Valepalomestarin työnkuvasta epäselvyyksiä

Valepalomestariksi osoittautunut mies oli Keski-Suomen pelastuslaitoksen mukaan heillä töissä palotarkastajana ja yksikönjohtajana, jonka tehtäviin riittääkiin alemmat opinnot kuin palomestarille.

Savon Sanomien tietojen mukaan mies liikkui kuitenkin pelastuslaitoksen johtoautolla, esiintyi useissa lehtihaastatteluissa päivystävänä palomestarina ja hoiti etenkin vuonna 2010 pelastustoiminnan johtajan tehtäviä vakavissa, loukkaantumisia aiheuttaneissa tai isoja omaisuusarvoja uhanneissa onnettomuuksissa.

Keski-Suomen pelastuslaitos sanoo asian olevan heidän osalta selvitetty, kun laitos kävi läpi, mitä hälytystehtävistä oli kirjattu pelastustoimen hälytystietokantaan miehen johtamista onnettomuuksista.

 Emme havainneet epäkohtia, Keski-Suomen pelastusjohtaja Simo Tarvainen kertoo.

Tarvaisen mukaan pelastuslaitos luottaa opiskelijan toimineen asianmukaisesti, vaikka tänä vuonna tuli ilmi, että opiskelija oli väärentänyt opintorekisteriotteensa ja väittänyt suorittaneensa alan opintoja enemmän kuin todellisuudessa oli.

Tarvaisen mukaan valepalomestari oli riittävän pätevä, sillä hän oli toiminut vapaaehtoisena sammutusmiehenä ja suorittanut sen puolen kurssituksia.

Keski-Suomen pelastuslaitoksen mukaan miehellä oli muutaman vuoden kokemus pelastustehtävistä vapaaehtoisena sammutusmiehenä. Mies ei ollut käynyt vapaaehtoisen puolen yksikönjohtajakurssia.

–·Vastaava pätevyys saadaan Pelastusopiston AMK-opintojen tiettyjen opintojen suorittamisella.

Keski-Suomen pelastuslaitoksen mukaan puuttuneilla opinnoilla ei ollut merkitystä miehen työtehtäviin. Pelastusopisto on sen sijaan sanonut tapausta erittäin vakavaksi ja pelastustoimen arvojen ja työturvallisuuden vastaiseksi.

Aiheesta lisää maanantain Savon Sanomissa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Valepalomestarin tekemiset tutkitaan

Valepalomestari erotettiin koulusta

Kuopiossa paljastui uusi valepalomestari