Valenuuska voi olla myrkyllisen vahvaa – Tulli havainnut myös reseptikikkailua

Tulli on takavarikoinut ennätysmäärän Suomeen tulossa olleita lähetyksiä valenuuskaa, jota markkinoidaan Suomeen etenkin Virosta ”valkoisena nuuskana”.

Kyse on nikotiinivalmisteesta, joka ei sisällä kuitenkaan tupakkaa niin kuin nuuska. Tuote on silti pakattu samanlaiseen annospussimuotoon ja pussit rasioihin niin kuin nuuskakin.

Tullilaboratoriossa tehtyjen tutkimusten mukaan nuuskana myydyt nikotiinivalmisteet ovat olleet huolestuttavan vahvoja ja niiden nikotiinipitoisuudet ovat heitelleet paljon.

– Kyse ei ole nuuskasta, vaan niin vahvasta nikotiinivalmisteesta, että kyse on lääkkeestä, jonka maahantuontiin tarvittaisiin tuontilupa. Käytännössä se tarkoittaisi reseptiä, valvontajohtaja Hannu Sinkkonen Tullista sanoo.

Valkoisena nuuskana myytävä aine ei ole nuuskaa, vaan todellisuudessa reseptin vaativa vahva nikotiinivalmiste. Tuotteita markkinoidaan kuitenkin netissäkin täysin villisti. Kuva: Tulli

Erittäin vahvaa ainetta

Tullin yllätykseksi ilmi on tullut myös tapauksia, joissa lääkärien epäillään kirjoittaneen jälkikäteen reseptejä muille valenuuskaa Baltian maista hakeneille tai tilanneille. Ilmi on tullut myös tapaus, jossa lääkäri oli kirjoittanut itselleen reseptin valenuuskaa varten.

Savon Sanomat ei torstaina tavoittanut lupa- ja valvontavirastosta Valvirasta asiantuntijaa vastaamaan, onko lääkäreillä oikeus kirjoittaa reseptejä jälkikäteen tai minkä sairauden hoitoon ainetta olisi edes tarve määrätä.

Suomessa myydään itsehoitolääkkeinä nikotiinivalmisteita tupakasta vieroittautumiseen, mutta niiden nikotiinipitoisuudet ovat yleensä kaksi milligrammaa grammassa. Jos tuotteessa on nikotiinia enemmän kuin neljä milligrammaa annoksessa, se edellyttää reseptiä ja jotain asianmukaista käyttötarkoitustakin.

– Suomalaiset ovat viime aikoina ostaneet ulkomailta valmisteita, jotka ovat sisältäneet nikotiinia jopa 50 milligrammaa annosta kohden. Tuotteiden nikotiinipitoisuus on vaihdellut myös todella paljon, joten ostaja ei voi olla edes varma, mitä saa, Sinkkonen sanoo.

– Tällaisia valmisteita voi pitää jo terveysriskinä. Niistä voi seurata nikotiinin yliannostus.

Tulli on takavarikoinut valenuuskaeriä, joiden nikotiinipitoisuudet ovat heitelleet paljon. Osa on ollut erittäin vahvoja. Kuva: Tulli
 

Vahvuudesta kertoo sekin, että Ruotsista Suomeen yleisimmin haettava nuuska sisältää nikotiinia 22 milligrammaa grammassa. Viron valenuuskassa yleisin pitoisuus on tuplasti korkeampi, ja markkinoilta löytyy myös 120–250 milligramman vahvuudella olevia tuotteita.

Sinkkosen mukaan Tulli on takavarikoinut nikotiinivalmisteita, joiden pakkausselosteissa ja myyntipaikoissa on kerrottu, että tuotteissa on 6–16 milligrammaa nikotiinia grammassa. Todellisuudessa pitoisuudet ovat heittäneet ilmoituksesta jopa 40 prosenttia ylemmäksi tai alemmaksi.

Kaikki ovat joka tapauksessa olleet pitoisuudeltaan lääkeaineita, ei reseptivapaita itsehoitotuotteita.

Virossa "valkoisen nuuskan" myynti on sallittua ja markkinointikin täysin villiä.

