarkoitus kouluttaa poliisin partiokoira. Poliisilaitoksen mukaan ohjaaja on jo käyttänyt koiranpentua töissä katselemassa paikkoja ja olemassa työkavereiden ihasteltavana.

Ohjaaja ei halua asiassa enempää julkisuutta, vaan toivoo työ- ja kasvatusrauhaa koiriensa kanssa.

Pieni koira asuu koiranohjaajan perheessä ja kasvaa nopeasti kokoa, jolloin sille vähitellen aletaan kouluttaa eri asioita ja testata lisää, onko koira terve ja soveltuva poliisikoiraksi.

Nöffi harrastaa vesipelastusta

Ennen Kuopion aseman koiranpentukuvaa Helsingin poliisilaitos julkaisi nettipalveluissaan kuvan newfoundlandinkoirasta Stellestä.

Se ei ole poliisin virkakoira, vaan poliisin yhteistyökumppani eli vapaaehtoisesti vesipelastusta harrastava pelastuskoira.

Stellen koko nimi on Wave Seeker´s Material Girl.

Koira oli viime viikonloppuna vieraana Helsingin poliisin osastolla Venemessuilla Helsingissä ja herätti runsaasti huomiota siellä yhtä lailla kuin nettikuvassaan.

Mussu-koira saanut kuulla söpöttelyjä

Kolmas samalla tavoin netissä kiertävä otos poliisin koirakuvista on myös viime päiviltä.

Itä-Uudenmaan poliisilaitokselle on tulossa uudeksi poliisikoiraksi saksanpaimenkoira Mussu. Netissä julkaistu kuva Mussusta on herättänyt satoja kommentteja, joista yleisiin on ollut "Onpa söpö!"

Myös se on pieni pentu vielä, mutta käynyt jo tutustumassa isäntänsä kanssa tulevaan työpaikkaansa poliisiasemalla.

 

Tausta: Poliisikoirat

Suomessa on noin 240 poliisikoiranohjaajaa.

Yleisimmät poliisin käyttämät koirarodut ovat saksanpaimenkoira ja belgianpaimenkoira malinois. Suurin osa poliisikoirista on partiokoiria eli kulkevat ohjaajansa kanssa poliisin hälytys- ja valvontapartiossa.

Partiokoira on monikäyttökoira ja se koulutetaan hallittavuuteen, voimankäyttöön, jäljestämiseen, henkilöetsintään sekä esine- ja paikkaetsintään.

Lisäksi koiralle opetetaan jokin erikoiskoulutusalue kuten huumeet, räjähdysaineet, palavat nesteet tai vainajan haju.

Poliisilla on myös erikseen erikoiskoiriksi koulutettuja koiria. Niissä käytetään myös muita koirarotuja kuten labradorinnoutaja ja englanninspringerspanieli.

Poliisikoirat ovat työkäytössä poliisilla partiossa tai etsinnässä, mutta niillä on myös pr-arvoa. Koirakuvat tuovat viranomaisille huomiota ja myönteistä julkisuutta. Osaa koirista käytetään pr-tehtävissä myös esimerkiksi yleisötapahtumissa.

 

Katso alla olevasta linkistä kuvasarja suomalaisista virkakoirista.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tällainen on karannut poliisikoira Huntti

Poliisikoira löysi kaksi kaapelivarasta

Poliisi kehittää kadonneiden etsintää

Poliisi etsii kadonnutta poliisikoiraa

Kaikki poliisikoirat ADHD-testeihin

Ruumiskoira etsii myös jään alle kadonnutta

Poliisikoira löysi kesällä kadonneen vainajan

Poliisikoira Baxter pelasti naisen metsästä

Poliisikoira etsi eksynyttä, löysikin kaksi

Poliisikoira löysi piilottelevan rattijuopon

Uusimmat

Kotimaa

Budjettiesitys nostaa soidensuojeluohjelman ylös jäistä – "Nyt kannattaa myydä suojelualueita valtiolle ja tehdä verovapaita kauppoja"

Merivoimien suurhanke etenee – monitoimikorvetit korvaamaan käytöstä poistuvia aluksia

Kilpisjärvellä satoi ensilumi – sää jatkuu kylmänä viikonloppuun asti

Kuljetusala tyrmää hallituksen päätöksen parafiinisen dieselin veroalen poistosta –  Neste aikoo palata perinteisen dieselin valmistukseen, jos puhtaamman dieselin veroetu poistuu

Niemiojan perheen menot kasvavat 120 euroa vuodessa: "Kyllä lisäkulut tuntuvat" – Näin budjettipäätökset vaikuttavat arkeen

Macron ja Rinne asettavat Britannialle takarajan – Boris Johnsonin annettava kirjallinen ehdotuksensa syyskuun loppuun mennessä

Asiantuntijat pitävät budjetissa esiteltyjä työllisyystoimia melko vaatimattomina –  vaikeita talouspäätöksiä ei ole vielä tehty

Poliisihallitus varoittaa viallisesta patruunaerästä – käyttö lopetettava välittömästi

Presidentti Niinistö tapaa Trumpin Washingtonissa lokakuussa

Eduskunta aloitti Suostumus2018-aloitteen käsittelyn – "On päivänselvää, että seksi ilman suostumusta on raiskaus"

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.