Valepalotarkastaja pyrki iäkkään ihmisen kotiin - valepoliisienkin soittorumba jatkuu

Iäkkäisiin ihmisiin kohdistuvat huijausyritykset jatkuvat Savon alueella vilkkaina. Valepoliisit ovat soitelleet vanhuksille ja lisäksi myös pyrkineet tapaamaan heitä.

Lisäksi Etelä-Savon pelastuslaitokselle on ilmoitettu valepalotarkastajista eli nuoresta miehestä tai miehistä, jotka virheellisesti väittivät olevansa palotarkastajia ja pyrkivät sisään iäkkäiden ihmisten asuntoihin. Valepalotarkastajista on havaintoja Joroisista ja muualta Etelä-Savosta.

Valepoliisien soittoja ovat saaneet asukkaat ainakin Kuopiossa, Varkaudessa, Pieksämäellä ja Kangasniemellä.

Pieksämäellä yritti saada pankkikortin tietoja

Esimerkiksi Pieksämäellä soitto eteni niin, että yli 70-vuotiaalle miehelle soitti mies, joka väitti olevansa Varkauden poliisista. Hän kertoi, että kohteen tililtä varas vie koko ajan 2 000 euron summia tilisiirtoina. Ne estääkseen miehen piti kuulemma hypätä autoon ja lähteä ajamaan kohti Varkauden poliisiasemaa.

Miestä myös pyydettiin luettelemaan pankkikorttinsa kaikki numerotunnukset, joilla pystyisi tekemään ostoksia esimerkiksi verkkokaupassa.

Mies ei antanut tietojaan, vaan hänen puolisonsa neuvoi häntä käymään kysymässä asiasta ensin Pieksämäen poliisiasemalta. Siellä oli paikalla oikea poliisi, joka vahvisti, että kyse oli huijauksesta.

Lisäksi Savossa asukkaille on tullut soittoja, joissa huijari on kertonut olevansa rikostutkija Iisalmen poliisiasemalta. Hänkin on pyytänyt pankkikortin numerosarjaa, vahvistuslukua ja voimassaoloaikaa.

"Kaikki soitot olleet huijauksia"

Kaikki soitot, joissa tuntematon henkilö on vaatinut iäkästä ihmistä kertomaan puhelimessa pankkikortin tai nettipankin tunnuksiaan, ovat olleet huijauksia.

Itä-Suomen poliisi muistuttaa, ettei poliisi koskaan kysy puhelimessa tunnuslukuja. Pankkikortin ja nettipankin tunnukset on tarkoitettu henkilökohtaiseen käyttöön. Poliisi pyytää aktiivi-ikäisiä ihmisiä neuvomaan iäkkäille omaisilleen, ettei valepoliiseille tule antaa mitään tietoja.

Valepalotarkastajan toimista ei ole tarkempaa tietoa, mitä hän yritti. Etelä-Savon pelastuslaitoksen mukaan on varmaa, ettei heille ilmoitetuilla paikoilla ole ollut liikkeellä pelastuslaitoksen henkilöstöä. Kyseessä on voinut olla kiertävä myyjä tai varas, joka on antanut itsestään vääriä tietoja.

Jos valepoliisista tai valepalotarkastajasta on tuore havainto, se kannattaa ilmoittaa heti hätänumeroon 112. Jos valepoliisi on soittanut, mutta hänelle ei ole annettu mitään tietoja, asiasta riittää ilmoitus sähköpostiin vihjeet.ita-suomi@poliisi.fi tai virka-aikana puhelinnumeroon 0295 415 455.

Useita valepoliiseja vangittu - uudet huijarit soittelivat uhreille taas Kuopiossa

Ministeriöt etsivät tehokeinoja valepoliiseja vastaan - asiasta tehdään selvitys

Seitsemälle syyte valepoliisirikosten sarjassa - porukkaa syytetään vanhusten huijaamisesta

Top 5 - Näin meiltä varastetaan rahaa tänä kesänä

Poliisi paljasti valepoliisin autoon kiinnitetyllä seurantalaitteella

Huijarit esiintyneet poliiseina ja palomiehinä Savossakin