Iso kasvu tilausyrityksissä

Sinkkosen mukaan vahvojen nikotiinivalmisteiden tilaaminen Suomeen paketeissa tai rahtina kasvoi räjähdysmäisesti koronapandemian aikana, kun liikkumista rajan yli Ruotsiin rajoitettiin. Tavallisen tupakkanuuskan tilalle markkinoille tuli valenuuska.

– Kevään ja kesän aikana olemme takavarikoineet jo 300 lähetystä, Sinkkonen sanoo.

Viime vuoden vastaavana aikana tapauksia oli ollut yksittäisiä.

– Posti- ja rahtilähetyksiä on tilattu joka puolelle Suomea, myös Itä-Suomeen. Tuotteiden markkinointi vaikuttaa olevan suunnattu etenkin nuorille miehille. Paketeissa on pääkallojen kuvia ja extrastrong-tekstejä.

Valenuuskan tuominen ulkomailta Suomeen voi olla lääkerikos tai salakuljetus.

– Lähes poikkeuksetta henkilöllä, joka tuo maahan vahvempia nikotiinivalmisteita, ei ole esittää reseptiä. Tällöin valmisteet takavarikoidaan ja tapauksissa alkaa mahdollisesti esitutkinta, Sinkkonen kertoo.

Itse tuotteen laadun epätasaisuus on kuitenkin vielä suurempi huoli. Käytännössä tuotteet sisältävät jotain sidosainetta, nikotiinia sekä makuaineita, kun minttua, lakritsia tai sitrushedelmiä. Nikotiini on erittäin voimakkaasti riippuvuutta aiheuttava aine.

Valenuuskaa myydään maustettuna esimerkiksi lakritsin tai mintun maulla. Käytännössä tuote on sidosaineeseen pakattua nikotiinia, johon on lisätty keinotekoista makuainetta. Seassa voi olla muita epäpuhtauksia. Kuva: Tulli
 

Elimistö myös tottuu nikotiiniin ja sen käyttö nostaa toleranssia. Jos riippuvainen ei saa nikotiinia, se voi aiheuttaa univaikeuksia, ärtyisyyttä, päänsärkyä ja levottomuutta.

Nikotiinin yliannostus puolestaan aiheuttaa pahoinvointia ja vapinaa. Se voi aiheuttaa myös sydän- ja hengitysoireita. Valkoisen nuuskan terveyshaitoista ei ole tehty vielä tutkimuksia, koska kyse on niin uudenvahvuisesta tuotteesta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Korjaus: Ilman reseptiä myytävän itsehoitotuotteen raja on neljä milligrammaa nikotiinia annoksessa, ei grammaa.

Uusimmat

Kotimaa

Riskimaista Helsinki-Vantaalle saapuville ei pakkokaranteenia

Oikeusoppinut: Poliittiset päättäjät eivät voi määrätä kaikille riskimaista tuleville pakollisia koronatestejä tai asettaa heitä pakolliseen karanteeniin

Helsingin merialueelta kerrottiin löytyneen ihmisruumiin osia – osoittautuivat karhun käpäliksi

Valtionvelka nousee arviolta 132 miljardiin euroon – "Projektini on saada velkaantuminen hallintaan", sanoo valtiovarainministeri Vanhanen

Kaksi ulkomaalaista miestä sai suomalaiset henkilötunnukset väärillä nimillä – osallistuivat nettipetoksilla vietyjen rahojen piilottamiseen

Miestä epäillään taposta leirintäalueella Puumalassa – ruumis löytyi viime kesänä

"Meteorologi ei lupaa mitään" – Tauko lähetyksessä voi olla merkki siitä, että meteorologi kertaa kaikille tuttua rimpsua

Myös Marin pitää riskialueille tietoisesti matkustaneiden korvauksia epäoikeudenmukaisina – yksityistä sektoriakin voidaan käyttää testauksen nostamisessa

Suomessa todettu 19 uutta koronavirustartuntaa – ei uusia kuolemantapauksia

Pilvisyys voi haitata meteoriparven bongaamista ensi yönä

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.